Yerli otomobil TOGG'un Gemlik üretim kampüsü açıldı. İlk otomobilin 2023'ün ilk çeyreğinde satışa sunulması planlanıyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Yerli otomobil TOGG'un üretim kampüsü açıldı

Yerli otomobil TOGG'un üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 

Çok sayıda davetlinin katıldığı törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile test sürüşü yaptı. 

Üzerinde TOGG logosu bulunan mont giyen Erdoğan, bir grup fabrika çalışanıyla "Yaşasın Cumhuriyet" yazan ve 6 TOGG aracının yer aldığı platform önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.  

TOGG'un Gemlik Kampüsü'nün temeli Temmuz 2020'da atılmıştı. Açılış etkinliği kapsamında TOGG vizyonunu yansıtan teknoloji köşeleri oluşturuldu. Türkiye'nin yerli otomobili olan "Devrim" ile TOGG'un SUV modeli bir arada sergilendi.  sergilendi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ilk siparişte bulunan Erdoğan'a TOGG siparişinin belgesini verdi. Otomobil Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergilenecek. 

TOGG'un C segmentindeki ilk aracı olan SUV'nin 2023 yılının ilk çeyreğinde pazara çıkarılması planlanıyor.  Ardından C segmentindeki sedan ve hatchback modelleri üretilecek. Daha sonraki süreçte ise B-SUV ve C-MPV ile aynı yapıdaki beş modellik ürün serisi tamamlanacak. 

TOGG Gemlik Kampüsü'nde, 2030 yılana kadar beş farklı 1 milyon adet araç üretilmesi öngörülüyor. Seri üretim sürecinde üretilecek otomobil modelleri "Anadolu", "Gemlik", "Oltu", "Kula", "Kapadokya" ve "Pamukkale" isimlerini taşıyacak. 

"60 yıllık hayal"

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TOGG, ortak halay kurmanın tadını yaşattığını" ifade ederek, "Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bunun için TOGG Türkiye’nin, 85 milyonun ortak gururudur' diyoruz" şeklinde konuştu. 

Erdoğan, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Şakir Zümre ve Nuri Killigil gibi kendi kabiliyetleri, çabaları ve kaynaklarıyla fabrikalar kuran vatansever girişimcilerin önlerinin kesildiğini ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Ne hazindir ki o fabrikalarda üretilen uçakların yerini kuluçka makineleri, imal edilen bombaların yerini ise soba boruları aldı. Kimi sinsice, kimi hoyratça yürütülen yıkımlarla insanımızın öz güvenini öyle bir kırdılar ki on yıllar boyunca üzerimize giydirilen deli gömleği misali içine sıkıştırıldığımız cendereden kurtulamadık. Ülkemizin son 20 yılı bize biçilen bu gömleği yırtmanın, özümüzdeki cevheri gömüldüğü yerden çıkarmanın mücadelesiyle geçti. Binlerce yıllık kadim bir devlet geleneğinin, 6 asır boyunca dünyayı yönetmiş bir cihan devletinin mirasçısı olarak bize yakışan da buydu. Çünkü biz tıptan mühendisliğe her alanda çıkarttığı icatlarla günümüz biliminin temellerini atmış, alimlerin, çağ açıp çağ kapatmış Fatihlerin, dünyayı değiştiren öncülerin torunlarıyız. Bunun için bize küçük düşünmek asla yakışmaz."

Türkiye'nin hedeflerinin büyük, vizyonunun geniş ve inancının tam olduğunu anlAtan Erdoğan, "Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu ise kendi kendine yetebilmekten, namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. İşte biz bunun için her fırsatta 'milli' diyoruz, 'yerli' diyoruzMilli teknoloji hamlemizin rehberliğinde savunma sanayinden otomotive, enerjiden sağlığa, her alanda elde ettiğimiz başarıları görüp de yüreği sevinçle dolmayan var mı?" dedi. 

Atak ve Gökbey helikopterleri, Anadolu savaş gemisi Hürkuş uçağı, Akıncı, Bayraktar, Anka İHA'ladı Tayfun füzesinin "göğüs kabartan eserler olduğunu" ifade eden Erdoğan, "Şimdi TOGG Avrupa'nın yollarına bütün bu modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler? 'Çılgın Türkler geliyor' diyecekler" şeklinde konuştu.