Avrupa, soğuk bir kışa hazırlanıyor
Rusya’nın altı ay önce Ukrayna’ya başlattığı taarruzdan dolayı alt-üst olan enerji dünyası nedeniyle Avrupalılar Rus gazının olmayacağı zor bir kış geçirmeye hazırlanıyor.
Bazı ülkeler, şimdiden doğalgazsız kaldı bile. Letonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Polonya, Rusya’dan daha şimdiden gaz alamayan ülkeler!
Bu ülkeler, son bir yılda yüzde 70 daha az Rus gazına erişim sağladı.
Avrupa başkentlerinde radyatörlerin soğuk kalma, fabrikaların üretime ara verme ihtimali, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğalgazı stratejik bir silah olarak kullanma niyetini bilen hükümetleri tedirgin ediyor.
Rusya’dan Avrupa’ya sevkiyatın azalması, gaz ve elektrik fiyatlarını artırdı. Sebep, elektrik üreten termik santrallerin de doğal gaz kullanması…
"Tarihin ilk gerçek enerji krizi"
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, “Savaş, tarihin ilk gerçek enerji krizini başlattı. Avrupa da bu hengâmenin merkez üssünde bulunuyor” diyor.
Doğalgaz, başta Almanya gibi ağır sanayii bakımından çok bağımlı olan ülkeler için öylesine hayatî önem arz ediyor ki gaz Avrupa Birliği’nin yaptırımlarından muaf tutuluyor. Oysa kömürde tam, petrolde ise tedricî bir ambargo var.
Ekonomist Matt Oxendorf’a göre, Rusya ile Almanya arasında kurulu Kuzey Akım 1 boru hattından sevkiyat öylesine azaldı ki gelecek aylarda gaz sevkiyatı kapasitenin yüzde 0 ile yüzde 20 arasındaki bir eşikte gidip gelecek ve bu da 2022-23 kışında Avrupa’da resesyona yol açacak.
Önlemler şimdiden başladı
Yetkili makamlar, yokluk halinde öncelikle kuruluşlara doğalgaz sevkiyatını kesecek. Fransa ve Almanya gibi ülkelerde hükümetler, daha şimdiden önce kimlerin kurban edileceğini belirlemeye çalışıyor.
Doğal gaz ile ısınan ve yemeğini pişiren hane halkı da enerji tasarrufu yapmaya çağrılıyor. Avrupa Birliği Komisyonu da, üye 27 ülkeden doğal gaz tüketimini yüzde 15 düşürmelerini talep ediyor.
İtalya, okullar ve kamuda klima kullanımını ve ısınmayı azaltmak için daha ilkbahar aylarında bir “termostat operasyonu” başlattı. İtalya’yı İspanya ve Almanya izledi.
Almanya’da klima cihazlarının kullanılmasının azaltılması, toplu taşıma araçlarını tercih edilmesi ve daha az su harcanmasını sağlayan duş başlıklarını satın alınması için bir kampanya başlatıldı.
Birçok kentte havuzların ısısı düşürüldü ve şehir aydınlatması azaltıldı.
Berlinli 70 yaşındaki emekli Annette Kapaon, “Enerji tasarrufu yaparım. Sadece oturduğum odayı ısıtırım, diğerlerini de daha az!” diyor.
Fransa hane halkı için fiyat dondurdu
Fransa’da hane halkı için gaz fiyatlarını donduruldu, ancak Almanya'da hane halkı faturalarının yılda birkaç yüz avro artması bekleniyor.
Önümüzdeki zorlu kışla karşı karşıya kalan Kuzey Ren-Vestfalya'daki tüketici danışma merkezi, 40 yılı aşkın tarihinde hiç bu kadar meşgul olmamıştı. Merkezin Sözcüsü Udo Sieverding, “Birçok tüketici faturasını ödeyemeyecek durumda kalacak” diyor.
Sözcü, çoğu tüketicinin güneş panolarının kurulumu hakkında bilgi aldığını, birçoğunun da kömür satıcılarına akın ettiğini belirtiyor.
Fransa, 1970’li yılların israfı önleme yoluna başvurarak, klima cihazı kullanan mağazaların kapılarını kapalı tutma zorunluluğu getirdi.
Ülkeler, yeni enerji kaynakları bulma telaşına girdi. Çevreyi kirletse de kömür ve sıvılaştırılmış doğalgaz, kış öncesi gözde kaynaklar durumunda.
Fransa, bu nedenle, bir kömür santralini şimdilik kapatmaktan vazgeçti ve ayrıca çevrecilerin karşı çıktığı yüzer bir sıvılaştırılmış doğal gaz terminali kurmak istiyor.