Avrupa’da, küresel futbolu neredeyse bir yüzyıldır bağlayan yapıları, ekonomileri ve ilişkileri alt üst edecek bir gelişme yaşandı. Yaklaşık 30 yıldır tartışılan, Avrupa'nın dört bir yanından futbol kulüplerinden oluşan bir Avrupa Süper Ligi kavramı, bu gece resmiyet kazandı.
Zaman zaman resmi olarak önerilen, ancak FIFA ve UEFA da dahil olmak üzere altı kıta konfederasyonunun tümünün ‘ayrılıkçı’ gerekçesi ile şiddetle reddettiği oluşum, Avrupa'nın 12 kulübünün resmi açıklaması ile hayata geçirildi.
Yapılan bildiriye, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Atletico Madrid, Real Madrid ve Barcelona imza attı. Bildiride ayrıca üç kulübün daha kurucu kulüpler arasına katılacağı vurgulandı.
Aylarca süren gizli görüşmelerin ardından, İspanya'da Real Madrid ve Barcelona'yı da içeren ayrılık ekipleri; İngiltere'de Manchester United ve Liverpool; ve İtalya'da Juventus ve A.C. Milan - planlarını Pazar günü geç saatlerde doğruladılar. En az üç kurucu üye daha eklemeyi, ligi mevcut Şampiyonlar Ligi ile doğrudan rekabete sokacak hafta ortası maçları düzenlemeyi ve "mümkün olan en kısa sürede" oyuna başlamayı planladıklarını söylediler.
Kulüplerin Süper Lig olarak adlandırdığı bölgenin ilk başkanı seçilen Real Madrid Başkanı Florentino Pérez, "Futbola her seviyede yardımcı olacak ve onu dünyadaki hak ettiği yere taşıyacağız" dedi.
Süper Lig'in duyurusuna göre, kurucu kulüpler "sürdürülebilir bir finansal temel" kurmak için 3,5 milyar Euro'yu (yaklaşık 4,2 milyar dolar) ayıracaklar. Takım başına rakam, her kurucu kulübün yaklaşık 400 milyon dolar alacağı anlamına geliyor.
Yeni süper lig
Konsept olarak N.F.L. gibi kapalı liglere daha yakın olan en iyi kulüplerden oluşan bir ittifak. ve N.B.A. Futbolun mevcut modelinden daha fazlası. 1950'lerden bu yana elit Avrupa futbolunun en önemli yeniden yapılanmasını getirecek.
Yeni süper lig modeli, Şampiyonlar Ligi'ni en çekici ve en başarılı takımlarını mevcut sistemden koparıyor. En zengin kulüpleri kendi kapalı devre yarışma sistemini yaşatacak. Futbol ekonomisinin mevcut sisteminden milyarlarca doları kendi aralarında paylaşmalarını sağlamış olacaklar.
Ülkelere göre kurucular
Kurucu olarak kaydolan 12 takım şu anda İspanya, İtalya ve İngiltere'den bir düzine kulüp ile sınırlı. Premier Lig'den altı takımdan oluşan bir grup - United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea ve Tottenham - tek bir ülkedeki en büyük grubu temsil ediyor. Atlético Madrid, projeyi onayladığı söylenen diğer İspanya takımı olurken, Milan rakipleri Internazionale ve A.C. Milan, İtalya'nın temsilcileri olarak Juventus'a katılacak.
UEFA'de sert tepki
UEFA’dan yapılan yazılı açıklamada, “Eğer böyle bir lig kurulursa UEFA, FIFA, İngiltere Futbol Federasyonu ve Premier League, İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu (RFEF) ve LaLiga ve İtalyan Futbol Federasyonu ve La Lega Serie A ve üye federasyonlar olarak toplumun daha güçlü dayanışmaya gereksinim duyduğu bir dönemde toplumsal değerleri küçümseyen bu projeyi durdurmak için çabalarımızı birleştireceğimizi hatırlatmak isteriz” denildi.
Sportif ve hukuki alanda her seviyede alınabilecek tüm önlemlerinin incelenmekte olduğunu belirten UEFA, “Futbol, sportmence olmayı hak eden açık rekabet üzerine kuruludur; başka türlüsü düşünülemez” dedi.
UEFA, İspanya, İtalya ve İngiltere Futbol Federasyonları ve Ligleriyle yaptığı ortak açıklamada şöyle devam etti.
“FIFA ve altı konfederasyonun da açıkladığı üzere, ilgili kulüplerin ulusal düzeyde ve Avrupa ve Dünya çapında bütün karşılaşmalara katılması yasaklanacak, oyuncularının da milli takımlara katılması engellenebilecektir.
Bu lige katılmayı kabul etmeyen diğer ülkelerin kulüplerine, özellikle Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ediyoruz. Futbolun bütün amatörlerini, taraftarları ve siyasetçileri böyle bir projeye karşı mücadeleye çağırıyoruz. Bazıların bu sürekli kişisel çıkar meselesi uzun zamandır devam ediyor. Artık yeter!”