TEİAŞ verilerine göre, 9 Aralık itibariyle 2020 yılında, Türkiye'de toplam 3.405 MW'lik kurulu güç devreye alındı. Buna karşılık daha öncede portföyde bulunan ve ağırlığı fosil yakıtlara dayalı 391 MW'lik kurulu güç devreden çıktı. Böylece toplam kurulu güçte yılın geride kalan bölümünde 3 bin 15 MW'lik artış yaşandı. (Foto: Depo Photos)

Türkiye'de yılbaşından bugüne toplam kurulu güçleri 3.405 MW'ye ulaşan yeni elektrik üretim tesisleri devreye girerken, 391 MW'lik termik santral kapasitesi üretimden çekildi. 

Türkiye'de elektrik üretim kapasitesi bir yandan büyürken bir yandan da yapısal bir değişikliğe uğruyor. 2020 yılının bitimine 22 gün kala, yılın geride kalan bölümünde elektrik üretim kapasitesi ciddi bir artış gösterdi.  

TEİAŞ verilerine göre 9 Aralık itibariyle 2020 yılı içinde Türkiye'de toplam 3.405 MW'lik kurulu güç devreye alındı. Buna karşılık daha önceden portföyde bulunan ve ağırlığı fosil yakıtlara dayalı 391 MW'lik kurulu güç devreden çıktı. Böylece Türkiye'deki toplam kurulu güçte yılın geride kalan bölümünde 3 bin 15 MW'lik artış yaşandı.  

2020 yılı içinde devreye giren 3.405 MW'lik kurulu gücün ağırlıklı bölümünü yenilenebilir kaynaklara dayalı tesisler oluşturuyor. Bunlar arasında 2.502 MW ile hidroelektrik santralleri ilk sırada yer alırken 985 MW rüzgar santralleri ikinci sırada. Kurulu güç artışında  en büyük paya sahip üçüncü grup ise 500 MW ile güneş enerji santkalleri oldu. Yılın geride kalan bölümünde 188 MW'lik biyokütle santrali devreye girerken, devreye alınan jeotermale dayalı kurulu güç ise 128 MW oldu.  

Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği (HESİAD) Başkan Yardımcısı Taner Erömert, Türkiye'de elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların ağırlığının artmasını sevindirici bulduğunu söyledi. Ercömert "Türkiye her türlü enerji kaynağını kullanmalı. Yerli ve yenilenebilir kaynakların payını arttırmalı, ihalatı azaltmalı" dedi.