Putin, Türkiye'ye yaptıkları doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesinde mutabık kalındığını söyledi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Türkiye, Rusya'dan aldığı doğalgazın bedelinin yüzde 25'ini rubleyle ödeyecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanhay İşbirliği Örgütü (ŞİO) 22'nci Devlet Başkanları Zirvesindeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşmesi, basına kapalı yapıldı.

Sputnik’in aktardığına göre, Putin, Erdoğan'a tahıl anlaşmasına yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini sundu.

Ukrayna'dan sevk edilen tahılın önemli bölümünün en yoksul ülkelere gideceğini umduklarını kaydeden Putin, şu ana kadar bunun sağlanamadığına dikkat çekti.

Putin'in tahıl anlaşmasıyla ilgili süreç hakkında şöyle konuştu:

“Gıda programının uygulanmasına, yani Ukrayna tahılının ihracatına yaptığınız katkılardan dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bunun önemli bir kısmının BM gıda programı kapsamında en yoksul ülkelere gideceğini umacağız, şimdiye kadar bu sağlanamadı”.

“İhracatçılarımız sinyali aldı”

Putin, Rus ihracatçıların gıda ürünlerini Türkiye toprakları üzerinden ihraç edebileceklerinin sinyalini aldıklarını belirtti.

Ukrayna tahılının sevkiyatına değindikten sonra Rusya'nın da önemli hacimlerde satış yaptığına dikkat çeken Putin, şöyle devam etti:

"Şu konuda sizi de bilgilendirmek isterim. İhracatçılarımız bizim ürünlerimizin de Türkiye üzerinden ihraç edilebileceğinin sinyalini aldı. Demek istediğim, Türkiye bu açıdan güvenilir bir partner ve kendi toprakları üzerinden dünyanın tüm ülkelerine güvenli tedarikleri sağlayabilir”.

Putin, Ankara'nın çıkarına olan tüm alanlarda Türkiye'ye sevkiyatı önemli oranda artırmaya hazır olduklarını da belirtti.

“Türkiye en güvenilir güzergâh oldu”

Putin, Türkiye'ye yaptıkları doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti. Putin, doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesini öngören mutabakatın yakında uygulamaya konmasını beklediklerini belirtti.

Türkiye'nin Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında oynadığı role dikkat çeken Putin, “Türkiye, bizim enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergâhlarından biri haline geldi, sadece kendi ihtiyaçları için değil, AB ülkeleri için de… TürkAkım üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatı kesintisiz devam ediyor" dedi.

Akkuyu

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin olağan şekilde sürdüğünü belirten Putin, “Kısa süre önce sizinle oradaki birtakım sorunları istişare etmiştik. İnşaat sürecinin organizasyonuyla ilgili belirli sorunlar vardı” dedi

Putin, “Bildiğim kadarıyla tüm bu sorunlar çözüldü ve dün bu büyük, bu devasa inşaatın tarafları arasındaki tüm ilişkileri düzenleyen nihai belgeler de imzalandı” diye ekledi.

Putin, Akkuyu NGS'nin birinci güç ünitesinin Türkiye'yle yapılan anlaşmaya uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yılının kutlanacağı 2023 yılında devreye alınmasını çok istediğini de söyledi.

ŞİÖ

Türkiye'nin ŞİÖ ülkeleriyle hızla gelişen ekonomik ilişkilere sahip olduğunu kaydeden Rusya lideri, “Türkiye ekonomisi için azami sonuç elde etmeyi hedefleyen politikanızı biliyorum. Tabii Türkiye'nin ŞİÖ üyesi ülkelerle çok iyi ve hızla büyüyen ekonomik bağları olduğuna dikkat çekmeden edemediniz. Türkiye'nin bu yapıda çalışmasından memnuniyet duyacağız” dedi.

“Erdoğan'ı Semerkant'taki zirvede görmekten çok mutluyum. Türkiye, bu bölgenin ülkesi ve bence Türkiye'nin ŞİÖ'de çalışmaya ilgi duyması son derece doğal” diyen Putin, Rusya ve Türkiye'nin ortak çıkarları temsil eden örgütler içinde de olmak üzere önemli uluslararası konularda yoğun eşgüdüm içinde çalıştığını belirtti.