İsrail, Gazze'de insanların sığındığı bir okulu vurdu, en az 90 kişi öldü. Han Yunus'ta operasyon haberi insanları yeni göçe zorluyor. (Foto: Depo Photos)

KONULAR

İsrail, Gazze’de bir okul binasını vurdu: En az 90 ölü

Gazze'deki sivil savunma teşkilatı, İsrail'in abluka altındaki Filistin topraklarında yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 90 kişinin öldüğünü açıkladı. 

Ajans, Gazze Şehri'ndeki okula üç İsrail roketinin isabet ettiğini belirterek olayı "korkunç bir katliam" olarak nitelendirdi ve bazı cesetlerin alev aldığını duyurdu. 

İsrail ordusunda yapılan açıklamada ise "el-Taba'in okuluna yerleştirilmiş bir Hamas komuta ve kontrol merkezinde faaliyet gösteren Hamas militanlarının tam isabetle vurulduğu” belirtildi. 

Saldırı, Gazzeli yetkililerin İsrail'in Gazze Şehrindeki diğer iki okula düzenlediği saldırılarda 18'den fazla kişinin öldüğünü açıklamasından iki gün sonra gerçekleşti ve ordu o sırada da “Hamas komuta merkezlerini vurduğunu” açıklamıştı. 

İsrail, 7 Ekim'deki saldırısına misilleme olarak Filistinli grubu yok etme sözü verdi ancak bölge çapında bir yangını önlemeyi amaçlayan yoğun diplomasinin ardından uluslararası arabulucuların talebi üzerine gelecek hafta görüşmelere yeniden başlamayı kabul etti.

İran, İsrail'in Orta Doğu'da savaşı yaymak istediğini iddia ederken Hamas yetkilileri, bazı analistler ve İsrail'deki eleştirmenler Netanyahu'nun siyasi çıkar uğruna savaşı uzattığını söyledi.

Gazze Şeridi'nde 10 aydır devam eden savaş sırasında ordu, militanlarla yeniden savaşmak üzere bazı bölgelere geri döndü.

İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, askerlerin Hamas'la aylarca süren şiddetli çatışmaların ardından Nisan ayında çekildiği Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kenti çevresinde operasyon düzenlediğini duyurdu.

Ordunun şehrin bazı bölgeleri için tahliye emri çıkarmasının ardından insanlar  tozlu, hasarlı sokaklardan yaya olarak ya da eşek ve motosiklet arabalarına yükledikleri eşyalarla yeniden yollara düşmüşlerdi. Kimi 15. kez yerlerinden edildiğini söylüyordu. 

BM yetkilisi Florencia Soto Nino, Birleşmiş Milletler insani yardım ofisi OCHA'nın "son 72 saat içinde en az 60.000 Filistinlinin batı Han Yunus'a doğru hareket etmiş olabileceğini" tahmin ettiğini belirtti. 

Ateşkes baskısı

Gazze'deki çatışmalarda Kasım ayında sadece bir hafta süren bir ateşkes yapıldı.

ABD'li, Katarlı ve Mısırlı arabulucular aylardır ikinci bir ateşkes sağlamaya çalışıyorlar.

Perşembe günü yapılan ortak açıklamada üç ülke lideri savaşan tarafları "kalan tüm boşlukları kapatmak ve anlaşmayı daha fazla gecikmeden uygulamaya başlamak üzere" 15 Ağustos'ta Doha ya da Kahire'de görüşmelere yeniden başlamaya davet etti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada İsrail'in "bir anlaşmanın uygulanmasına ilişkin ayrıntıları sonuçlandırmak üzere" müzakereciler göndereceği belirtildi.

Hamas, arabulucuların daveti konusunda henüz bir yorum yapmadı.

Son tartışmalar ABD Başkanı Joe Biden tarafından Mayıs ayı sonunda ana hatları çizilen ve daha sonra BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan bir çerçeve üzerinde yoğunlaştı.

Can kayıpları “katliama” dönüştü

Gazze'deki savaş, İsrail'in resmi rakamlarına göre, çoğu sivil 1,198 kişinin ölümüyle sonuçlanan Ekim ayındaki Hamas saldırısıyla başladı.

Hamas ve işbirliği içinde olduğu militan gruplar 251 rehine ele geçirdi, bunlardan 111'i hala Gazze'de tutuluyor ve İsrail ordusu 39'unun öldüğünü söylüyor.

Sivil ve militan ölümlerinin ayrıntılarını vermeyen Hamas yönetimindeki bölgenin sağlık bakanlığına göre İsrail'in Gazze'deki misilleme askeri harekatı en az 39.699 kişinin ölümüne neden oldu. 

Sürekli yerlerinden edilen ve bu yer değiştirmelerin sayısını unutan gruplar değişik kamplara sığınmak zorunda kalıyor. Gazze nüfusunun yüzde 80 kamplar arası nakillerle dram yaşıyor. İsrail’in güvenli yer olarak tanımlanan kampları da hedef almasıyla güvenli yer artık kalmamış durumda. Can kayıpları, uluslararası kamuoyunda “soykırım” olarak nitelenen katliama dönüşmüş durumda. 

Bölgesel savaş korkusu 

Gazze savaşı bölgedeki İran'a bağlı grupları şimdiden kendine çekmiş durumda ve Hamas'ın siyasi lideri de dahil olmak üzere iki üst düzey militanın öldürülmesinin intikamını alma yeminlerinin ardından daha geniş çaplı bir Orta Doğu savaşı korkusu arttı.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen hafta Tahran'a yaptığı bir ziyaret sırasında öldürülmesi ateşkes görüşmelerini sekteye uğratmıştı. İran ve Hamas, doğrudan yorum yapmayan İsrail'i suçladı.

Haniye'nin öldürülmesi, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği bir saldırıda Lübnan'daki İran destekli Hizbullah hareketinin askeri şefi Fuad Şükr'ün öldürülmesinden saatler sonra gerçekleşti. İsrail, saldırının ilhak edilmiş Golan Tepeleri'ne yönelik ölümcül roket ateşine karşılık olduğunu söyledi.

Hamas'ın müttefiki Hizbullah, İsrail güçleriyle neredeyse her gün sınır ötesi çatışmaya giriyor.

Hamas ve İsrail ordusu, Cuma günü iki Hizbullah savaşçısının ve Lübnan'ın güneyindeki Filistin mülteci kampı Ayn el-Helve'den bir Hamas komutanının öldürüldüğünü açıkladı. 

Hizbullah, Hamas, İran ve diğerleri Şükr ve Haniye'nin öldürülmesine misilleme açıklamaları yaparak bölgesel savaş korkularını arttırdı ve şiddet döngüsünü durdurmak için yoğun çabaları tetikledi.

İsrail'i desteklemek üzere bölgeye ilave savaş gemileri ve jetleri gönderen ABD, hem İran'ı hem de İsrail'i gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı.