KONULAR
Küresel askerî harcamalar 2,24 trilyon dolara çıktı
Askerî harcamalar ve silah ticareti konusunda veri sağlayan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri), son raporunda küresel askerî harcamaların 2022 yılında 2,24 trilyon dolara ulaştığını açıkladı.
Bu değer, 2021’le karşılaştırıldığında askerî harcamalarda yüzde 3,7’lik bir artışı ifade ediyor.
Son on yıldaki askerî harcamalardaki yüzde 19'luk artış, kısmen Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanıyor.
Avrupa kıtasındaki askerî harcamalar, yüzde 13’lük bir artışla, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana görülmemiş bir yükseliş gösterdi. On ülke, Avrupa’daki askeri harcamaların yarısından fazlasını yapıyor.
ABD birinci sırada
En çok askerî harcama yapan ülke ABD! 877 milyar dolarlık bütçesiyle küresel askerî harcamaların yüzde 39'unu ABD tek başına yapıyor.
Çin, toplam 292 milyar dolar ile ikinci sırada yer alırken, onu Rusya 86, Hindistan 81 ve Suudi Arabistan 75 milyar dolarlık askeri harcamalarıyla izliyor.
İngiltere, 68 milyar dolarla altıncı sırada bulunuyor. Almanya 56, Fransa 64 milyar dolarla yerdi ve sekizinci sırayı alıyor. Güney Kore ve Japonya'nın her bir 46 milyar dolarlık savunma bütçeleriyle ilk 10'u tamamlıyor.
Fransa, askerî programlama yasası çerçevesinde, son on yılda savunma harcamalarını yüzde 7 arttırarak, 2020 yılında GSYİH'nin yüzde 2,1'ine ulaştı ve böylece NATO'nun GSYİH'nin yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefini yakaladı.
Ukrayna, Rusya'nın saldırılarına karşılık olarak, 2011'de, GSYH'sinin yüzde 1,5’i olan savunma harcamalarını artık GSYİH’sinin yüzde 4'üne çıkarmış durumda.