Rusya savunma Bakanlığı, Biden'ın Kiev'e Rus topraklarını Amerikan yapımı silahlarla vurma izni vermesiyle Ukrayna'nın ATACMS füzesiyle saldırı düzenlediğini bildirdi. (Foto: Lockheed Martin)

KONULAR

Ukrayna ATACMS füzelerini kullandı

Rusya savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kiev'e Rus topraklarını Amerikan yapımı silahlarla vurma izni vermesinin ardından Ukrayna'nın Rusya'ya gece saatlerinde ATACMS füzesiyle saldırı düzenlediğini bildirdi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin gece saatlerinde Rusya'ya uzun menzilli ATACMS (Army Tactical Missile System / Askeri taktik füze sistemi) füzeleriyle saldırdığına ilişkin Ukrayna ve Batı basınında çıkan haberler Moskova böylece doğrulandı.

Rusya Savunma Bakanlığının teyitli verilere dayanarak yaptığı açıklamaya göre Ukrayna ordusu, gece Rusya'nın Bryansk bölgesine 6 ATACMS füzesi fırlattı.

Beş füze vuruldu, altıncı hasar gördü

Saldırının gece yerel saatle 03.25'te yapıldığını belirten Bakanlık, S-400 ve Pantsir füze savunma sistemlerinin 5 füzeyi vurduğunu, 1 füzeye ise hasar verdiğini bildirdi.

Hasar alan füzenin parçalarının Bryansk bölgesindeki bir askerî tesisin teknik sahasına düştüğünü belirten Savunma Bakanlığı, bunun sonucunda yangın çıktığını ve yangının hızla söndürüldüğünü ifade etti.

Bakanlık, saldırıda can kaybı ve yıkım oluşmadığı belirtti.

Ukrayna ordusunun ABD yapımı ATACMS füzelerini kullandığına ilişkin ilk haberler Ekim 2023'te basına yansımıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya bağlı Luhansk Halk Cumhuriyeti'ne (DHC) ve Berdyansk kentine yönelik saldırılarda ATACMS sistemlerini kullandıklarını söylemişti.

Nisan 2024'te, Kırım yarımadasındaki bazı bölgeler ile Geniçesk ve Mariupol şehirlerine ATACMS'la saldırı düzenlendiği de kaydedilmişti.

New York Times gazetesi, kimliği açıklanmayan üst düzeyli Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırılarda uzun menzilli taktik füze sistemlerini (ATACMS) kullanmasına onay verdiğini yazmıştı. 

Kararın, Rusya'nın Kursk bölgesinde Kuzey Koreli askerlerin varlığının Ukrayna ordusunun savunmasını güçlendirme “zorunluluğuna neden olduğu” gerekçesiyle ilgili olduğu bildirilmişti.

Fransa ve İngiltere?

Fransız Le Figaro gazetesi de, ABD'nin ardından Fransa ile İngiltere'nin de Ukrayna'ya Fransız ve İngiliz yapımı uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurma izni verdiğini yazmıştı. Ancak gazete, internet sitesindeki haberinde düzeltme yaparak Fransa ve İngiltere'nin Kiev'e izin verdiğine ilişkin cümleyi silmişti. 

Bu saldırı haberi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “nükleer silah kullanımını haklı gösteren koşullar arasında (...) Rusya'ya karşı balistik füze fırlatılmasını” da içeren, nükleer silah kullanımının kapsamını genişleten bir kararnameyi imzalamasından kısa bir süre sonra geldi.

Amerikan medyasında çıkan haberleri AFP'ye doğrulayan Amerikalı bir yetkiliye göre, Amerikan füzelerinin Rus topraklarında kullanılmasına yeşil ışık pazar günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından yakıldı.

Öncelikli hedef askerî havaalanları

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini başlatmasının üzerinden neredeyse 1.000 gün geçmişken, Amerikan yapımı ATACMS'lerin Rusya'nın derinliklerini hedef alan saldırılarda kullanılmasına izin verildiği haberleri gündemi meşgul ediyor.

Ukrayna istihbaratının ekim ayında  Pyongyang'ın Rusya'ya asker gönderdiği uyarısında bulunmasının ardından Kuzey Kore güçlerinin Kursk bölgesindeki savaş alanına konuşlandırılmasına ABD'nin yanıt vermesi yaklaşık bir ay sürdü.

Kiev, 24 Ekim'de, Rusya'da eğitilen ilk Kuzey Kore birliklerinin Kursk bölgesinde konuşlandırıldığını açıkladı. Birkaç gün sonra ABD ve NATO da Kuzey Kore birliklerinin Rusya'nın savaşına katıldığına ilişkin ellerinde kanıt olduğunu duyurdu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın devam eden işgaline katılan Pyongyang birliklerine Batı'nın tepki vermemesini kınayarak, "dünyada yeni bir istikrarsızlık sayfası açıldığını" söyledi.

Kiev, Pyongyang'ın savaşa katılmasına ilişkin ilk haberlerden önce bile, ABD silahlarının Rusya topraklarının derinliklerinde kullanılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını istemişti.

Ukrayna tarafı uzun süredir, özellikle ATACMS gibi uzun menzilli silahların kullanımına getirilen kısıtlamaların savaş çabalarını engellediğini savunuyor; Washington tarafı ise bu silahlarla Rus topraklarının derinliklerine saldırılmasına izin verilmesinin savaşı tırmandırabileceğini öngörüyor.

Kiev, ağustos ayı başında Rusya'nın Kursk bölgesine yaptığı sürpriz saldırıdan bu yana yasağın kaldırılması için baskılarını arttırdı. 

Ukraynalı yetkililere göre, hedef listesinde, Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırılar düzenlemek için kullandığı havaalanları da yer alıyor.

Rusya uçakları uzaklaştırdı

Rusya, o tarihten bu yana hemen hemen tüm uçaklarını ATACMS menzili içindeki havaalanlarından uzaklaştırdı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) Ukrayna'nın vurabileceği tüm olası hedefleri listeleyen bir harita yayınladı. 

ISW'ye göre, askerî ve paramiliter olmak üzere ATACMS'ler en az 245 hedefi içeriyor.

Kısıtlamalar sadece Kursk bölgesi için kaldırılırsa, ISW'nin coğrafi konum araştırmasına göre Kiev buradaki 15 hedefi vurabilecek.

Ağustos sonu itibariyle, Rusya'da "askeri arazi" olarak bilinen, askerî eğitim ve test amaçlı olarak belirlenmiş en az 11 merkez daha vardı.

Ancak bu liste, Kuzey Koreli askerlerin konuşlandırılması ve Moskova'nın Ukrayna birliklerini Kursk bölgesinden çıkarma çabalarıyla çok daha büyük olabilir.

ISW'ye göre, Kiev saldırıyı başlattığında Rusya'nın Kursk bölgesinde 11 bin askeri bulunuyordu. Bu hesaplamalara dayanarak, Rusya'nın sınır bölgesinde toplam 11 askeri arazisi ve bilinen 15 önemli askerî ve paramiliter hedefinin olduğu bildirildi.

Son tahminlere göre, Moskova, halihazırda Ukrayna mevzilerine saldırı düzenlemek için Kuzey Kore güçleri de dahil olmak üzere bölgeye beş kat daha fazla personel yığmış durumda.

Saldırıya yaklaşık 50 bin Rus ve Kuzey Kore askerinin katılması bekleniyor.

Zelenski ise "Askerlerimiz Kursk operasyonuyla 50 bin işgalcinin Ukrayna topraklarındaki Rus hedeflerine ulaşmasını engelliyor" dedi.