Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısından sonra, ''Mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecinin başlayacağını'' açıkladı. İller vaka, aşı oranları gibi kriterlere göre ''düşük'', ''orta'', ''yüksek'' ve ''çok yüksek'' riskli şeklinde sınıflandırılacak, buna göre normalleşme belirlenecek. (Foto: İletişim Başkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ''Mart ayı başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz'' dedi. 

Erdoğan'ın bu kapsamda söyledikleri satırbaşlarıyla şöyle:

''Salgının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarını da atıyoruz. Önceki kabine toplantımızın ardından okullarımızda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini milletimizle paylaştık. Yoğun kar yağışı sebebiyle bazı illerimizde yüz yüze eğitime geçiş ertelenmiş olsa da belirlenen kriterlere ve takvime göre bu süreç devam edecek.

Bugünkü toplantımızda da salgının dünya, ülkemiz ve şehirlerimiz bazındaki seyrini ayrıntılı olarak tekrar değerlendirdik. Kimi şehirlerimizde karşımıza gayet iyi bir fotoğraf çıkarken, kimi şehirlerimizde hala sıkıntının ciddi düzeylerde olduğunu gördük. İnşallah devlet ve millet olarak el ele verip tedbirlere uyarak bu musibetin üstesinden hep birlikte geleceğiz.''

Aşı çalışmaları

''Aşı çalışmaları hızla sürüyor. Bir yandan birinci aşı gruplarının kapsamı adım adım genişletilirken, diğer yandan ikinci aşı sürecine de başlandı. Hâlihazırda 5 milyon 700 bin aşılama sayısına ulaşmış durumdayız. İlk etapta ihtiyaç duyacağımız aşılarla ilgili gereken bağlantıları yaptık, tedariklerini de parça parça gerçekleştiriyoruz. Asıl önem verdiğimiz yerli aşı geliştirme çalışmalarını da yakından takip etmeyi sürdürüyoruz.

Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah gerçekten oldukça yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre dört gruba ayırarak Mart ayı başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz.

İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz.''

Yol haritası açıklanacak

''Özellikle salgın tedbirleri sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnaflarımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.

Hâlen uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden öğrencilerimizin durumu da yine illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir.

Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Tabi burada önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır.'' 

Kısa çalışma ödeneği

Erdoğan, salgınla mücadele önlemlerinden etkilenen, sıkıntı yaşayan esnaf ve şirketlere yönelik toplam 311 milyar lirayı bulan destek ve teşvikler sağlandığını belirterek, şöyle konuştu:

''Sadece sosyal koruma kalkanı kapsamında sosyal destek kısa çalışma ödeneği nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği başlıkları altında milletimize aktardığımız kaynak 53 milyar lirayı buldu. Kısa çalışma ödeneğinin süresini son defa olarak Mart ayı sonuna asgari ücretteki artış miktarı kadar, yükselttiğimiz nakdi ücret desteğinin süresini de 17 Mart’a kadar uzattık.''

Çiftçiye gübre desteği

Erdoğan, çifçinin gübre desteklerini küresel emtia fiyatlarında yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak  iki katına çıkardıklarını da belirtti. Erdoğan, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde dekara 8 lira olan desteği 16 liraya, organik ve organomineral gübre kullananların dekar başına 10 lira olan destekleme ödemesinin 20 liraya yükseltileceğini açıkladı. Ödemeler ilkbahar döneminde çiftçilerin hesaplara yatırılacak.