Askeri darbeye karşı sokak eylemlerinin sürdüğü Myanmar’da, dün gece çıkan olaylarda 34’ü Yangon’da olmak üzere toplam 38 kişi hayatını kaybetti.  (Foto: Depo Photos)

Askeri darbeye karşı sokak eylemlerinin sürdüğü Myanmar’da kanlı olayların yaşandığı dün gece, 34’ü Yangon’da olmak üzere toplam 38 kişi hayatını kaybetti. Bazı bölgelerde sıkıyönetim ilan edildi.

Seçilmiş lider Aung San Suu Kyi’nun 1 Şubat’ta askeri darbeyle iktidardan indirildiği Myanmar’da dün gece patlayan olaylarda, ülkenin en büyük şehri Yangon’un Hlaingthaya ve Shwepyitha semtlerinde sopa ve bıçaklar kullanan göstericilere polis ateş açtı. 

Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği, yalnızca Hlaingthaya’da 22 kişinin öldüğünü, çok sayıda yaralı olduğunu ve bölgeye asker yığıldığını açıkladı. Bazı görgü tanıkları askerlerin otomatik silahlarla ateş açtığını ileri sürerken, ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.  

Olayların ardından Yangon’un Hlaingthaya ve Shwepyitha bölgelerinde sıkıyönetim ilan edildi.

Çinlilere ait fabrikalar ateşe verildi  

Endüstri bölgesi Hlaingthaya’daki olaylar sırasında buradaki Çinli fabrika ve tesislerin ateşe verilip yağmalandığı haberleri de basına yansıdı. Bölgeden dumanlar yükseldiği aktarılıyor. 

Askeri yönetim yanlısı Myawadday  televizyonu,  4 fabrika ile 1 tesisin ateşe verildiğini, bunun üzerine güvenlik güçlerinin harekete geçtiğini belirtti.

Çin Büyükelçiliği de Hlaingthaya’daki Çinlilere ait fabrika ve tesislere yönelik kundaklama ve saldırılarda bazı vatandaşlarının yaralandığını, durumun ciddi olduğunu duyurdu. Elçilik açıklamasında Myanmar yönetiminden Çinlilere ait mal ve mülklerin korunması, vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması talebi de yer aldı.

Myanmar’ın diğer yerlerinden de eylemler ve can kaybı haberleri gelirken, ülke çapında dün gece toplam 38 kişi hayatını kaybetti. Son can kayıplarıyla birlikte Myanmar’da darbeye  karşı protesto eylemlerinde ölenlerin sayısı 126’ya yükseldi.

Hayatı ev hapsinde geçen Aung San Suu Kyi'nin başında olduğu Ulusal Demokrasi Birliği geçen yıl yapılan seçimleri kazanarak iktidar olmuştu. Seçimde hile olduğunu öne süren ordu, 1 Şubat’ta yönetime el koydu.