Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac'ın CEO'su Yin Weidong, Covid-19 aşısının üretimi için Türkiye'ye lisans verdiklerini belirtti.
Yin, Bloomberg'e verdiği demeçte, Türkiye'ye 20 milyon doz aşı sağladıklarını ve bunun nüfusun yüzde 20'sine tekabül ettiğini söyledi.
Yin, bunun yeterli olmadığını ve virüsün yayılmaya devam ettiğini belirterek, arzı arttırmaları gerektiğini kaydetti. Bunun için aşı sağladıkları ülkelerle üretim için lisans anlaşmaları yaptıklarını belirten Yin, beş ülkeye lisans verdiklerini belirtti. Yin, bu ülkeleri Türkiye, Endonezya, Brezilya, Malezya ve Mısır olarak sıraladı.
Yin, araştırmalar haricinde aşının gerçek hayatta on milyonlarca insana uygulandığını ve bu verilerin "daha önemli olduğunu" belirtti. Yin, bu verilerin yoğun bakıma yatmayı önlemede yüzde 89, hastaneye yatmayı önlemede yüzde 80 etkin olduğunu gösterdiğini kaydederek "Bu daha ikna edici bir veri değil mi?” şekilde konuştu.
Yin, Sinovac aşısı kullanan hükümetlerle bu verileri bir an önce paylaşmalarını istediklerini belirterek, araştırmalar ve gerçek dünyadan verilerin Sinovac aşısının daha kapsamlı olarak değerlendirilmesine olanak tanıyacağını söyledi. Yin karşılaştıkları en büyük zorluğun talebi karşılamak olduğunu belirtti.
Yeni parti Sinovac aşısı geldi
Sağlık Bakanlığı, bu sevkiyat ile Coronavac aşısının, birkaç haftalık aradan sonra tekrar Türkiye'ye ulaştığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ''Çinli Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısının yeni partisini taşıyan uçak, sabah saatlerinde Esenboğa Havalimanına iniş yaptı. Bu sevkiyat ile Coronavac aşısı, birkaç haftalık aradan sonra tekrar Türkiye'ye ulaşmış oldu.
Çin'den gelen aşılar havalimanında gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna nakledildi. Aşılar gerekli kontrollerin ardından Türkiye genelinde hastanelere ve aile sağlığı merkezlerine sevk edilerek kullanıma sunulacak.''
Bu arada, Çinli firma ile toplam 100 milyon doz aşı için anlaşma yapılmıştı. Ancak bir süredir aşı sevkiyatında aksamalar yaşanıyordu.