Rusya Uzay Ajansı Başkanı Rogozin, uygulanan yaptırımların Uluslararası Uzay İstasyonu'nun düşmesine yol açabileceğini söyledi ve yaptırmaların kaldırılmasını istedi. (Foto: Depo Photos)

Rusya: Yaptırımlar uzay istasyonunun düşmesine sebep olabilir

Rusya Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Dmitri Rogozin, Rusya’ya karşı batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımların Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) düşmesine yol açabileceğini söyledi ve yaptırmaların kaldırılmasını istedi.

Rogozin, yaptırımların, UUİ’nin ikmalini sağlayan Rus uzay araçlarının çalışmasını olumsuz etkileyeceğini, bunun da UUİ’nin yörünge düzeltmesini sağlayan Rus bölümünün doğru çalışmasını bozacağını kaydetti.

Bu durumun, 500 ton ağırlığındaki UUİ’nin denize ya da karaya düşmesine yol açabileceğini belirten Rogozin, “UUİ’nin Rus bölümü, uzaydaki artıklardan korunmak da dahil olmak üzere, yılda ortalama 11 defa yörünge düzeltme işlemi yapıyor” dedi.

UUi’nin düşebileceği yerlerin bir de haritasını yayımlayan Rogozin, Rusya’nın istasyonun düşmesinden etkilenmeyeceğini belirtti.

"Savaş köpekleri..."

Rogozin, “Fakat diğer ülkelerin halkları, özellikle de savaş köpekleri tarafından yönetilenler (Batılılar), Roscosmos'a yönelik yaptırımların bedelini düşünmeli” dedi ve yaptırım uygulayanları “çılgın” olarak nitelendirdi.

NASA, 1 Mart’ta, Rusya’nın yardımı olmadan UUİ’yi yörüngede tutma çözümleri konusunda çalıştığını açıklamıştı. 

Mürettebat ve malzeme, Rusya’nın Soyuz ve Progress uzay araçları tarafından UUİ’ye taşınıyor. Ancak Rogozin, bu araçların havalanmasını sağlayan fırlatıcıların 2021 yılından beri ABD ve bu yıl da Avrupa Birliği ve Kanada’nın yaptırımlarına maruz kaldığını bildirdi.

"Yaptırımları kaldırın..."

Roscosmos, Amerikan NASA, Kanadalı ASC ve Avrupalı ESA’ya yaptırımların kaldırılması için çağrıda bulunduğunu bildirdi. Uzay, ABD ile Rusya arasında en son işbirliği alanlarından biriydi.

Roscosmos, bu ay başında, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın tecrit edilmesinden dolayı önceliği askerî uydu yapımına vereceğini duyurmuştu.

Dmitri Rogozin, Moskova’nın ABD’nin Atlas ve Antares fırlatma sistemlerine füze motoru vermeyeceğini açıklamıştı.

UUİ’de bulunan astronot Mark Vande Hei ve iki kozmonot Anton Şkaplerov ve Piotr Dubrov’ıun 30 Mart’ta bir Soyuz uzay aracıyla dünyaya dönmesi gerekiyor.