KONULAR
Kamu Denetçiliği Kurumu’na Ardahan'dan sürpriz başvuru artışı
Kamu Denetçiliği Kurumu'na 2019 yılında 11 adet başvurusu olan Ardahan 2020 yılında 423 başvuru yaparak ''artış zirvesine'' oturdu.
CHP’li Komisyon Üyesi Mahmut Tanal, 2020 yılı raporuna göre, en fazla başvurunun Marmara bölgesi, en az başvurunun ise Doğu ve Güneydoğu olduğunu söyledi. 2020'de Ardahan, Bartın, Düzce, Zonguldak, Antalya, Osmaniye, Adana, Yalova, Uşak, Kütahya gibi illerdeki başvurular oran olarak arttı.
CHP İstanbul Milletvekili, Dilekçe Komisyonu İle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Üyesi Mahmut Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu 2020 raporuna göre, Başvurularda birinci sırada Marmara Bölgesi'nin yer aldığını en az başvurunun Doğu ve Güneydoğ Anadolu Bölgesi olduğunu söyledi. Kurumun başka kentlerde şube açmasının önemli olduğunu anlatan Tanal, “En azından tanıtım anlamında Van’da niye bir tane Kamu Denetçiliği Kurumu şubesi açılmasın, Şanlıurfa’da niye açılmasın, Malatya’da niye açılmasın, Antalya’da niçin açılmasın, Maraş’ta, Antep’te niçin açılmasın” dedi.
2020 yılında Ardahan, Bartın, Düzce, Zonguldak, Antalya, Osmaniye, Adana, Yalova, Uşak, Kütahya gibi illerdeki başvurular oran olarak arttı. İl bazında en fazla başvuru Antalya’dan oldu. 2019 yılında 449 başvuru yapan Antalya 2020 yılında 3859 başvuruyla yüzde 759.47’lik bir artış sağladı.
2019 yılında 11 adet başvurusu olan Ardahan 2020 yılında yüzde 3745,45’lik artışla 423 başvuru yaparak zirveye oturdu.
CHP’li Mahmut Tanal’ın Ajans Bizim’e değerlendirmeleri şöyle:
''2020 yılı raporuna göre, en fazla başvuru Marmara bölgesi, en az başvuru ise Doğu ve Güneydoğu. Bu hak aramayla bilinciyle, hürriyetiyle ilgili. Doğu ve Güneydoğu’da vatandaşın ben şikayet edersem vali bana ne der, emniyet bana ne der şeklinde çekincesi olabilir. Bunu nereden biliyoruz, ipucu şöyle kendini gösteriyor. Marmara bölgesindeki vatandaş şikayet edebiliyor da bölge de oturan vatandaşımız neden edemiyor. Burada bence hak arama kültürünün yaygınlaştırılması açısından Kamu Denetçiliği Kurumu Doğu ve Güneydoğu da açılması lazım. Kamu spotlarının en azından sürekli TV’lerde dönmesi lazım. Hak arama bilinci ve kültürü bilinmiyor toplum ne kadar bilinçlenirse o kadar harekete geçer.''
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da 2020 yılı raporuna ilişkin komisyonun daha önceki toplantısında, "Başvurulardan hiçbir ücret alınmıyor, başvuru ücreti, harç parası, pul parası, bilirkişi parası, şahit parası, tümünü kurumumuz karşılıyor ve şunu da memnuniyetle ifade edeyim ki kararlarımızın yüzde 99’undan fazlasını altı aylık kısa süre içerisinde yetiştiriyoruz" demişti.