Milli Eğitim Bakanlığı'nda, son düzenlemeden yedi yıl sonra, illerde yeniden müfettişlik yapılanması oluşturulacak.  (Foto: Depo Photos)

İllerdeki Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde ''eğitim müfettişi'' ve ''eğitim müfettiş yardımcısı'' istihdam edilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yürürlükteki mevzuatta bu kapsamda düzenleme getiriyor.  

Buna göre,  illerdeki Milli Eğitim Müdürlüklerinde, ''her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütmek'' üzere eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcısı istihdam edilecek.  

Eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcıları özlük hakları Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki maarif müfettişi ve maarif müfettiş yardımcılarına denk olacak.

Eğitim müfettişlerinin koordinasyonu ile rehberlik ve denetim hizmetlerinin yürütülmesinden Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı sorumlu olacak.  

Cumhuriyet tarihi boyunca, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki denetim yapılanmasında sık sık yeni düzenlemelere gidildi. 

Milli Eğitimde müfettişliğin kilometre taşları

3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile tüm medrese ve okulların o tarihteki adıyla Maarif Vekâleti'ne bağlanmasının ardından eğitimde denetim süreci de yeniden yapılandırıldı. 

Cumhuriyet tarihi boyunca sıkça yapılan değişiklikler şöyle: 

1924 - ''Maarif müfettişliği'' oluşturuldu

1925 - “Maarif müfettişi” ismi, “Müfettişi umumiliğe” dönüştürüldü, müfettiş ve müfettiş yardımcısı olmanın koşulları belirlendi.  

1926 - Umumi müfettişli ''Vekalet müfettişliği'' dönüştürdü ve müfettiş yardımcılığı kaldırıldı. Ayrıca, onüç bölgeden oluşan bölgesel yapılanmaya gidildi. Bölgelerde  ''Mıntıka müfettişleri'' görevlendirildi.  

1927-  İlk Tedrisat Müfettişleri Talimatnamesi ile her ilçede bir ''ilköğretim müfettişi'' bulunması öngörüldü.  

1931 - Bölge yapılanması kaldırıldı. Mıntıka müfettişleri ''vakalet müfettişi'' olarak göreve devam etti.  

1933 - Bakanlıkta  ''teftiş kurulu'' oluşturan ilk yasal düzenleme çıkarıldı.  

1941 - Mesleki ve Teknik Öğretim Müsteşarlığı bünyesinde ikinci bir ''teftiş kurulu'' oluşturuldu,  ancak daha sonra teftiş kurulları birleştirildi.  

1945 - Bakanlık müfettişi atanmak için üniversite veya yüksek okul mezunu olma, orta veya yüksek dereceli okullarda en az sekiz yıl öğretmenlik ve bunun en az üç yılında yöneticilik yapmış olma koşulu getirildi.  

1949- Ülke genelinde teftiş bölgeleri oluşturularak bakanlık müfettişleri bu bölgelere dağıltıldı.  

1950 - Bölgeler kaldırıldı, müfettişler Ankara, İstanbul ve İzmir merkezlerinde toplandı.  

1961 - İlkokul öğretmenliği yaptıktan sonra eğitim enstitü ya da yüksek okul bitirmişlerin belli bir meslek ve yöneticilik deneyiminden sonra ilköğretim müfettişi olabileceği koşulu getirildi.  

1969 - İlköğretim müfettişlerinin bölge merkezinin il merkezi olması öngörüldü.  

1971 - Teftiş kurulunda, “Teftiş kurulu başkan  yardımcısı” ve “müşavir müfettiş” unvanıyla kadrolar oluşturuldu.

1980 - İstanbul ve İzmir 'de iki koordinatörlük kuruldu, buralara birer başmüfettiş atandı.  

1981 - Yüksek okul ve akademilerin denetimi bakanlıktan alınarak Yüksek Öğretim Denetim Kurulu'na verildi.  

1982 - Eğitim fakültelerine dönüştürülmesiyle bazı fakültelerde  ilköğretim müfettişi yetiştirme amaçlı “Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği Programları” oluşturuldu.

1983 - Adana, Diyarbakır ve Erzurum’da da teftiş merkezleri kurulması öngörüldü, ancak kısa süre sonra uygulamadan vazgeçildi. Yurt dışı eğitim müfettişlikleri kapatıldı.  

1990 - Mesleğe ilköğretim müfettiş yardımcısı olarak ve seçme sınavıyla atanma sistemini getirildi.  

1993 - Teftiş Kurulu Tüzüğü ile görev ve atamalara ilişkin düzenlemeler yapıldı.  

1998 - Öğretmen kökenli olmak koşuluyla bakanlık üst düzey yöneticilerinin sınavsız müfettişliğe atanabileceği düzenlemesi kaldırıldı. İlköğretim müfettişleri  “kariyer meslek” grubuna alındı.

2010 - İlköğretim müfettişi ve müfettiş yardımcılarının isimleri “eğitim müfettişi” ve “eğitim müfettiş yardımcısı” olarak değiştirildi.  

2011 - Teftiş kurulu, bakanlığın bir hizmet birimine dönüştürülerek ''Rehberlik ve Denetim Başkanlığı'' adını aldı. Bakanlık müfettişinin  unvanı da “Milli Eğitim Denetçisi” olarak değiştirilmiştir. Eğitim müfettişi de ''il eğitim denetmeni'' oldu.  

2014 - MEB merkez teşkilatında görev yapan bakanlık müfettişleri ve illerde görev yapan il eğitim denetmenleri “maarif müfettişi” unvanı altında birleştirildi.