KONULAR
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “O günden itibaren zaten karışık olan Kıbrıs meselesi daha da karmaşık hale geldi çünkü Rumlar, verilen AB üyeliğini çok istismar etti'' dedi.
Tatar, Ege Üniversitesi (EÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen “5+BM Cenevre Görüşmeleri ve Egemen Eşitlik Temelinde İki Devletli Çözüm Vizyonu” konulu çevrim içi panele katıldı.
Ersin Tatar, “Ben ulusalcı ekolünden gelme bir siyasetçiyim. Kıbrıs’ta iki ayrı devletin ancak bir iş birliği ile bir araya gelebileceğini, federasyon ve birleşik Kıbrıs fikri ile bir gelecek olmayacağını savunuyoruz” diye konuştu.
2004’te Annan Planı sürecinden geçildiğini, iyi niyetle barış, huzur ve dünyayla iletişimi sağlayabilmek adına planda Kıbrıslı Türklerin bu plana ''Evet'' dediğini anlatan Tatar, ancak Kıbrıslı Rumların plana ''Hayır'' dediğini hatırlattı.
Tatar, "Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte üye olmadıkları bir kuruluşa Kıbrıs Adası üye olamaz" maddesine rağmen, Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı olarak Avrupa Birliğine alındığını kaydetti. “O günden itibaren zaten karışık olan Kıbrıs meselesi daha da karmaşık hale geldi çünkü Rumlar, verilen AB üyeliğini çok istismar etti” diyen Tatar, Yunanistan eski Başbakanının o dönemde Kıbrıs’a gelerek, ''esas hedefleri olan Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını AB üyeliği ile dolaylı bir biçimde başardıklarını'' söylediğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, burada hedeflenenin Türkiye'nin aradan çıkartılması ve Türk varlığının geleceği bakımından tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir yapının onaylanması ile Türkiye’nin çekilmesinin planlandığını belirtti.
''Kendilerine şekillendirdiler''
Rumların, Kıbrıs meselesinde hiçbir zaman federasyona inanmadıklarını anlatan Tatar, şöyle konuştu:
"Rumlar, her zaman federal temelli bir anlayışı kendilerine şekillendirdiler. Güney Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasa değişikliği ile Kıbrıs Federal Cumhuriyetine dönüştürülmesi ve bu Cumhuriyet içerisinde eyalete dönüştürülecek Türklerin bulunduğu kuzeydeki devletlerinin zaman içerisinde varlığının zafiyete uğratılması ile buranın tamamen bir Yunan adası olması noktasındaki hedeflerini aynen sürdürüyorlar."
Cenevre'de yapılan konferansta da egemenlik meselesinin gündeme geldiğini kaydeden ifade eden Tatar, ''şu anda bir ortak zeminin olmadığını, 2-3 ay içinde tekrar görüşmelerin yapılacağını ve ortak zemin arayışı içerisinde olunduğunu'' söyledi.
''Eşitliğimizi talep ediyoruz''
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, KKTC halkı olarak egemen eşitliğimizi talep ediyoruz. Ayrı bir halk olduğumuzu, ayrı bir tarihimizin olduğunu, Türkiye ile bağlarımızla ve enerji kaynaklarımızla bambaşka bir dünya olduğumuzu, 60 yıldır kendi kendimizi yönetmekte olduğumuzu dolayısıyla egemenlik hakkımızın olduğunu, bir anlaşma olacaksa iki tarafın da onayının gerektiğini Cenevre’de ifade ettik. Bütün bu mücadelemizde Türkiye'yi, Türk kamuoyunu arkamızda görmek, sizlerle bütün bu mücadeleyi paylaşabilmek, genç nesillere anlatabilmek ve milli şuurun devamı için yapılacak olan çalışmaları çok önemsiyorum."
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Altuğ Günal’ın yaptığı çevrim içi etkinliğe, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Atılgan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Asiye Özlem Önder, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.