KONULAR
'Kadın gazetecilerin çoğu çevrimiçi şiddetin hedefi oldu'
Araştırmaya göre, kadın gazetecilere yönelik çevrimiçi şiddet, basın özgürlüğüne yönelik en ciddi küresel tehditlerden biri ve kadın muhabirlerin öldürülmesine katkıda bulundu.
The Guardian'ın haberine göre, 15 ülkede 1000'den fazla kadın gazeteciyle röportaj yapan akademisyenler, katılan gazetecilerin büyük çoğunluğunun çevrimiçi taciz ve tehditlere maruz kaldığını tespit etti.
Sosyal medya şirketlerini, kadınlara karşı nefreti tetiklediği tespit edilen algoritmaları elden geçirmeye ve toplumsal cinsiyete dayalı çevrimiçi şiddet faillerinin platformdan kaldırılması ve cezalandırılması için çağırdılar.
The Chilling'in yazarları, haber endüstrisi ve dev teknoloji şirketlerinin yanı sıra hükümetleri de "kadın gazetecilere yönelik bir çevrimiçi şiddet krizi" olarak nitelendirdikleri şeyle başa çıkmak için daha fazlasını yapmaya çağırıyor.
Rapor, dünya çapında üretken ve sürekli çevrimiçi şiddetle uğraşan kadın gazetecilerin karşılaştığı artan zorlukları ortaya koyuyor. Rapor, “Ataerkil normların agresif bir şekilde güçlendirildiği çevrimiçi ortamda kadınlara yönelik çevrimdışı şiddete karşı cinsiyetçi ve kadın düşmanı tepkileri sürdüren kurbanları suçlama ve aşağılama utandırma” çağrısı yapıyor.
Cadwalladr 10 binden fazla hedef oldu
Görüşülen kişiler arasında, milyonlarca Facebook kullanıcısına ait kişisel verilerin İngiliz danışmanlık firması Cambridge Analytica tarafından büyük ölçüde siyasi reklamcılık amacıyla nasıl gizlice toplandığını ifşa eden ödüllü araştırmacı Guardian ve Observer için çalışan Gazeteci Carole Cadwalladr da vardı.
Ekibin analizi, Cadwalladr'ın Aralık 2019-Ocak 2021 arasında 10.400 ayrı bariz suistimal vakasının hedefi olduğunu buldu.
Raporda, istismarın son derece cinsiyetçi olduğu ve gazeteciyi hem kişisel hem de profesyonel düzeyde “küçük düşürmek ve itibarını zedelemek” için tasarlandığını tespit etti.
Cadwalladr, araştırmacılara “birkaç yüz yıl önce kazığa bağlanarak nasıl yakılacağından” ve kendisinin nasıl “ulusal bir kum torbası” haline geldiğine kadar varan tacizleri anlattı.
"Acilen harekete geçilmeli"
Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ) ve Sheffield Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya dayanan rapor, dijital taciz ve tehditlerin nasıl çevrimdışı saldırılara yol açtığını göstererek çevrimiçi-çevrimdışı şiddet yörüngesini de haritalıyor. Bir şehir belediye başkanının oğlunun öldürülmeden önce çevrimiçi tacizini kınayan Meksikalı gazeteci María Elena Ferral'ın öldürülmesine dikkat çekiyor.
Araştırmanın İngiltere aşağında yer alan deneyimli araştırmacı olan Prof Kalina Bontcheva şunları söyledi:
“Raporumuz, şu anda kadın gazetecilere yönelik şiddet düzeyinde bir kriz noktasında olduğumuzu ortaya koydu. Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğu çevrimiçi şiddete maruz kaldı, bu nedenle İngiltere'deki politika yapıcıların toplumda bu kadar önemli bir iş yapanların hayatlarını korumak için acilen harekete geçmeleri gerekiyor."
Bontcheva, rapor bir dizi başka tavsiyeyi ortaya koyarken, çok gecikmeli çevrimiçi güvenlik faturasının acilen geçirilmesi çağrısında bulundu.
Dörtte biri ölüm ya da fiziksel şiddet tehditi
Araştırmanın İngiltere ayağı, kadın gazetecilere yönelik çevrimiçi şiddetin sıklıkla - Brexit'i çevreleyenler gibi - kutuplaştırıcı siyasi tartışmalarla ilişkili olduğunu ve Covid salgınının kadın gazetecilerin durumunu daha da kötüleştirdiğini buldu.
Araştırma, küresel olarak, ankete katılan kadın gazetecilerin yaklaşık dörtte üçünün işleri sırasında çevrimiçi şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.
Ölüm tehditleri de dahil olmak üzere fiziksel şiddet tehditleri yüzde 25 ve cinsel şiddet yüzde 18 olarak belirlendi.
Bunların yüzde 13'ü çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere kendilerine yakın olanlara yönelik şiddet tehditlerini tanımladı.
Ankete katılan kadın gazetecilerin neredeyse yarısı – yüzde 48’i – istenmeyen özel sosyal medya mesajlarıyla taciz edildiğini bildirdi.