TBMM'ye sunulan yasa teklifine göre, yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranı bu yıl yüzde 25, 2022 için de yüzde 23 uygulanacak. (Foto: Depo Photos)

Kurumlar vergisi iki yıl fazla ödenecek

AK Partili Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve arkadaşlarının imzasına taşıyan bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, 2021 yılı için yüzde 20 olarak uygulanan Kurumlar Vergisi oranı yüzde 25'e, 2022 için de bu oran yüzde 23 'e çıkarılacak.  

Teklifle getirilen düzenlemeler özetle şöyle:

-Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun'da öngörülen değişiklikle, menkul ve gayrımenkul mal satışlarına yönelik hükümlerinde değişiklik yapılarak, haczedilen mallar elektronik ortamda satılabilecek.

-Uzun süre bekletilmesi mümkün olmayan mallar en uygun yerde ya da varsa borsasında satılabilecek. 

-Menkul ve gayrımenkul malların elektronik ortamda satışına imkan sağlanacak.

-Açık artırmaya katılacaklardan mal bedelinin yüzde 5'i oranında teminat alınacak. Bu teminatın niteliği satışı yapan idarece belirlenecek. 

-Açık artırmayı kazanan kişinin malı almaktan vazgeçmesi durumunda yıllık yüzde 5'lik faiz yerine tecil faizi işletilecek. Malı almaktan vazgeçilmesi halinde ikinci kez çıkılacak ihalede en çok artırana devredilecek. 

-Mal bedeli ihaleyi alan kişiden alınıncaya kadar borçlunun borçluluk hali devam edecek. 

Elektronik ortamda satış imkanı

-Taşınmaz mallar, elektronik ortamda da satışa sunulabilecek. Buna ilişkin düzenlemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak. 

-Satın almaya hak kazanan, malı almayarak ihalenin iptaline neden olursa doğacak zararlardan sorumlu tutulacak. 

Hizmet sektörüne destek

-Yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe çalışanların Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin sosyal güvenlik primleri İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. Bu sektörde çalışıp Nisan ve Mayıs aylarında ücretsiz izne ayrılanlara aylık 1.500 lira ödenecek.

-Bu destekten yararlanacak işyerlerinin vergi ve sigorta mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini zamanında yerine getirmiş olmaları gerekiyor. 

-Yeniden yapılandırma başvurusu yapmış olanlar bu kapsamda değerlendirilmeyecek. 

Çiftçi kredisine yapılandırma 

Teklifle çiftçilerin 2020 sonu itibariyle vadesi gelmiş tarımsal kredi borçlarının yeniden yapılandırma imkanı getiriliyor. 

Geçici iş göremezlik ödeneği

Hastalık ve analık sigortasından ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan 3 aylık dönem, yeni düzenlemeyle 12 aya çıkarılacak. Teklifte buna ilişkin bazı ayrıntılar da yer alıyor. 

Kurumlar vergisi

Teklif, yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi'nin bu yıl için yüzde 25, 2022 için ise yüzde 23 olarak uygulanmasını öngörüyor. 

Cezaevinden avukata e-posta 

-Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda öngörülen değişiklikle, teknik altyapısı uygun infaz kurumlarındaki hükümlülere ilgili makamlar ya da avukatına e-posta gönderme imkanı getiriliyor. Bunun ayrıntıları Adalet Bakanlığı'nca belirlenecek. 

-Hükümlülere gelen mektup, faks ve benzeri iletiler dijital ortamda saklanabilecek, ancak bu süre bir yılla sınırlandırılacak. Bu saklama işlemi avukata ya da resmi makamlara yollanan iletilere uygulanmayacak. 

-Cezaevlerinde mahkumların ziyaretçileriyle yaptıkları kapalı görüşmeler önceden bilgilendirmek koşuluyla dinlenebilecek, kaydedilebilecek. Bunları saklama süresi bir yılla sınırlı olacak. 

10 yıl unutulan devredilecek

Teklifle, Bankacılık Kanunu'nda yapılacak değişiklikle bankalardaki hesap, katılım fonu, emanet, kiralık kasa ve her türlü alacaklardan hak sahibinin son yaptığı işlemden10 yıl sonra zamanaşımı kuralları uygulanacak.

-Zamanaşımı ilanından sonra bu değerler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecek. 

-Aynı şekilde, yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü alacaklar son işlem tarihinden 10 yıl sonra Yatırımcı Tazmin Merkezine devredilecek.