İngiltere'nin Cornwall bölgesindeki Carbis Körfezi’ndeki G7 zirvesi sona erdi. Liderler yoksul ülkelere 1 milyar doz aşı sağlanması konusunda anlaştı. (Foto: Depo Photos)

KONULAR

İngiltere'nin Cornwall bölgesindeki Carbis Körfezi’nde gerçekleşen ve 3 gün süren G7 zirvesi sona erdi.  Liderler yoksul ülkelere 1 milyar doz Covid-19 aşısı sağlanması konusunda anlaştı. 

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'den oluşan Yediler Grubu (G-7) liderleri dünyayı Covid-19'a karşı aşılamaya, dev şirketlerin kendilerine düşen vergi payını ödemesini sağlamaya ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeye karar verdiler.

Liderler, ayrıca  koronavirüsün kökenleri hakkında yenilenmiş, "şeffaf" bir soruşturma yapılması ve Çin'i Sincan ve Hong Kong'da insan haklarına saygı duyma çağrısında bulundu.  

Evsahibi ülke İngiltere'nin  Başbakanı Boris Johnson, zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında liderlerin, 100 milyonu Birleşik Krallık'tan olmak üzere, doğrudan veya Covax paylaşım planı aracılığıyla yoksul ülkelere bir milyar doz aşı sözü verdiğini söyledi.

Johnson, bunun "dünyayı aşılamak için başka bir büyük adım" olduğunu ifade etti.

Taahhüdün, Dünya Sağlık Örgütü başkanının 2022 ortasına kadar dünya nüfusunun en az yüzde 70'ini aşılamak ve pandemiyi gerçekten sona erdirmek için gerekli olduğunu söylediği 11 milyar dozun çok altında kaldığı belirtiliyor.

İklim değişikliği

Zirvede, iklim değişikliğini ve eşitsizliği küresel ekonomi için büyüyen bir tehdit olarak kabul eden liderler 2025 yılına kadar fosil yakıt sübvansiyonlarını düşürme taahhüdünü yineledi.

Johnson açıklamasında bu konuya da değindi ve  ''her G7 ülkesinin iklim değişikliğine katkılarını yok etme sözü vermesi harika olsa da bunu olabildiğince hızlı yaptıklarından emin olmaları ve gelişmekte olan ülkelere de aynısını yapmaları için yardım etmeleri'' gerektiğini vurguladı.

Zirvede G-7 liderleri, vergiden kaçınmayı durdurmak amacıyla çok uluslu şirketler üzerindeki küresel asgari vergiyi de onayladı.