G7 ülkeleri, Rus petrolü alımlarında üst fiyat sınırı konusunda uzlaştı. (Foto: Depo Photos)

KONULAR

G7, Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması için anlaştı

G7 ülkeleri, Rusya'nın ihracattan elde ettiği geliri ve Ukrayna'ya karşı savaşını finanse etme yeteneğini sınırlamak amacıyla Rus petrolü alımlarında üst fiyat sınırı konusunda uzlaştı.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya Maliye Bakanları, cuma öğleden sonra sanal bir toplantıda böyle bir girişime siyasi desteklerini resmen vereceklerini duyurdu. Ancak tavan fiyat seviyesinin ne olacağı tartışılmaya devam ediyor. 

Kaynaklar, sınırlama mekanizmasının Avrupa Birliği’nin Rusya'dan petrol ithalatına uyguladığı ambargolarla aynı zamanda uygulanacağı belirtti.

Uygulamanın ham petrol için 5 Aralık'ta, rafine ürünler için 5 Şubat 2023’te yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Plan, Rus petrolünü taşımak için G7 ve AB ülkelerindeki şirketlerden sigorta teminatı ve nakliye hizmetleri arayan ithalatçıların tavan fiyatını gözetmesi gereken bir teşvik sistemine dayanacak.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından desteklenmesine rağmen, sistemin hâlâ AB üyesi ülkelerin desteğine ihtiyacı var. Bu önlem, AB’nin zorlu müzakerelerden sonra anlaşmaya vardığı altıncı yaptırım paketini değiştirmesini gerektirecek

Yetkililer ayrıca, üst sınırın etkili olabilmesi için Hindistan gibi büyük miktarlarda Rus petrolü satın alan üçüncü ülkelerin desteğinin önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupalı ​​bir yetkili, bazı ülkelerin de girişime destek vermesini belirterek, tavan fiyat seviyesinin tüm katılımcı devletler tarafından ortaklaşa belirleneceğini kaydetti.

“Tamamen saçmalık…”

Öte yandan, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, G7 ülkelerinin Rus petrolünün fiyatını sınırlandırma planını değerlendirirken, “Bence bu tamamen saçmalık” dedi.

G7 ülkelerinin tavan fiyat belirlenmesi için anlaşmaya varmalarından önce açıklama yapan Novak, “Bu, petrol gibi çok önemli sektördeki piyasa mekanizmalarına müdahale anlamına gelir. Petrol sektörü, tüm dünyanın enerji güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemlidir. Bu tür girişimler sadece petrol sektöründe ve petrol piyasasında istikrarsızlığa yol açar” dedi.

Novak, “Bunun bedelini ilk önce Avrupalı, Amerikalı tüketiciler ödeyecek. Zaten artık bugün, kabul ettikleri istikrarsızlaştırıcı faktörler yüzünden yüksek bedel ödüyorlar” diye ekledi.

Novak, G7 ülkelerinin tavan fiyat uygulaması durumunda, Rusya’nın bu uygulamaya uyan şirket ve ülkelere petrol ve petrol ürünlerini satmayacağını bildirdi ve “Çünkü piyasa dışı koşullarda çalışmayacağız” diye konuştu.