Myanmar kan gölüne döndü
Myanmar’da dün 44 kent ve kasabadaki protestolarda toplam can kaybı sayısı 114’e yükselirken, BM raportöründen uluslararası topluma harekete geçilmesi çağrısı geldi.
Birleşmiş Milletler Myanmar Özel Temsilcisi, dün askeri yönetime karşı protestolarda açılan ateş sonucu ölenlerin sayısının bir günde 100’ü aşmasının ardından uluslararası topluma bu kan gölünü durdurması için çağrı yaptı.
MyanmarNow adlı yerel haber sitesi, 1 Şubat’ta askeri darbenin olduğu Myanmar’da dün kutlanan Silahlı Kuvvetler Günü sırasında, ülke çapındaki toplam 44 kent ve kasabada düzenlenen protesto gösterilerinde açılan ateş sonucu ölenlerin sayısının 114’e yükseldiğini duyurdu.
Haberde, dünkü olaylarda çocuklar dahil en çok can kaybının meydana geldiği Mandalay’da yaklaşık 40 kişinin, Yangon’da ise 27 kişinin öldüğü aktarıldı. Myanmar’da dün ayrıca etnik Karen militanlarının kontrol ettiği bir köye de askeri uçakların ateş açtığı, burada da can kayıpları olduğu belirtildi.
BM’den ''söz bitti'' çağrısı
Birleşmiş Milletler Myanmar İnsan Hakları Raportörü Tom Andrews, insanların yaşamını korumak için artık kelimelerin yeterli olmadığını, güçlü ve koordineli bir şekilde harekete geçmek gerektiğini söyledi.
Andrews, “Askeri cunta onlara karşı toplu katliam yaparken, açıkçası kınama ya da endişe sözleri Myanmar halkına inandırıcı gelmiyor. Myanmar halkının dünyanın desteğine ihtiyacı var” dedi.
Son can kayıplarıyla birlikte Myanmar’da ordunun 1 Şubat’ta yönetime el koymasının ardından düzenlenen protesto eylemlerinde ölenlerin sayısı 423’e yükselmiş oldu.
Tepkiler artıyor
Myanmar’da 114 kişinin öldüğü olayların ardından 12 savunma bakanı ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, askeri yönetimi hedef alan sert açıklamalar yaptı.
Ordunun 1 Şubat’ta yönetime el koyduğu Myanmar’da tırmanan can kayıplarına karşı uluslararası toplumun tepkileri artarken, savunma bakanları da ortak bir açıklamayla ''öldürücü güç kullanımını'' kınadılar
ABD öncülüğünde Avrupa’dan Asya’ya toplam 12 ülkenin savunma bakanları, Myanmar’da güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu onlarca kişinin ölmesine sert tepki gösterdi. ABD ile İngiltere, Almanya, Kanada, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Danimarka, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda bakanlarının dahil olduğu ortak açıklamada, “Myanmar Silahlı Kuvvetleri’nin ve onunla bağlantılı güvenlik birimlerinin silahsız halka karşı öldürücü güç kullanımını kınıyoruz” denildi.
ABD’den güçlü kınama
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de ayrı bir açıklamayla tepki gösterdi. Blinken, Washington’ın dünkü can kayıplarından dehşete düştüğünü, bu şiddetin cuntanın birkaç kişiye hizmet uğruna halkın hayatını feda edebileceğini gösterdiğini söyledi. Myanmar askeri cuntasını kınayan ve kurbanların ailelerine başsağlığı dileyen Blinken, “Burma’nın cesur halkı ordunun korku imparatorluğunu reddediyor” dedi.
Myanmar’ın başkenti Yangon'daki ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği temsilcileri de dünkü olayları kınadı.
Merkezi Londra’da bulunan Burma İnsan Hakları Ağı da uluslararası topluma Myanmar’a karşı ekonomik yaptırımların artırılması çağrısında bulundu.