Suriye’nin Müslüman Kardeşler örgütü (Suriye İhvanı) yönetiminde görev alan Hüsam Gadban ve arkadaşları Türkiye’de vakıf kurdu. (Foto: İhvan / Sosyal medya)

‘Suriye İhvanı’ yöneticisi Türkiye’de vakıf kurdu

Suriye’nin Müslüman Kardeşler örgütü (Suriye İhvanı) yönetiminde görev alan Hüsam Gadban ve arkadaşları Türkiye’de vakıf kurdu. 

"Diriliş Vakfı" adıyla kurulan vakfın kuruluşuna ilişkin Vakıflar Genel Müdürülüğü ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

İstanbul merkezli olarak faaliyet göstercek vakfın kurucuları arasında Suriye İhvanı’nın genel başkan (genel murakıp) yardımcılığı görevinde de bulunan Hüsam Gadban ile Muaz Elsavadi ve Muhammet Ata Aktaş’tan oluşuyor. Bu isimler aynı zamanda vakfın yönetim kurulunu da oluşturuyor. 

İlanda vakfın amacı “Toplumun ihtiyaçlarının din, dil, ırk, mezhep gibi şartlarla sınırlı olmaksızın karşılanması, ihtiyaç sahiplerinin hayatlarında geçinebilmeleri ve gelecekte kendi ayaklarında durabilecek hale gelmeleri için her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmak ve vakıf senedinde yazılı diğer amaçları gerçekleştirmek” şeklinde sıralanıyor. 

Hüsam Gadban kimdir?

Hüsam Gadban, “Suriye İhvanı” yönetim kademelerinde de yer alan etkin isimlerden biri. Suriye İhvanı, Mısır’daki Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketinin Suriye versiyonu olarak biliniyor. 

Köken olarak Şam yakınlarındaki El Tal kentinden olan Hüsam Gadban, Suriye’deki iç savaş sırasında Türkiye’ye gelen İhvan yöneticileri arasında yer alıyor. 

Gruba yakın yayın organlarında yer alan haberlere göre, 2014 yılında yapılan genel kurulda Suriye İhvanı’nın “genel murakıplığı”na aday olan Hüsam Gadban, rakibi Muhammed Hikmet Valid karşısında iki oy farkla yarışı kaybetti. Valid, bir önceki “genel murakıp” Riyad Şukfa’nı yerine geçti. Genel murakıp yardımcılığını da Hüsam Gadban üstlendi. 

Grubun faaliyetlerini takip eden bazı gazetecilerin sosyal medya paylaşımlarından Valid’in dört yıllık görev süresinin sonunda 2018 yılında yeniden bu göreve seçildiği anlaşılıyor. 

Bazı gazetelerde Suriye’deki gelişmeler hakkında verdiği demeçlerden bu süreçte İstanbul’da yaşadığı anlaşılan Hüsam Gadban, 2023 yılındaki genel kurulda yeniden “genel murakıp” adayı oldu. 

Ocak 2023'te yapılan bu seçimde "genel murakıp" Muhammed Hikmet Velid’in yerine Amer al-Busalama seçildi. 1960 yılında Deyrizor’da doğan Amer al-Busalama, Bağdat Üniversitesi’nde okudu ve on yıldan fazla bir süredir Türkiye’de yaşıyor.

Himmet Derneği’nin de başkanı

Diriliş Vakıf, Hüsam Gadban’ın Türkiye’de kurduğu ilk sivil toplum kuruluşu değil. Hüsam Gardban, 2014’ün ilk aylarında İstanbul’da kurulan Himmet Derneği’nin de başkanlığını üstlenmişti. 

El Cezire’nin Türkçe sayfalarında 4 Nisan 2014 tarihinde yer alan “Türkiye’deki Suriyeliler dernekleşiyor” başlıklı yazıda Himmet Derneği’nin faaliyetlerine ve Hüsam Gardban’ın dernek faaliyeti hakkındaki değerlendirmesine yer veriliyor. 

Suriyelilerin kurduğu diğer derneklere de yer verilen haberde Himmet Derneği ile ilgili bölüm şöyle:

“İstanbul merkezli Himmet Derneği de, resmi olarak geçen ay kuruldu, bir yıldır aktif olarak çalışmalar yapıyor. Derneğin Başkanı Hüsam Gadban, Türkiye’de çok fazla Suriyeli genç olduğunu, amaçlarının gençlerin birbirlerini tanımalarını; onların kişisel, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmak istediklerini belirtiyor.

Gençlere düzenli ve disiplinli bir çalışmaya alıştırmak amacıyla izcilik kulübü kurmuşlar, istanbul’da iki büyük izci kampı açmışlar. gençlere yönelik spor faaliyetlerinin yanı sıra geziler düzenliyorlar. Amaçları Suriyeli gençleri bir araya getirmek, birbirlerini tanımalarını sağlamak. Ayrıca gençlerin Türkiye’de yaşamaya ayak uydurabilmeleri için türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini anlatan seminerleri var. Bu konuda kitapçık basmayı bile düşünüyorlar.

Dernek eğitim alanında da çalışmalar yapıyor. Gençler arasında İslami kültürü tanıtmak amacıyla seminerler veriyorlar. Türkiye’deki Suriyeli öğretmenlere yönelik de geçen ay bir program düzenlemişler. Bir haftalık programda Türkiye’nin güney bölgelerindeki altı şehirden öğretmenlere Suriyeli gençlerin kişisel gelişimine katkıda bulunmaları amacıyla seminerler vermişler.

Derneğin Başkanı Hüsam Gadban ‘amacımız öğretmenlerin bu gençlerle daha yakından ilgilenmelerini sağlamak. Sadece matematik öğretmesin, aynı zamanda bu çocukların sorunlarını çözmeye çalışsın’ diyor.

Kayıtlı 20 resmi üyesi olan Himmet Derneği’nde gönüllü faaliyetlerinde bulunan gençlerin sayısı 40-50 civarında. Ancak giderek artıyor bu sayı. Dernek ayrıca üniversite öğrencilerine liderlik eğitimi veriyor ve şirketler vasıtasıyla burs sağlıyor. Bu zamana kadar 20 öğrenciyi Türkiye’de faaliyet gösteren bir firmaya yönlendirip burs almalarını sağlamışlar. Suriyeli gençlerin üniversite eğitimine katkıda bulunmak için desteği artırmayı amaçlıyorlar.”

Dernekler ve çatı örgütü 

El Cezire’nin haberinde, Türkiye’deki Suriyeli’lerin dernekleşme çalışmalarına ilişkin şu bilgiler yer alıyor:

“Ülkesindeki olaylardan kaçıp gelen Suriyeliler, 2011 yılının Mart ayında başlayan olayların bu kadar uzayacağını düşünmüyordu. Ancak savaş uzadı, Türkiye’ye sığınan Suriyeliler geçici de olsa yeni bir yaşam kurmak zorunda kaldı. Bu da, günlük hayatta birçok sorunu beraberinde getirdi, özellikle kampların dışında kalanlar için… Suriyeliler de, kendi aralarında örgütlenerek kurdukları dayanışma ve yardım dernekleriyle sorunlara çözüm bulmaya çalışıyorlar.

Dernek sayısı zamanla 30'u buldu. Hatta Suriyeli Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (SSTKB) adıyla üst bir birlik de kuruldu. Derneğe başka birçok ülkede kurulan suriyeli dernekler de bağlı.”

İstanbul’daki derneklerin faaliyetleri konusunda yöneticileriyle yapılan görüşmelerin de yer aldığı haberde, SSTKB yöneticisi olduğu anlaşılan Muhammed Ala “Kendilerine bağlı Lübnan, Ürdün Ve Türkiye’deki Suriyelilerin dernekleri de dâhil yaklaşık 150 derneğe ulaştıklarını” ifade ediyor.