Barış ödülü ''ifade özgürlüğü''ne
Nobel Barış ödülü basın özgürlüğünü savunan gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildi
Otoriter rejimlere karşı basın özgürlüğünü savunan gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov, bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü layık görüldü. Ödülün, ''ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı'' Ressa ve Muratov'a verildiği belirtildi.
Dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan ödülün duyurusu bugün Norveç'in Oslo kentindeki Norveç Nobel Komitesi tarafından yapıldı.
Maria Ressa, daha önce dezenformasyonla ve özgür basına yönelik saldırılarla mücadele ettiği için onurlandırılan Filipinler'in önde gelen bir muhabiri. Dmitry Muratov ise Rusya'da yolsuzluk, insan hakları ihlalleri ve yetkinin kötüye kullanılmasıyla ilgili soruşturmalar yürüten bağımsız bir gazete olan Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmeni.
Geçen yılki ödül, dünya çapında açlık ve gıda güvensizliği ile mücadele çabalarından dolayı Dünya Gıda Programı'na verilmişti.
Barış ödülleri
Şimdiye kadar verilen Nobel Barış Ödüllerinde kadınlara karşı açıkça ayrım yapıldı. Dünyanın yarısı kadınken, bugün açıklananlar da dahil şimdiye kadar Nobel Barış Ödülü’nü alan 109 kişinin sadece 18’i kadın.
Şimdiye kadar verilen Nobel Barış Ödüllerinde kadınlara karşı açıkça ayrım yapıldı. Dünyanın yarısı kadınken, bugün açıklananlar da dahil şimdiye kadar Nobel Barış Ödülü’nü alan 109 kişinin sadece 18’i kadın.
New York Times’ın haberine göre, bu durum şu soruya neden oluyor: Nobel Ödül Komitesi’nin en prestijli ödülüne kadınlar neden bu kadar az layık görülüyor ve daha geniş olarak, Nobel ödüllerinde kadınlar neden az temsil ediliyor?
Nobel komitesi 2017’de bu eleştirilere yanıt verirken kadınlara az ödül verildiğini kabul etmişti.
Nobel Vakfı Başkan Yardımcısı Göran Hansson, konuyla ilgili açıklamasında “daha büyük bir açıdan baktığımızda kadınların ödüllendirilmediğini görmekten hayal kırıklığına uğradık” demişti.
Hansson 2018’den başlayarak bu eşitsizliği düzeltmeye çalışacaklarını belirterek, “10 yıl içinde çok farklı bir duruma tanık olacağımızı umduğunu” söylemişti.
Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk kadın 1905’de Avrupa’daki pasifist hareketin önde gelen kişilerinden birisi olan Avusturyalı yazar Bertha von Suttner oldu. ondan iki yıl önce de Marie Curi Nobel fizik ödülünü almıştı.
İkinci bir kadının barış ödülünü alması için 26 yıl geçmesi gerekti. Amerikalı Jane Addams 1931’de ödülü Nicholas Murray Butler ile paylaştı.
Nobel Barış Ödülü’nü alan diğer kadınlar arasında Rahibe Teresa (1979), İranlı reformcu Avukat Şirin Ebadi (2003), Kenyalı çevreci Wangari Maathai (2004) ve eğitim hakları savunucusu Pakistanlı Malala Yusufzay (2014) bulunuyor.
2011’de üç kadın Nobel Barış Ödülü’nü paylaştı: Liberya’nın eski devlet başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Liberyalı barış aktivisti Leymah Gbowee ve ülkesinde “Arap Baharı” nın yüzü haline gelen Yemenli gazeteci Tevekkül Karman.