Gazze'yi her yönüyle abluka altına alan İsrail kara harekâtına hazırlanıyor. (Foto: Depo Photos / Arşiv)

KONULAR

Gazze'yi ablukaya alan İsrail 'kara harekâtına hazırlanıyor'

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, muhalefetten bir ismin de yer aldığı yeni savaş kabinesinin desteğiyle Hamas'ı "ezme ve yok etme" sözü verirken, Gazze'deki Filistinliler geceyi yıkılmış mahallelerin kalıntılarıyla çevrili zifiri karanlıkta geçirdi.

Netanyahu televizyonda yayınlanan konuşmasında "Her Hamas üyesi ölü bir adamdır" dedi.

Uluslararası yardım grupları, İsrail ablukası nedeniyle Gazze'de erzak tükenirken ölümlerin hızlanabileceği uyarısında bulundu.

Hamas'ın İsrail'e yönelik kanlı ve geniş çaplı bir saldırısıyla alevlenen savaşta her iki taraftan da en az 2,400 kişi hayatını kaybetti.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Richard Hecht, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuvvetlerin "karar verilmesi halinde bir kara manevrasına hazırlandığını" ancak siyasi liderliğin henüz bir emir vermediğini söyledi.

Gazze'de 2014 savaşından bu yana ilk kez gerçekleşecek bir kara harekâtı, muhtemelen evden eve süren şiddetli çatışmalarda her iki tarafın da daha fazla kayıp vermesine yol açacak.

İsrail ordusu gece boyunca düzenlenen saldırılarda Hamas'ın elit Nukhba güçlerinin, Cumartesi günü İsrail'e saldıran savaşçılar tarafından kullanılan komuta merkezlerinin ve Hamas'ın üst düzey bir deniz kuvvetleri yetkilisinin belirtilmeyen silahları depolamak için kullandığını söylediği evinin hedef alındığını açıkladı.

Yarbay Hecht, "Şu anda üst düzey liderlerini ortadan kaldırmaya odaklanmış durumdayız. Sadece askeri liderlik değil, aynı zamanda (üst düzey Hamas lideri Yehiyeh) Sinwar'a kadar hükümet liderliği de. Doğrudan bağlantıları vardı" dedi. 

Gazze karanlığa gömüldü

Hamas yönetiminin İçişleri Bakanlığı, İsrail saldırılarının iki çok katlı evi uyarı yapmadan ev sakinlerinin üzerine yıktığını, çoğu sivil "çok sayıda" insanın öldüğünü ve yaralandığını açıkladı. Hamas, İsrail'in uyarı yapmadan Filistinli sivilleri vurması halinde İsrailli rehineleri öldürmekle tehdit etti.

İsrail bölgeye gıda, su, yakıt ve ilaç girişini durdurdu. Salı günü Gazze'nin tek elektrik santralinin yakıtı bitti ve kapandı, geriye sadece dağınık özel jeneratörlerle çalışan ışıklar kaldı. Yakıt girişine izin verilmezse onlar da kapanacak.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) üst düzey bir yetkili, Hamas'a rehineleri serbest bırakması çağrısında bulunurken, elektrik eksikliğinin hastaneleri felce uğratabileceği uyarısında bulundu.

ICRC'nin bölge direktörü Fabrizio Carboni, "Gazze elektriksiz kaldıkça hastaneler de elektriksiz kalacak, kuvözdeki yeni doğanlar ve oksijen kullanan yaşlı hastalar risk altına girecek. Böbrek diyalizi duruyor ve röntgen çekilemiyor. Elektrik olmadan hastaneler morga dönüşme riski taşıyor" dedi. 

360 bin yedek asker 

İsrail'de, eski bir savunma bakanı ve Netanyahu'nun siyasi rakibi olan muhalefet lideri Benny Gantz, İsrail ordusunun Gazze'ye kara harekâtı başlatma ihtimalinin giderek arttığı bir dönemde yeni savaş kabinesine katıldı.

İsrail 360,000 yedek askeri seferber etti, Gazze yakınlarına ek kuvvetler yığdı ve on binlerce sakini yakınlardaki topluluklardan tahliye etti.

İsrail'de, militanlarının düzenlediği saldırının şoku henüz atlatılamadı ve hükümet sokaklarda ve bir açık hava müzik festivalinde yaşananların ardından Hamas'ı devirmek için yoğun bir kamuoyu baskısı altında. Netanyahu saldırganların "vahşetlere giriştiklerini" söyledi. 

Gazze'deki militanlar İsrail'den rehin aldıkları asker, erkek, kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan tahmini 150 kişiyi ellerinde tutuyor ve son beş gün içinde İsrail'e binlerce roket fırlattılar.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas’ın cumartesi günü İsrail'de kaçırılanları serbest bırakmasına kadar Gazze'ye temel ihtiyaç maddelerinin ya da insani yardımın girmesine izin verilmeyeceğini söyledi. Katz, "Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu girmeyecek" dedi. 

339 bin kişi yerinden oldu

İsrail'in Gazze'de giderek daha yıkıcı hale gelen hava saldırıları tüm şehir bloklarını dümdüz etti ve enkaz altında bilinmeyen sayıda ceset bıraktı.

Sadece 40 kilometre uzunluğunda bir kara şeridine sıkışmış 2,3 milyon nüfuslu Gazze'ye yapılacak bir kara saldırısı muhtemelen her iki tarafta da kayıpların artmasına neden olacak.

BM dün geç saatlerde yaptığı açıklamada hava saldırıları nedeniyle yerlerinden olan insanların sayısının 24 saat içinde yüzde 30 artarak 339,000'e ulaştığını ve bunların üçte ikisinin BM okullarına sığındığını bildirdi. Diğerleri ise sayıları giderek azalan güvenli mahallelere sığınmaya çalıştı.

"Saldırı boşaltma planının bir parçası"

Üst düzey bir Mısırlı yetkili, Mısır hükümetinin İsrail bombardımanından kaçan Filistinlilerin Gazze'den ayrılmasına izin verilmesine yönelik Amerikan önerisini reddettiğini söyledi.

Mısır, "Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesinin Filistin davasına zarar vereceğine inanıyor ve devlet medyası İsrail saldırısının bölgeyi boşaltma planının bir parçası olduğunu" bildirdi.

Yetkili, Refah sınır kapısının Mısır tarafında yakıt ve gıda yüklü konvoyların beklediğini ancak Gazze'ye giremediklerini söyledi. Mısır ile Gazze arasındaki tek geçiş noktası, İsrail'in yakınlardaki hava saldırılarının ardından Salı günü kapatılmıştı.

Yetkili, Mısır'ın İsrail ve ABD ile Gazze içinde güvenli koridorlar oluşturulması ve kuşatma altındaki Filistinlilere insani yardım ulaştırılması, İsrail ve diğer yabancı hükümetlerle de Refah geçiş noktasından yabancıların tahliyesi için görüşmeler yaptığını bildirdi. 

Savaşın yayılma riski

İran destekli Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın bir İsrail askeri mevzisine tanksavar füzeleri atması ve askerlerin öldüğünü ve yaralandığını iddia etmesinin ardından savaşın yayılma riski belirginleşti.

İsrail ordusu saldırıyı doğruladı ancak olası kayıplar hakkında yorum yapmadı. İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde saldırının düzenlendiği bölgeyi bombaladı.

Can kayıpları artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, sabah erken saatlerde Gazze'deki ölü sayısının 1.200'e yükseldiğini açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Gazze'deki yetkilisi Matthias Kannes, Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi olan El-Şifa'nın sadece üç gün yetecek kadar yakıtı olduğunu söyledi. Grup, Gazze'de işlettiği iki hastanede cerrahi ekipman, antibiyotik, yakıt ve diğer malzemelerin tükenmekte olduğunu söyledi.

Bu arada İsrail ordusu, İsrail'de 189'u asker olmak üzere 1.200'den fazla kişinin öldürüldüğünü, bu sayının 1973'te Mısır ve Suriye ile haftalarca süren savaştan bu yana görülmemiş bir rakam olduğunu açıkladı.

İsrail, İsrail içinde yaklaşık 1.500 Hamas militanının öldürüldüğünü ve Gazze'de ölenlerin yüzlercesinin Hamas üyesi olduğunu söylüyor.