KONULAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere, risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi'' dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Bakan Koca, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda yine bazı önemli kararlar aldıklarını belirtti.
''Risk gruplarına hatırlatma dozu''
Açıklamasında bu kararları sıralayan Bakan Koca, şöyle devam etti:
'' mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere, risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar 60 yaş üzerindeki vatandaşlar, 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar ve başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.
60 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile gebelerin tam aşılı olmalarının son derece önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. İleri yaştaki vatandaşlarımız ve anne adaylarımızın aşıları eksik kalmamalı.
Okullarda salgına yönelik rastgele taramaların durumu değerlendirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği içinde taramaların devam ettirilmesi, salgının seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülmüştür.
Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı yüzde 67, 2, doz aşılı olanların oranı ise yüzde 59’dur. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için bu oranın yüzde 70’in üzerine çıkarılması gerekmektedir. Salgın sona ermeden ve toplumsal bağışıklık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli.''
''Sadece KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme''
Açıklamasında sağlık çalışanlarına da seslenen Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz günlerde kendilerini yakından ilgilendiren konularda bilgiler verdiğini hatırlattı. Netice alınıncaya kadar bu konuların takipçisi olacaklarını kaydeden Koca, şöyle dedi:
''Geçtiğimiz günlerde 81 ilin il sağlık müdürlüklerine gönderdiğim talimatla, uygulamada karşılaştığımız fazla çalışma süreleri ve nöbet düzenlemelerinin yasal mevzuatımıza uygun ve insani koşullarda sürdürülmesini istedim. Çeşitli illerimizin il sağlık müdürlerinden ve hastane başhekimlerimizden aldığım bilgilerle, durumu yakından takip ediyorum. En geniş anlamda sağlık çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik olan çalışmalarımız da devam ediyor. Büyük emeklerle yetişen sağlık personelimizi hak ettiği ve elimizden gelenin en iyisiyle buluşturmak için düzenlemelerin tamamını yakından izliyor ve netice alacağımızı görüyorum.''
Uzmanlık asistanlarının çalışma koşullarıyla ilgili başlattıkları çalışmanın yanında, eğitimlerini de düzenleyen yeni ve geniş kapsamlı çalışmalar yaptıklarını ve konuyu tüm yönleriyle ele aldıklarını belirten Bakan Koca, tüm tarafların fikrine, tecrübesine ve görüşüne müracaat edeceklerini söyledi.
Çoğulcu bir yaklaşımla ele alınacak her konuda, ortak akla katkı sunacak her katkıyı son derece değerli gördüğünü vurgulayan Bakan Koca, ''Daha iyi eğitim alan ve daha iyi koşullarda çalışan uzmanlık öğrencilerinin gelişmişlik seviyemizin önemli ölçülerinden biri olacağını düşünüyorum. Sağlık çalışanlarından oluşan bu büyük aileye yeni üyelerin katılacağı müjdesini daha önce vermiştim. Bu konuda da çok yakında güzel haberleri öğrenmiş olacaksınız. Heyecanla aramıza katılmayı bekleyen genç kardeşlerim, beklediğiniz günün yaklaştığını ifade etmek isterim. Mülakat yapmadan sadece KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapacağız'' diye konuştu.
Turkovac için gönüllü çağrısı
Yerli aşı Turkovac’ın seri üretime geçmesi için halen gönüllülere ihtiyaç bulunduğuna da işaret eden Koca, ''Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yaş arası iki doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımız, hatırlatma dozu için gönüllü olmak üzere en yakın şehir hastanemize müracaat edebilir, enabiz.saglik.gov.tr adresinden ya da e-nabız mobil uygulamasından gönüllü olabilirler. Gönüllü olun, kendi aşımızın sahibi olalım'' dedi.