İtalya bugün sandık başında
Yaklaşık 50 milyon seçmen Parlamentonıun 600 üyesini belirlemek için oy kullanıyor
İtalya’da bugün, Başbakan Mario Draghi başkanlığındaki ulusal birlik hükümetinin Tammuz ayında dağılmasından sonra karar verilen erken genel seçimler yapılıyor.
Yaklaşık 50 milyon seçmen, Parlamentonun üst kanadı Senato’nun 200, alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin 400 üyesini yenilemek için sandık başına çağrıldı.
İtalyan seçmenler, bugün daha az parlamenter için oy kullanıyor. İtalya'da 2020'de yapılan anayasa değişikliği referandumuyla Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki sandalye sayısı düşürülmüştü. 315 sandalyeli Senato’da sandalye sayısı 200’e, 630 üyeli Meclis’te de sandalye sayısı 400’e indirilmişti.
Seçmenler, TSİ 08.00 ile TSİ 00.00 arasında oy kullanabiliyor. İlk sonuçların gece yarısından sonra alınması bekleniyor.
İsveç’te 11 Eylül 2022’de yapılan seçimlerde sağ ve aşısı sağ kanadın 349 üyeli Parlamentoda 176 sandalye ile mutlak çoğunluğu kazanmasından sonra gözler bu defa Avrupa Birliği’nün üçüncü büyük ekonomik gücü olan İtalya’ya çevrilmiş durumda.
Aşırı sağ ve sağ iktidara yakın
İtalya’da, seçimlere 15 gün kala kamuoyu yoklamaları yapılması yasaklansa da daha önceden yapılan araştırmalar, Bayan Giorgia Meloni’nin zaferine işaret ediyor.
Rakiplerinden ileride gözüken ve post-faşist bir parti olarak kabul edilen aşırı sağcı Fratelli d’Italia (İtalya’nın Kardeşleri) partisi, sağ partilerden oluşacak bir koalisyonu ana güç olarak yönetme şansına sahip görünüyor.
Giorgia Meloni liderliğindeki Fratelli d’Italia partisi, dört yıl önce yüzde 4 civarında seyrediyordu, ancak “İtalya’nın Kardeşleri”nin yüzde 24-26 oy alması ve böylece ülkenin birinci parti olması bekleniyor.
Bu tür bir sonuç, Meloni’nin Başbakanlığa talip olmasını sağlayacak.
Bayan Meloni, sağ ve aşırı sağı bir araya getiren bir koalisyonu, Matteo Salvini’nin Lega (yüzde 12-14) ve Silvio Berlusconi’nin sağcı Forza Italia (yüzde 7-9) partileri ile oluşturmayı hedefliyor.
Bu cephenin seçimlerde yüzde 46-48 oy alması bekleniyor.
İkinci sırada, Demokrat Parti’nin başını çektiği sol koalisyon geliyor ki bu blokun oy oranı yüzde 22-24 arasında bulunuyor.
Eski Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki popülist 5 Yıldız hareketi, kendini ne sol ne sağ olarak tanımlıyor ve bu pazar oylarının yüzde 13-14’ünü alması bekleniyor. Bu da, 5 Yıldız’ın ülkenin üçüncü siyasî gücü olmasına yetiyor.
İlk kadın Başbakan
Giorgia Meloni Başbakan olursa Cumhuriyetçi İtalya’nın ilk kadın Başbakanı olarak tarihe geçecek. Bu ayrıca, uzaktan da olsa, faşizmin mirasçılarının ilk kez iktidara gelmesi anlamını taşıyacak.
Bu seçimlerin en büyük bilinmezi, katılım oranı olarak ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre, seçmenlerin yüzde 41’i sandığa gitmeyi düşünmüyor.
İtalya’da aşırı sağın ana güç olduğu sağ bir komisyonun iktidara gelme ihtimali Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i endişelendirmiş görünüyor.
Von der Leyen faktörü
Von der Leyen, İtalya’nın aşırı sağa kayması ve bunun demokratik standartların aşınmasına yol açıp açmayacağı konusundaki endişelerini dile getirdi ve bu da Roma'da iktidar için yarışan adayların öfkelenmesine sebep oldu.
Von der Leyen, Princeton Üniversitesi'ndeki bir konferans sırasında, sağcı bir hükümetin Avrupa ile iyi şartlarda kalma kabiliyeti konusunda şüphesi olduğunu söyledi.
Von der Leyen, “işlerin zor bir yöne” gitmesi halinde AB’nin İtalya ile başa çıkma “araçlarına” sahip olduğu uyarısında bulundu.
Bu beyanlar, Avrupa Komisyonu'nun, AB’nin demokratik standartlarını ihlal ettiği düşünülürse İtalya'ya fonları kesebileceği ilişkin bir ipucu olarak yorumlandı.
Matteo Salvini
Lega (Birlik) partisinin lideri Matteo Salvini bu beyanlara çok öfkelendi.
Salvini, Twitter üzerinden verdiği mesajda, “Bu nedir, tehdit mi? Bu utanç verici bir kibirdir” dedi von der Leyen'den “İtalyan halkının özgür, demokratik ve egemen oyuna saygı duymasını” istedi.
Salvini, “Eğer Brüksel'de herhangi biri, Lega seçimleri kazandığı için İtalya'ya fonları kesmeyi düşünüyorsa bu Avrupa'yı yeniden düşünmemiz gerekecek” diye ekledi.