Hayvan hakları konusunda yeni düzenlemeler getiren ve cezaların artırılmasını öngören yasa değişikliği dün gece TBMM'de kabul edildi. (Foto

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Kanundaki düzenlemeler özet olarak şöyle:

-Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki bazı tanımlamalar yeniden düzenlenerek "süs hayvanı" ifadesi metinden çıkarılıyor. Gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişilerin de ''ev hayvanı'' sahipliğinde bulunabileceği kabul ediliyor. 

-Hayvan bakımevi açılmasında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınması kuralı getiriliyor, sahipsiz hayvanlara yönelik dijital kimlikleme süreci ''rehabilitasyon'' olarak tanımlanıyor. 

-Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla hayvan hastanesi, eğitim merkezi kurabilecek.

-Kedi ve köpek sahiplerinin onlar için dijital kimlik alması gerekecek.  Ev hayvanları sahiplerinin borçlarından dolayı haciz işlemine tabi tutulamayacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 2022 sonuna kadar dijital kimliklendirme  ile kayıt altına aldıracaklar. 

-Ev hayvanı bulundurma, koruma, eğitim ve  önleyici çalışmalar için Tarım ve Orman Bakanlığı bir yönetmelik çıkaracak. 

- Hayvan sahiplerinin sorumlulukları genişletiliyor. 

Görsellerle satış

-Bir yıl sonra yürürlüğe girmesi öngörülen uygulama kapsamında, ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulmayacak, almak isteyenler görsel malzemelerden yararlanacak.

-Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilecek düzenlemeyle belirlenecek ''tehlike arzeden'' hayvanları beslemek, barındırmak ve sahiplenmek de yasak kapsamına alınıyor. 

Cezalar

-Hayvan sahiplerinin sorumlulukları artırılıyor. Hayvanlara yönelik şiddet, kötü muamele, zalimce davranış, cinsel saldırı gibi konular da suç kapsamında değerlendiriliyor. 

-Yasadaki düzenleme ve kuralları yerine getirmeyenlere yönelik idari para cezaları artırılıyor. Ayrıca, nesli tükenmekte olan hayvanı öldürmek, evcil hayvanı öldürmek, hayvana cinsel saldırı, hayvan dövüştürenler, hayvana zalimce muamele gibi suçlardan altı aydan on yıla kadar değişen çeşitli hapis cezaları öngörülüyor. 

-Suçların birden fazla hayvana karış işlenmesi durumunda ya da hayvanlara bakmakla görevli kişilerce işlenmesi durumunda ceza artışı söz konusu olacak.

Kurban kesimi

-Yürürlükteki düzenlemede yer alan ''Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesimi ehliyetli kişilerce yapılır'' kuralına uymayanlara, hayvan başına 2 bin 100 lira para cezası öngörülüyor. 

-Ayrıca, kurban kesiminde uyulması gereken kuralları ihlal edenlere de hayvan başına 5 bin 250 lira  idari para cezası verilecek. 

Şikayetçi olmak 

-Hayvan sahibinin işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmasıyla sağlanacak.

-Yasada öngörülen suçlar, bir başkasına ait hayvana yönelikse sahibinin şikayeti üzerine soruşturma açılabilecek. 

-El konulan kedi ve köpekler bakanlık görevlilerince uygun bulunan barınak ya da en yakın hayvan bakımevine götürülecek.

Yerel yönetimleri sorumluluk

-Büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu 25 bini aşan merkezi ilçe belediyeleri sahipsiz hayvanlar için hayvan bakımevleri kuracak. Kurma zorunluluğu olmayan belediyeler kendi bölgesindeki hayvanları ise en yakın hayvan bakımevine götürecek.

-Rehabilite edilenler Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan veri tabanına, rehabilite edilmemiş olanlar ise belediyeler tarafından veritabanına kaydedilecek. 

-Büyükşehir, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan merkezi belediyeler 2022 yılı sonu, diğerleri ise  2024 sonuna kadar hayvan bakımevlerinin kuruluş işlemini tamamlayacak. 

Sirk yasağı 

-Yasanın yürürlük tarihinden itibaren kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaklanıyor. Mevcut işletmeler ise herhangi bir şekilde, ellerindeki eksilen hayvan sayısını tamamlama ya da artırma yoluna gidemeyecek.

-Devretme yasağı getirilen bu işletmeler on yıl içinde faaliyetine son verecek. 

-Bu işletmelerin faaliyetine ilişkin düzenlemeler altı ay içinde çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. 

Tehlike arz eden hayvan 

-Yasa, bu kapsamdaki yönetmelik Pitbull, Dogo Argentino, Terrier, Japanese Tosa gibi türler ya da bunların melezlerini üreten veya herhangi bir şekilde bir başkasının edinmesine aracılık edenlere hayvan başına 11 bin lira idari para cezası öngörüyor. 

-Bu türden hayvanları sahiplenmiş bulunanlar altı ay içinde kısırlaştırarak, bakanlık veri tabanına kayıt ettirecekler.