Erzincan'daki altın madeninin liç alanında toprak kayması meydana geldi, 9 işçi göçük altında kaldı. Topraktaki siyanür kalıntıları 'çevre felaketi' riski yaratıyor. (Foto: Anagold)

Altın madeninde toprak kayması

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madenindeki liç alanında toprak kayması meydana geldi, 9 işçi göçük altında kaldı. Kayan toprak karışımındaki siyanür kalıntılarının çevre felaketine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.  

Anagold şirketinin işlettiği maden sahasında öğleden sonra meydana gelen olayda, maden alanında ayrıştırma işlemine tabi tutulduktan sonra belirli bölgede biriktirilen toprak yığınında kayma meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçi göçük altında kaldı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından şu bilgileri paylaştı: 

"Bugün saat 14.28’de Erzincan İli İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 9️işçimizin göçük altında kalmış olduğunu değerlendiriyoruz. 

Olay bölgesine AFAD İl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 4️0️0️ personel görevlendirilmiştir.

Göçük altındaki işçilerimize ulaşmak için çalışmalarımız başlamış ve devam etmektedir. Gelişmelerden kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz."

Yığın liç alanında kayma

Erzincan Valiliği'nden yapılan açıklamada da şu bilgilere yer verildi:

"İlimiz İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinin yığın liç alanında 13 Şubat 2024 tarihinde (bugün) saat 14.28 sıralarında toprak kayması meydana gelmiştir. Olay yerine 400 kişilik bir ekip ivedilikle sevk edilerek, toprak altında kalan işçilerin kurtarılması için yoğun bir arama kurtarma çalışması başlatılmış olup, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan üzücü olaydan ötürü tüm işçilerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyoruz." 

Siyanürlü çözelti

Uzmanların açıklamalarına göre, madencilikte minerallerin bir çözücü sıvı ile karşılıklı tepkime sonucu metal değerlerinin seçimli olarak çözeltiye alınması işlemlerine "çözme" veya "liçing" deniliyor. Altın madenciliğinde kullanılan çözelti ise siyanür. 

Uzmanlar, akıp giden toprak karışımındaki siyanür kalıntılarının çevre felaketine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.  

Geçirimsiz bir tabaka üzerine yığılmış olan malzemeye, çözücü kimyasalların verilmesiyle, kıymetli metallerin çözeltiye alınması. Liç yapılmak istenen malzemenin tabanına, liç çözeltisini geçirmeyecek bir yalıtım yapılıyor. Bu şekilde liç çözeltisi kolayca toplanır ve çevre kirliliği önlenir. Toplanan atıklar belli bir sistematik çerçevesinde yığılıyor ve buna da liç yığını deniliyor. 

Bir işçi kurtuldu

Ahbap'ın kurucusu Haluk Levent,

sosyal medya hesabından önce "Göçük altında 9 kişi olduğu bilgisi geldi" paylaşımını yaptı, ardından yeni bir paylaşımla müjdeli haberi verdi:

"Ahbaplar bildirdi. İhsak Demir adlı işçi kardeşimiz göçük altından kendi imkanları ile çıkmış. Şu anda hastanede tedavi altında. Umarım diğer arkadaşlar da sağ salim kurtulurlar."

Fırat'a ulaşma riski

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında yaşanan kaymaya yönelik çalışmalar konusunda şu bilgilere yer verildi:  

"Devletimizin tüm imkânlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. 

Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

 İşletici Anagold Madencilik

Anagold Madencilik, Çalık Grubu bünyesindeki Lidya Madencilik ile SSR madencilik ortaklığıyla kurulan bir şirket. 

Anagold Madencilik'in internet sitesinde yer alan bilgilerde Çöpler Altın Madeni'nin "Dünya standartlarında" olduğu belirtiliyor ve şu bilgilere yer veriliyor:

"Çöpler Madeni’nde inşaat çalışmalarına 25 Ekim 2009 da düzenlenen açılış töreni ile başlanmış, 22 Aralık 2010 yılında ilk altın dökümü gerçekleşmiştir.

Anagold Madencilik, 2000 yılında kurulmuş, günümüzde SSR Mining ve Lidya Madencilik şirketlerinin ortaklığı olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

SSR Mining şirketi

Merkezi Kanada'nın Vancouver kentinde bulunan SSR Mining Inc'in Kanada ve ABD'de yönetim ofisleri var. Şirket ABD, Türkiye, Kanada ve Arjantin'de bulunan dört üretim sahasından altın çıkarıyor. Son üç yılda, faaliyette olan dört varlığın toplamı yılda ortalama 700.000'den fazla altın eşdeğeri ons üretmiştir.

SSR Madencilik'in ayrıca Bolivya'da gümüş madeni de işletiyor.  

SSR Mining Inc. Nasdaq Borsası ve Toronto Borsası'nda SSRM, Avustralya Borsası'nda ise SSR sembolü altında işlem görüyor. 

Lidya Madencilik

Lidya Madencilik, Çalık grubunun Alacer Gold ile 2009 yılında Türk madenciliğinin ilk büyük uluslararası iş birliğini gerçekleştirmesinden sonra 2010 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Alacer Gold, 2020 yılında SSR Madencilik tarafından satın alınan bir şirket. 

Lidya Madenciliğin internet sitesinde, iki şirket arasındaki anlaşmaya göre Lidya Madencilik'in Çöpler Altın Madeni’nin 20’sine ve geniş bir arama portföyünün de yüzde 50’sine ortak olduğu belirtiliyor. 

Şirketin internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor: 

"Çöpler, 2011 yılında oksitli cevherde faaliyetlerine başlarken, ortaklar Türkiye’de başka projeler geliştirmek amacıyla 50/50 ortak iştirak şirketleri kurdu. Kurulan iştiraklerden olan Polimetal Madencilik, Lidya tarafından yönetilerek, Türkiye’de yer alan altın ve bakır sahalarını geliştirmek amacı ile 2012 yılında çalışmalarına başladı.

Lidya bünyesindeki Polimetal ekibi, arama faaliyetlerinin ikinci yılında, Mayıs 2013’te Balıkesir’de yer alan Gediktepe projesini keşfetti. Proje, fizibilite aşamasına dek 50/50 olacak şekilde geliştirildi ve çok yakın zamanda ortaklar karşılıklı anlaşarak projeyi yüzde 100 Lidya bünyesinde birleştirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

2014 yılında, Aegean Metals ‘i satın alan Mariana Resources, Lidya ile Hod Maden projesini kapsayan bir earn-in anlaşması imzalamak maksadıyla temasa geçti. Lidya çalışmaları neticesinde yapılan sondaj programları ile elde edilen   çarpıcı sondaj sonuçları ile madencilik camiasının dikkatini çeken arama programına karşılık sahanın %70’ini kazandı. 

Lidya arama ve proje geliştirme faaliyetleriyle ilgilenirken Alacer, Çöpler’in oksit faaliyetlerini başarılı bir biçimde yürüttü ve madeni Avrupa’nın en büyük altın madenlerinden birine dönüştürmek üzere sülfür tesisini inşa etti.

Madencilik sektöründe on yılı tamamlayan, Çöpler’in başarı öyküsünün bir parçası olmuş, 2 önemli maden keşfine öncülük etmiş ve yeni projeleri geliştirip, 2 saygın Kuzey Amerikalı madencilik şirketiyle ortaklık kurarak, uluslararası madencilik camiasıyla ve finans kurumlarıyla güçlü ilişkiler edinmiş olan Lidya, Avrasya’nın en değerli ve saygın madencilik şirketi olma vizyonunu gerçekleştirmek amacıyla Orta Asya, Balkanlar ve Afrika'daki altın ve bakır sahaları üzerine bir portföy inşa etmektedir."