Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Onay süreçleri tamamlanmak üzere olan kendi aşımız TURKOVAC'ı tüm insanlığın, dostlarımızın, kardeşlerimizin istifadesine sunacağız'' dedi.
Tayyip Erdoğan, New York’ta, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin (TASC) “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı konferansında konuştu.
Koronavirüs kaynaklı salgın yüzünden insanlığın son iki yıldır ''sancılı günler geçirdiğini'' anlatan Erdoğan, İslam'da "Her zorluğun ardında muhakkak bir kolaylık olduğu'' inancının yer aldığını söyledi. Aşıya erişim arttıkça, bu hastalığın, zamanla etkisini yitireceğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ancak asıl mesele salgının daha da derinleştirdi diğer sorunlarla mücadele etmektir. Covid-19 salgını, küresel sistemdeki çarpıklıkları, adaletsizlikleri, eşitsizlikleri açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu süreçte maskeden solunum cihazına ve ilaca kadar, üretime dayalı her konuda dünyada ciddi sıkıntılar yaşandı. Pek çok yerde ve pek çok defa insanlık adına kaygı verici görüntülere şahit olduk. Hastaların ilgisizlikten öldüğü, yaşlı bakım evlerinden hepimizin içini yakan görüntülerin yansıdığı vahim durumlarla karşılaştık. Afrika'dan Asya'ya halen ilk doz aşıya dahi ulaşamayan 100 milyonlarca insan var.''
Erdoğan, bu konuda, elinde olan imkanlarla 159 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa destek verdiğini ifade ederek, ''Onay süreçleri tamamlanmak üzere olan kendi aşımız TURKOVAC'ı da tüm insanlığın, dostlarımızın, kardeşlerimizin istifadesine sunacağız'' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'da yaşayan Türk kökenli Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdikleri aşı sayesinde Covid-19'la mücadeleye verdikleri desteğin, bu süreçte gurur verici bir gelişme olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Bu değerli bilim insanlarımızın başarısı, yurt dışındaki vatandaşlarımızın yaşadıkları topluma olan katkıları bakımından çok güzel bir örnektir" diye konuştu.
''İslam düşmanlığı virüsü''
Erdoğan, Covid-19'un yanı sıra ''ondan daha ölümcül ve sinsi bir başka virüsle daha mücadele ettiklerini'' ifade ederek, özetle şunları söyledi:
"Bu virüsün adı İslam düşmanlığı virüsüdür. Senelerce demokrasinin ve özgürlüklerin beşiği olarak örnek gösterilen ülkelerde bu virüs çok hızlı bir şekilde yayılıyor. İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı bugün artık siyaseti esir aldı. Müslümanların günlük hayatını zorlaştıran, devlet politikalarına yön veren sosyal barışı tehdit eden yıkıcı bir akıma dönüşmüştür.
Birçok ülkede inancından, dilinden, isminden veya kılık kıyafetinden dolayı Müslümanların ötekileştirilmesi artık sıradan vakalar hâline geliyor. Sizler bu atmosferi 11 Eylül terör saldırısının akabinde bizzat yaşadınız, bizzat tecrübe ettiniz. Sorumsuz siyasetçiler eliyle körüklenen nefret ikliminin toplumda nasıl derin yaralar açabileceğine bizzat şahit oldunuz. Ancak karşılaştığınız onca haksızlığa ve ayrımcılığa rağmen hukuktan, meşruiyetten, demokratik siyasetten asla vazgeçmediniz. Müslümanları ötekileştirmeye, düşmanlaştırmaya çalışanlara cevabınızı içinde bulunduğunuz topluma daha fazla katkı sunarak verdiniz.''
Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda bu yöndeki çabaların başını çektiklerini belirterek, ''Dinimize ve Müslüman kardeşlerimize yönelen tüm tehditleri ortadan kaldırmaya dair her türlü girişimi destekliyoruz'' dedi.
''Bıkmadan anlatmaya devam edin''
Türk toplumunun Amerikan toplumuna yaptığı katkıların Türk-Amerikan ilişkilerine son derece olumlu yansımaları olduğunu anlatan Erdoğan, iki ülkenin ortak değerlere, ortak çıkarlara ve köklü bir geçmişe dayanan iki dost ve müttefik ülke olduğunu söyledi. Erdoğan, ikili ticaretin salgına rağmen 20 milyar doları aştığını, bu yıl 25 milyara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin Amerika'daki elçileri olarak Türkiye-Amerika ilişkilerinin öneminin ve potansiyelinin Amerikalı dostlarımıza anlatılmasında sizlere önemli görevler düşüyor. Türkiye karşıtı lobilerin yürüttüğü habis faaliyetleri, aslı astarı olmayan karalama kampanyalarını sizler gayet iyi biliyorsunuz. Bu çevrelerin çabalarının akim bırakılmasında sizlerin çalışmaları büyük önem taşıyor. Sizden PKK, YPG ve FETÖ'nün gerçek yüzünü Amerikalı dostlarınıza bıkmadan, usanmadan anlatmaya devam etmenizi bekliyoruz.''
''Müslüman toplumunun evi''
Erdoğan, 2016 yılında Maryland'de açılan Diyanet Amerika Merkezi'nin ortak çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam ettiğini belirterek, yarın da BM binasının karşısındaki Türkevi'nin açılışını yapacaklarını söyledi. Erdoğan "Bu gurur abidesi yalnızca vatandaşlarımızın değil, Müslüman Amerikan toplumunun da evi olarak faaliyet gösterecektir'' dedi.