KONULAR
Her 100 üniversite mezunundan ikisi ülke dışına gitti
TÜİK’in istatistiklerine göre, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı geçen son sekiz yılda arttı, 2015'te yüzde 1,6 iken 2023 yılında yüzde 2 oldu.
Buna göre her geçen yıl her 100 üniversite mezunundan ikisi Türkiye dışına gitti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK) ilk kez yayımlanan beyin göçü istatistiklerinde lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurtdışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında bilgiler üretildi.
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında yüzde 1,6 iken, 2023 yılında yüzde 2,0 oldu. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.
Bilişim teknolojilerinde yüzde 6,8
En yüksek beyin göçü oranına sahip alanda bilişim ve iletişim teknolojileri ilk sırada yer aldı.
En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 4,4) ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 2,6) oldu.
Genetik mühendisliğinde yüzde 17,9
En yüksek beyin göçü oranına sahip bölüm olarak moleküler biyoloji ve genetik ilk sırada yer aldı.
Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları moleküler biyoloji ve genetik (yüzde 17,9), biyomühendislik (yüzde 10,2), işletme mühendisliği (yüzde 9,8), elektronik mühendisliği (yüzde 9,1), matematik mühendisliği (yüzde 8,9) ve bilgisayar mühendisliği (yüzde 8,4) oldu.
Yüzde 21,4 ile ABD ilk sırada
Mezunların en çok göç ettiği ülke sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilk sırada yer aldı.
Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 21,4), Almanya (yüzde 17,5), Birleşik Krallık (yüzde 11,2), Hollanda (yüzde 6,9) ve Kanada (yüzde 4,9) şeklinde sıralanıyor.
İşletme mezunlarının tercihi
ABD ve Kanada'yı en çok işletme mezunları tercih etti
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme oldu.
Almanya, İngiltere ve Hollanda'yı en fazla tercih eden mezunlar ise daha çok bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirenlerdi.