Türkiye, turizmde Avrupa'nın en değerli ikinci ülkesi olabilir
Covid salgınının en kötü döneminin sona ermesinden sonra insanların seyahate öncelik vermeye devam etmesi, Avrupa’da bu yıl ziyaretçi sayısında belirgin bir artış olmasını sağladı.
Türkiye, turist sayısında yüzde 70’i aşan artışa tanık oldu.
Fransa, İspanya'dan sonra Avrupa'da ziyaret edilen en popüler ikinci yer. Ancak bu durum, hiç beklenmedik biçimde Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısındaki büyük artışın ardından değişebilir.
Dünya Seyahat Pazarı örgütünün 2023 Küresel Seyahat raporuna göre, Türkiye’ye giden ziyaretçi sayısı pandemi öncesine kıyasla yüzde 73 arttı. Bu artış, 2019’da göre yüzde 33 artış kaydeden Fransa'nın ve yüzde 31 artış gösteren İspanya'nın açık ara önünde ter alıyor.
Güzel plajları, Avrupa kültürü ve çarpıcı mimarisiyle meraklı turistlere sunacak çok şeyi olan Türkiye, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla nispeten düşük fiyatlarıyla özellikle cazibe merkezi oluyor.
Ancak Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi mekânları, turizmin patlamasının tek nedeni değil!
Sağlık turizmi
İlk olarak, Türkiye, Avrupa'da Rusya'dan uçuşları yasaklamayan tek ülkedir. Türkiye, 2022'de beş milyon Rus turist ağırladı ve uzmanlara göre bu sayı 2023'te yedi milyon olacak.
İkinci olarak, ülkenin nispeten ucuz tıp endüstrisi, onu "sağlık turizmi” için cazip bir yer haline getiriyor. Türkiye, 2022 yılında 1,2 milyon ziyaretçi "sağlık turisti” ağırladı. Bu sayı, bu yılın ilk yarısında ise 750 bin oldu.
Avrupa’nın onuncu büyük pazarı olan Hırvatistan, 2023 yılında, pandemi öncesi seviyelerin yüzde 51 üzerinde olması beklenen bir diğer dikkat çekici performans gösteren ülke olarak öne çıkıyor.
En değerli ikinci ülke
2024 yılına girerken, Türkiye'nin varış noktası olarak devam eden cazibesi, 2023’te yıllık olarak büyüme kaydetmesine rağmen üçüncü sıraya düşen Fransa'yı geride bırakarak Avrupa’daki en değerli ikinci ülke olmasını sağlayacak. Rapor, ayrıca Portekiz'in 2024 yılında pazar payı kazanmasını öngörüyor.
Raporun 2033 yılı için gelen turist eğilimlerini tahmin eden bölümü, İspanya, Fransa ve Türkiye'nin sırasıyla yüzde 74, yüzde 80 ve yüzde 72 değer artışıyla büyüme trendini sürdüreceğini gösteriyor.