Bosnalı Sırplar, fiili başkentleri Banja Luka'da zırhlı araçlar ve silahlı kolluk kuvvetlerinin resmi geçit yaptığı yasadışı bir kutlamada gövde gösterisi yaptılar. (Görsel: Harita GM)

KONULAR

Bosna'da, Sırpların yasadışı kutlaması gerginliği artırdı

Bosna'nın 1992-95 etnik savaşının sona ermesinden bu yana yaşadığı en büyük siyasi krizde, Sırpların bugün yaptığı kutlama ve resmi geçit gerilimi daha da artırdı artırdı. 

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Sırplar, mahkeme kararıyla yasaklanmış bir kutlama kapsamında, zırhlı araçların, polis helikopterlerinin ve silahlı kolluk kuvvetlerinin sergilendiği kışkırtıcı bir geçit töreni düzenlediler. Yürüyüşe katılanlar uzun bir Sırp bayrağı taşıdılar. 

Milliyetçi şarkılar eşliğinde kürsüye gelen Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik, ülkenin Sırp kesiminin fiili başkenti Banja Luka'da toplanan binlerce kişiye seslendi. Dodik'in hedefinde yolsuzluk faaliyetleri ve ülkeyi parçalama tehditleri nedeniyle Washington'un geçen hafta kendisine uyguladığı yaptırımlar vardı. Dodik, "Bu toplantı, hakkımızı inkar edenlere, sürekli yaptırım uygulayanlara en iyi yanıttır" dedi. 

Yasaklanmıştı

Sırpların 9 Ocak'ta yaptığı kutlama Bosna tarihinde acı bir dönemin başlangıcını da işaret ediyor. 1992'de Bosnalı Sırpların Bosna'da kendi devletlerini kurduklarını ederek, etnik temizlik ve soykırıma kalkıştıkları dört yıllık savaşın başladığı tarih. Sırp milliyetçilerinin ısrarla kutlamak istedikleri yıldönümü 2015 yılında Bosna'nın en yüksek mahkemesi tarafından yasaklandı. Mahkeme bir Sırp Hıristiyan Ortodoks dini bayramına denk getirilen tarihin ülkenin diğer etnik grupları, Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlara karşı ayrımcılık yaptığına hükmetmişti.

Bosna'da 100 kişinin yaşamını yitirdiği ve ülke nüfusunun yarısını mülteci durumuna düşüren savaş sırasında Boşnaklar ve Hırvatlar zulüm gördü. 

Savaştan sonra, ABD'nin aracılık ettiği Dayton barış anlaşması uyarınca Bosna, iki yarı özerk yönetim birimine bölündü: Sırp Cumhuriyeti ve biri Boşnaklar ve Hırvatların egemenliğindeydi. Rus yanlısı Dodik, Bosnalı Sırp mini devletinin ülkenin geri kalanından ayrılmasını ve komşu Sırbistan'ın bir parçası haline getirilmesini savunuyor. Boşnakları "ikinci sınıf insanlar" olarak tanımlıyor. 

ABD Hazine Bakanlığı, geçen hafta Milorad Dodik hakkında ''yolsuzluk'' nedeniyle yaptırım kararı aldı.