BBC'nin Yunanistan'a ulaşmaya çalışan göçmenlere ilişkin araştırmasına göre, "Yunan sahil güvenliğinin göçmenleri denize atarak ölümlerine neden oluyor." (Foto: Sahil Güvenlik / Arşiv)

KONULAR

BBC, Akdeniz'de yaşanan dramı araştırdı

BBC'nin Ege Denizi'nde Yunanistan'a ulaşmaya çalışan göçmenlere ilişkin "Akdeniz'de cinayet mi?" araştırmasına göre, "Yunan sahil güvenliğinin göçmenleri denize atarak ölümlerine neden oluyor."

Habere göre, görgü tanıkları, Yunan sahil güvenliğinin üç yıl boyunca Akdeniz'de düzinelerce göçmenin ölümüne neden olduğunu ve bunlardan dokuzunun kasıtlı olarak suya atıldığını söylüyor.

BBC'nin araştırmasına göre bu dokuz kişi, Yunan karasularının dışına çıkmaya zorlanmaları ya da Yunan adalarına ulaştıktan sonra tekrar denize açılmaları sonucunda öldüğü iddia edilen 40'tan fazla kişi arasında yer alıyor.

Yunan sahil güvenliği, yasadışı faaliyetlerle ilgili tüm suçlamaları şiddetle reddettiğini söyledi.

Eski bir üst düzey Yunan sahil güvenlik görevlisine 12 kişinin bir Yunan sahil güvenlik botuna bindirildiği ve daha sonra bir sandalda terk edildiği görüntüleri gösterildi. Sandalyesinden kalkan görevli ve mikrofon açıkken bunun “açıkça yasadışı” ve “uluslararası bir suç” olduğunu söylüyor. 

Yunan hükümeti uzun zamandır zorla geri gönderme - insanları geçtikleri Türkiye'ye doğru geri itme - yapmakla suçlanıyor ki bu uluslararası hukuka göre yasadışı bir durum. 

Ancak BBC araştırmasında, Yunan sahil güvenliğinin eylemleri sonucunda ölümlerin meydana geldiğini iddia eden olayların sayısını ilk kez hesaplandı.

Görgü tanıklarıyla doğrulama

Araştırma kapsamında Mayıs 2020-23 tarihleri arasındaki 15 olay incelenmiş ve bunların 43 ölümle sonuçlandı. Araştırmadaki ilk kaynaklar öncelikle yerel medya, STK'lar ve Türkiye Sahil Güvenliği oldu. 

Başka kaynaklardan doğrulamanın son derece zor olduğu bu olayların dördünde görgü tanıklarıyla görüşüldü. Bu kişiler bizzat tanık oldukları olayları doğruladılar. 

Olayların beşinde göçmenler Yunan yetkililer tarafından doğrudan denize atıldıklarını söylediler. Bu vakaların dördünde göçmenler Yunan adalarına nasıl çıktıklarını ama nasıl avlandıklarını anlattılar. Diğer bazı olaylarda ise göçmenler motorsuz şişme botlara bindirildiklerini, daha sonra bu botların havasının indiğini ya da delindiğini belirttiler.

Kamerunlu'nun dehşet veren tanıklığı

En tüyler ürpertici ifadelerden biri, Eylül 2021'de Sisam adasına ayak bastıktan sonra Yunan yetkililer tarafından avlandığını söyleyen Kamerunlu bir adam tarafından verildi.

Görüşülen tüm insanlar gibi o da Yunan topraklarında sığınmacı olarak kayıt yaptırmayı planladığını belirterek, “Daha yeni yanaşmıştık ki arkadan polis geldi. Siyah giyimli iki polis ve sivil giyimli üç polis daha vardı. Maskeliydiler, sadece gözlerini görebiliyordunuz" diyor.

Kendisi ve diğer iki kişi - Kamerunlu bir başka kişi ve Fildişi Sahili'nden bir adam - bir Yunan sahil güvenlik botuna transfer edildiklerini ve olayların korkunç bir hal aldığını söyledi.

Görgü tanığı, "[Diğer] Kamerunlu ile başladılar. Onu suya attılar. Fildişili adam 'Kurtarın beni, ölmek istemiyorum' dedi... ve sonunda sadece eli suyun üstünde, vücudu ise suyun altındaydı. Yavaşça eli suyun altına kaydı ve su onu yuttu” diye anlatıyor. 

Görgü tanığı kaçıranların onu dövdüğünü söylüyor: "Kafama yumruklar yağıyordu. Sanki bir hayvanı yumrukluyorlarmış gibiydi." 

Ve sonra onu da suya ittiklerini söylüyor - can yeleği olmadan. Kendisi yüzerek kıyıya çıkmayı başarmış, ancak diğer ikisinin - Sidy Keita ve Didier Martial Kouamou Nana - cesetleri Türkiye kıyılarında bulunmuş.

Hayatta kalanların avukatları Yunan makamlarından çifte cinayet davası açmalarını talep ediyor.

Elleri bağlı suya itilen Somalili

Somalili bir başka adam BBC'ye Mart 2021'de Sakız adasına vardığında Yunan ordusu tarafından yakalandığını ve daha sonra Yunan sahil güvenliğine teslim edildiğini anlattı.

Sahil güvenliğin kendisini suya atmadan önce ellerini arkadan plastik kelepçeyle bağladığını söylüyor ve ekliyor: "Beni bu halde denizin ortasına attılar. Ölmemi istediler” 

Ellerinden biri bağdan kurtulmadan önce sırt üstü yüzerek hayatta kalmayı başardığını anlatıyor Somalili. Ancak deniz dalgalıymış ve grubundaki üç kişi ölmüş. Karaya ulaşmayı başarmış ve burada Türk sahil güvenliği tarafından fark edilmiş.

Arızalı sallarla geri itilenler

En fazla can kaybının yaşandığı olayda, Eylül 2022'de,  85 göçmeni taşıyan bir tekne Yunanistan'ın Rodos adası yakınlarında motoru arızalanınca sorun yaşamış.

Suriyeli Muhamed, yardım için Yunan sahil güvenliğini aradıklarını, onların da kendilerini bir bota yükleyerek Türk sularına geri götürdüklerini ve cankurtaran sallarına bindirdiklerini anlattı. Muhamed kendisine ve ailesine verilen salın vanasının düzgün kapatılmadığını söylüyor.

BBC'ye konuşan Muhamed şunları anlatıyor: 

“Hemen batmaya başladık, bunu gördüler... Hepimizin çığlıklarını duydular ama yine de bizi bıraktılar. Ölen ilk çocuk kuzenimin oğluydu... Ondan sonra teker teker oldu. Başka bir çocuk, başka bir çocuk, sonra kuzenimin kendisi kayboldu. Sabaha kadar yedi ya da sekiz çocuk ölmüştü. Benim çocuklarım sabaha kadar ölmedi... Türk sahil güvenliği gelmeden hemen önce.”

Maskeli ve gizli faaliyet

Yunan yasaları, sığınma talebinde bulunan tüm göçmenlerin adalardaki özel kayıt merkezlerine kayıt yaptırmalarına izin veriyor.

Ancak göçmen destek kuruluşu Consolidated Rescue Group'un yardımıyla bağlantı kurulan göçmenler bu merkezlere ulaşamadan yakalandıklarını söylüyorlar. Bu kişilerin üniformasız ve çoğu zaman maskeli olarak gizli faaliyet gösterdiklerini belirtiliyor. 

İnsan hakları grupları, Avrupa'da sığınma arayan binlerce kişinin yasadışı bir şekilde Yunanistan'dan Türkiye'ye itildiğini, uluslararası hukuk ve AB hukukunda yer alan sığınma hakkından mahrum bırakıldığını iddia ediyor.

Avusturyalı aktivist Fayad Mulla, geçen yıl Şubat ayında Yunanistan'ın Midilli adasında bu tür operasyonların ne kadar gizli yürütüldüğünü bizzat keşfettiğini anlatıyor. 

Bir ihbarın ardından zorla geri gönderildiği iddia edilen yere doğru giderken, daha sonra polis için çalıştığı ortaya çıkan kapüşonlu bir adam tarafından durdurulmuş. Daha sonra polisin, durdurulduğu anın görüntülerini araç kamerasından silmeye ve kendisini polise mukavemetle suçlamaya çalıştığını anlatıyor. 

NY Times'e konu olan geri itme

İki ay sonra, benzer bir yerde, Mulla New York Times tarafından yayınlanan zorunlu bir dönüşü filme almayı başarmış.

Aralarında kadın ve bebeklerin de bulunduğu bir grup, plakasız bir minibüsün arkasından indirilerek bir iskeleden küçük bir tekneye bindiriliyor. 

Daha sonra kıyı şeridinden daha uzaktaki bir Yunan sahil güvenlik gemisine aktarılarak, denize açılıyorlar. Ardından sürüklenmeye bırakıldıkları bir sala aktarılıyorlar. 

"Açıkça yasadışı..."

BBC'nin de doğruladığı bu görüntüleri Yunan sahil güvenliğinin eski özel operasyonlar şefi Dimitris Baltakos'a gösterilmiş. 

Röportaj sırasında, görüntülerin neyi gösterdiği konusunda spekülasyon yapmayı reddetti. Konuşmanın başında  Yunan sahil güvenliğinin yasadışı bir şey yapmasının gerekebileceğini kabul etmemiş. Ancak bir ara sırasında, çekim dışında birine Yunanca bir şeyler söylerken kaydedildi:

"Onlara fazla bir şey söylemedim, değil mi? Çok açık, değil mi? Bu nükleer fizik değil. Bunu güpegündüz neden yaptıklarını bilmiyorum... Bu... açıkça yasadışı. Bu uluslararası bir suç."

Yunanistan Denizcilik ve Insular Politika Bakanlığı BBC'ye yaptığı açıklamada görüntülerin şu anda ülkenin bağımsız Ulusal Şeffaflık Kurumu tarafından soruşturulduğunu söyledi.

Samos adasında konuşulan bir araştırmacı gazeteci, Yunan özel kuvvetlerinin bir üyesiyle arkadaşlık uygulaması Tinder üzerinden sohbet etmeye başladığını belirtiyor. 

Yunanistan her zaman sözde “geri itmelerin” gerçekleştiğini reddediyor. 

Resmi açıklamaya göre "sorun yok"

Yunanistan pek çok göçmen için Avrupa'ya giriş kapısı konumunda. Geçen yıl Avrupa'ya deniz yoluyla 263 bin 48 kişi gelmiş ve Yunanistan bunların 41 bin 561'ini (yüzde 16) kabul etmiş. Türkiye, 2016 yılında AB ile göçmen ve mültecilerin Yunanistan'a geçişini durdurmak için bir anlaşma imzaladı, ancak 2020'de artık bunu uygulayamayacağını bildirdi. 

BBC araştırmada elde edilen bulguları Yunan sahil güvenliğine iletmiş. Yunan sahil güvenliği, personelinin “en üst düzeyde profesyonellik, güçlü bir sorumluluk duygusu ve insan hayatına ve temel haklara saygı ile yorulmadan” çalıştığını ve “ülkenin uluslararası yükümlülüklerine tam olarak uyduklarını” beyan ediyor.

Açıklamada “2015‘ten 2024’e kadar Yunan Sahil Güvenliğinin denizde meydana gelen 6 bin 161 olayda 250 bin 834 mülteci/göçmeni kurtardığı vurgulanmalıdır. Bu asil görevin kusursuz bir şekilde yerine getirilmesi uluslararası toplum tarafından olumlu karşılanmıştır" deniliyor. 

Yunan sahil güvenliği daha önce de Akdeniz'de son on yılın en büyük göçmen gemi kazasındaki rolü nedeniyle eleştirilmişti. Adriana'nın geçtiğimiz Haziran ayında Yunanistan'ın sınırlandırılmış kurtarma bölgesinde batmasının ardından 600'den fazla kişinin öldüğünden korkuluyor.

Yunan yetkililer teknenin başının dertte olmadığını ve güvenli bir şekilde İtalya'ya doğru yol aldığını ve bu nedenle sahil güvenliğin bir kurtarma girişiminde bulunmadığı konusunda ısrar ediyor.