Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’a karşı geliştirilen Moderna aşısına acil kullanım onayı verdi. Moderna, DSÖ’nün kullanılmasına onay verdiği beşinci aşı oldu.
DSÖ daha önce, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca’nın Güney Kore ve Hindistan’da üretilen iki aşısı ve Janssen adı verilen Johnson & Johnson’ın aşılarına acil kullanım onayı vermişti.
DSÖ’nün yakında, büyük bir ihtimalle gelecek hafta, Çin’de üretilen Sinopharm ve Sinovac aşıları için de benzer bir karar alması bekleniyor.
DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, “Bu mRNA aşısı DSÖ tarafından acil kullanım onayı verilen aşılar listesine eklendi” denildi.
DSÖ tarafından onay verilmesi yöntemi, bir aşının ya da ilacın etkililiğini ve güvenirliliğini kendileri belirleyemeyen ülkelerin tedavilere daha hızlı erişmelerine yardımcı oluyor.
Amerikan Moderna firması tarafından geliştirilen aşı, Pfizer-BioNTech aşısına çok yakın özellikler taşıyor ve DSÖ’nün verdiği bilgiye yüzde 94,1 oranında etkililiğe sahip. Moderna aşısına Avrupa Birliği, Kuzey Amerika, Britanya, İsrail ve Singapur’da acil kullanım onayı verilmiş durumda.
Aşının18 yaşından itibaren bütün yaş gruplarında kullanılabileceğini belirten DSÖ uzmanlarına göre, Moderna iki doz halinde yapılmalı ve ikisi arasında 28 gün ara bırakılmalı. Ancak gerekirse ikinci dozun yapılması 42’nci güne de (altı hafta) ertelenebilir.
mRNA aşı teknolojisi
Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları, aynı yenilikçi teknolojiye, mRNA aşı teknolojisine sahip. Moderna, ABD’de Covid-19’a karşı aşılama kampanyasını temel direği olurken Avrupa’da aşı piyasası büyük oranda Pfizer/BioNTech’in elinde bulunuyor.
Moderna, Perşembe günü, üretim temposunu artırmayı ve 2022’de dünya çapındaki üretim kapasitesini 3 milyar doza çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Bu rakam, şimdiye kadar öngörülenin iki katına karşılık geliyor.
Moderna firması, Avrupalı taşeronlarına, aşının etkili olmasını sağlayan aktif maddeyi üreten İsviçreli Lonza'ya ve aşıyı şişeleyen İspanyol Rovi'ye yatırım yapacak.