Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2020 yılında yüzde 1,8 büyüdüğünü, büyümede Çin’in ardından ikinci olunduğunu bildirerek, “Türkiye salgın sonrası sürdürülebilir ve güçlü bir büyümeyi mutlaka yakalayacaktır” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

KONULAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Erdoğan'ın konuşmasından bazı satırbaşları şöyle:

“İthal girdi kullanımını azaltmış, katma değerli üretimle ihracatta yeni rekorlar kıran, yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz.

-Üretimde verimlilik artışı sağlayarak potansiyel büyümemizi artıracağız.

-Merkezi yönetim üzerindeki finansal yükleri sınırlayacağız. Risklere karşı daha güçlü bir kamu maliyesi hedefliyoruz. 

-Borç stokunun artmasını önleyecek düzenleme yapıyoruz. Döviz cinsi borç stokunun toplam borç stoku içindeki payını düşüreceğiz. Borçlanmada TL cinsi senetleri kullanacağız. Borçların ortalama vadesini artırıyoruz. Hazine Mali hedefleri üç ayda bir şeffaf olarak duyuracak.

Finans sektörünün kurumsal altyapısını geliştirmek için de bir dizi adım atıyoruz. Bu maksatla ülkemizin tüm kredi ve risk verilerinin toplandığı Risk Merkezini yeniden yapılandırıyoruz.

-Kamuda taşıt alımına ve kiralamaya sınırlama getiriyoruz.

-Güçlü bir maliye altyapısı oluşturulacak. Vergi politikalarını sadeleştiriyoruz.

850 bin esnafı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini kaldırıyoruz. Dar gelirli küçük esnafa vergi muafiyeti sağlıyoruz.

Kamu personeliyle ilgili iş ve işlemlerin tek bir idare tarafından yürütülmesini sağlıyoruz. Çalışmamızın özünde ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme amacı bulunuyor.

Dijital vergi dairesi

-7 gün 24 saat çalışacak dijital vergi dairesi uygulamasını başlatıyoruz.

-Sektörel kamu alımları kanunu çıkarmak için çalışmalara başlıyoruz. Kamu alımlarına standart getiriyoruz Kamu alımlarını yerli ürünlere yönlendireceğiz. Alım garantilerinin önünü açıyoruz.

-Tek haneli düşük enflasyon hedefliyoruz. Gıda fiyatları yakından takip edilecek. Gıda fiyatlarını takip için erken uyarı sistemi kuruyoruz.

-Dijital Tarım Pazarı sayesinde her ölçekteki çiftçi ürünü için pazar bulabilecek.

-Enflasyonla mücadele için Fiyat İstikrarı Komitesi kurulacak.

-Hal yasası çalışmalarını tamamlayacağız.

-Dijital paranın ekonomik ve hukuki altyapısını hazırlıyoruz.

Sorunlu kredileri olsa da yaşama şansı olan, sıkıntı yaşayan şirketler için operasyonel yeniden yapılandırma sistemi geliyor.

Cari açıklıkla mücadele

-Cari açıkla mücadelede 3 temel politika: İlki, yapısal cari açığa odaklanıyoruz. İkinci önceliğimiz, ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak, potansiyeli olup hiç ihracat yapmamış KOBİ'leri ihracata teşvik etmek. Üçüncüsü ise sanayide yeşil dönüşümü desteklemek.

-Yenilikçi ve güçlü bir sağlık endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz.

-Sanayimizde kapasite artışı sağlayacak ve rekabet gücümüzü bir üst basamağa taşıyacak adımlar atıyoruz. Kredi Garanti Fonu teminatıyla 5. ve 6. bölgelerde yapılacak imalata dayalı ithal ikamesini sağlayan ve ihracatı önceleyen yatırımlara uzun vadeli cazip kredi destekleri vereceğiz.

-Enerji verimliliği desteklerinin kapsamını genişleteceğiz. Elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasına yönelik yasal altyapıyı tamamlıyoruz.

Firmalara kredi

Firmalar, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilecek.

Sandık, vakıf ve dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin, 2023 sonuna kadar bireysel emeklilik sistemine aktarımına imkan veriyoruz

18 yaş altı da bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil olacak.''