Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Şam'da gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, "Sorun toplantı değil, toplantının içeriği" dedi. (Foto: Instagram / syrianpresidency)

KONULAR

Beşar Esad görüşme koşullarını açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ancak Ankara'nın "terörizme verdiği destek ve Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gibi temel konulara odaklanılması halinde görüşebileceğini” söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından bugün yayınlanan bir videoda Esad'ın Şam'da gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, "Sorun toplantı değil, toplantının içeriği" dediği görülüyor.

Esad, ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan her türlü girişime olumlu yanıt vereceğini, ancak öncelikle bu tür görüşmelerin temelinin atılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme çağrısını değerlendirdiği açıklamasında, Suriye'nin çıkarlarına uygun olması halinde mevkidaşıyla masaya oturmaya hazır olduğunu belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esad, "Toplantının temeli nedir? Terörizmi desteklemek ve Suriye topraklarından çekilmek olan sorunun nedenlerini sona erdirmek mi?... Sorunun özü budur" dedi.

Esad, "Şayet görüşme ülkenin çıkarlarına uygun olursa, yapacağım. Doğal olarak kimse komşularıyla sorun istemez. Ancak Suriye, belirli kurallara uyulması halinde Türkiye'ye doğru adım atmaya ve onunla bağlarını iyileştirmeye hazırdır" diye ekledi.

Ankara'dan uluslararası hukuk ilkelerine uymasını beklediklerini ifade eden Suriye Devlet Başkanı, "Tutumumuz bu şekilde, zira Suriye-Türkiye ilişkilerini normalleştirmeye yönelik çabaların başarılı olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “normalleşme” çağrılarına, 2011 yılındaki statüye dönmesi şartı koyarak “olumlu” bir mesaj paylaşmıştı.

Bakanlık, Türkiye ile ilişkilerin normale dönmesinin iki ülkenin güvenlik, emniyet ve istikrarının temeli olan 2011 öncesindeki duruma dönülmesiyle mümkün olacağını belirtmiş ve Suriye’nin bu ilişkilerin geliştirilmesi için olumlu girişimlere her zaman istekli olduğu kaydetmişti.

Türkiye, Esad'ı devirmek isteyen isyancıları desteklediği Suriye iç savaşının patlak vermesinin ardından 2011 yılında Suriye ile bağlarını koparmıştı. Suriye lideri, isyancıları terörist olarak görüyor.

Ankara ayrıca, Suriye'nin kuzeyinde Türk askerlerinin konuşlandığı bir "güvenli bölge" kurdu ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söylediği PKK ve yandaşı örgütlere karşı birçok sınır ötesi askerî operasyon yaptı.

Erdoğan, temmuz ayı başında, Esad'a ilişkileri düzeltmek üzere olası görüşmeler için "her zaman" davette bulunabileceğini söyledi.

Parlamento seçimleri 

Öte yandan, Suriyeliler yeni parlamento üyelerini seçmek üzere oy kullandı. Yasama seçimleri Suriye'nin kuzeybatısı ve kuzeydoğusunu kapsayan muhalif grupların elindeki bölgelerde yapılmadı.

Seçim, Suriye ekonomisinin yıllar süren çatışmalar, Batı'nın yaptırımları ve azalan yardımların ardından kötüleşmeye devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.

250 sandalyeli Halk Meclisi için 1.516 aday yarışıyor.

Beşar Esad'ın görev süresinin 2028'de dolacak olması nedeniyle parlamentonun Esad'ın görev süresini uzatacak bir anayasa değişikliği yapmaya çalışacağı yönünde spekülasyonlar yapılıyor.

Seçmen sayısı henüz açıklanmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aksine, milyonlarca diaspora Suriyelisi milletvekili seçme yeterliliğine sahip değil.