Rusya'nın, Karadeniz filosu amiral gemisi Moskva, dün meydana gelen patlama ve yangının ardından battı. (Foto: Rusya Savunma Bakanlığı)

Rus amiral gemisi Moskva battı

Rusya Savunma Bakanlığı, bir yangında ağır hasar gören Moskva savaş gemisinin "limana çekilirken bir fırtınada battığını" açıkladı.  

Bakanlık, dün, Karadeniz filosu amiral gemisindeki "mühimmat patlamasının" bir yangını tetiklediğini ve mürettebatı tahliye etmeye zorladığını bildirmişti. Ancak yangının nedeni belirtilmemişti. 

Ukraynalı bir yetkili, geminin radar sistemlerini başarılı bir şekilde saptırdıktan sonra Moskova'yı iki adet Neptün seyir füzesi ile vurulduğu iddia etmişti. 

Genellikle 500 denizcinin bulunduğu geminin, yangın sırasında Karadeniz'de Ukrayna'nın Odesa limanı açıklarında bir yerde olduğu düşünülüyordu.

Moral üstünlüğü

12.500 tonluk Moskva, birden fazla gemisavar ve karadan havaya füzelerle donanmıştı ve sınıfının Karadeniz'deki tek gemisiydi. Diğer iki füze kruvazörü, Marshal Ustinov ve Varyag, sırasıyla Rusya'nın Kuzey ve Pasifik filolarında konuşlandırılıyor.

El Cezire'nin haberine göre, Savaş Araştırmaları Enstitüsü (IOW), Ukrayna'nın savaş gemisini batırdığını doğrulayamadığını, ancak Moskova'nın kaybının, nedenden bağımsız olarak - “Ukrayna için büyük bir propaganda zaferi” olduğunu bildirdi. Enstitü, aksine, Rus moralini baltalamasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ancak askeri açıdan, kayıp o kadar önemli olmayabilir.

IOW değerlendirmesinde, Moskova'nın muhtemelen Ukrayna'daki lojistik merkezler ve hava limanları da dahil olmak üzere tesislere Kalibr seyir füzesi saldırıları düzenlemek için kullanıldığını ifade edildi.

IOW değerlendirmesinde, "Bu saldırılar etkili oldu, ancak işgal boyunca hava saldırılarına ve karadan fırlatılan füzelere kıyasla sayı olarak sınırlı ve Moskova'nın kaybının belirleyici bir darbe olması pek mümkün değil" dedi.

"Hurdaya çıkarılacaktı" 

Rus askeri uzmanlar da batmanın askeri önemini küçümsediler.

Rus askeri analisti Alexander Khramçikhin, basına yaptığı açıklamada, "Gemi gerçekten çok eski. Aslında beş yıldır onu hurdaya çıkarma planları vardı. Gerçek savaş değerinden daha fazla statü değerine sahip ve genel olarak mevcut operasyonla hiçbir ilgisi yoktu. Düşmanlıkların seyri üzerinde hiçbir etkisi olmayacak” dedi. 

Moskva'nın tarihi 

Moskva, Sovyetler Birliği'nin 1970'lerin sonlarında ABD uçak gemisi gruplarına karşı koymak ve uzak okyanuslarda faaliyet gösteren Sovyet gemilerine hava savunması sağlamak için tasarladığı bir grup gemi arasındaydı. O zamanlar onlara “taşıyıcı katiller” lakabı takılmıştı.

Açık kaynak istihbarat şirketi Janes'e göre, savaş gemisi, o zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Ukrayna'daki Mykolaiv'deki bir tersaneden Slava olarak Temmuz 1979'da denize indirildi.

1983'te Slava adıyla hizmete sonlarında hizmete giren gemi, 1996 yılında bugünkü adını aldı. 186 metre uzunluğundaydı ve 476 kişilik bir mürettebatı ve ek 62 subayı taşımak üzere tasarlandı. Gemi, 700 kilometre menzile sahip 16 adet P-1000 Vulkan füze fırlatıcı ile donatılmış durumdadı. 

Slava, Karadeniz'deki Sovyet filosunun amiral gemisiydi ve Soğuk Savaş sırasında güverte topları, torpidolar ve havanların yanı sıra nükleer silahlarla donatıldı. Ayrıca bir helikopter güvertesi vardı.

Putin, konuklarını gemide ağırladı

1999 yılında iktidara gelen ve adını Moskova olarak değiştiren Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2003 yılında Sardinya'ya yaptığı ziyarette dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de dahil olmak üzere dünya liderlerini gemide ağırladı.

2008'de, Rusya'nın Gürcistan'a yönelik operasyonu sırasında, Moskva Karadeniz'deki operasyonlarda yer aldı. Gürcistan hükümeti, geminin ülkeye yönelik bir saldırıda da yer aldığını açıklamıştı. 

Moskva, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının bir parçası olarak Mart 2014'te Ukrayna donanmasının ablukasında yer aldı. Ertesi yıl, Suriye'de faaliyet gösteren Rus kuvvetlerine hava savunması sağladı.

Moskva'nın denizcileri orada ve Gürcistan'daki savaşta hizmet ettikleri için ödüllendirildi.