AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi'nde Ünal Karaman (Sağdan 2.), Salim Ensarioğlu (Soldan 2.) ve Serap Y. Özbudun partiye katıldı. 

Üç milletvekili AK Parti'ye katıldı

AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi'nde üç milletvekili partiye katıldı. 

Ankara Spor Salonu'ndaki kongrede divanın oluşmasının ardından Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kongrenin açılış konuşmasını yaptı. 

Erdoğan, konuşmasının ardından partiye katıldıkları açıklanan milletvekilleri Ünal Karaman, Mehmet Salim Ensarioğlu ve Serap Yazıcı Özbudun'un rozetlerini taktı. 

Konya Milletvekili Ünal Karaman 20 Ocak 2025'te, İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu ise 23 Aralık 2023 tarihinde İYİ Parti'den istifa etmişti. 

Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ise 22 Şubat'ta Gelecek Partisi'nden (Yeni Yol Grubu) istifasını açıkladı ve bir gün sonra AK Parti'ye geçti. 

Bu katılımlarla AK Parti'nin TBMM'deki sandalye sayısı 272'ye yükseldi, bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 10'a düştü. 

TBMM'deki sandalye dağılımında son durum şöyle:

Parti Adı Üye Sayısı
Adalet ve Kalkınma Partisi 272
Cumhuriyet Halk Partisi 133
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 57
Milliyetçi Hareket Partisi 47
İYİ Parti 28
Yeni Yol Partisi 24
Yeniden Refah Partisi 4
Hür Dava Partisi  4
Türkiye İşçi Partisi 3
Demokratik Bölgeler Partisi 2
Emek Partisi 2
Gelecek Partisi 2
Demokrasi ve Atılım Partisi 2
Saadet Partisi 1
Demokratik Sol Parti 1
Demokrat Parti 1
Bağımsızlar 10
Toplam milletvekili sayısı  593
Boş 7
Toplam 600

Erdoğan'ın konuşması  

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kayıt dışı siyaset yapma dönemi artık kapanmıştır. Yeni Türkiye'de kayıt dışı ekonomiye de kayıt dışı siyasete de yer yoktur" dedi. 

Erdoğan, kongrede yaptığı konuşmada 22 yıllık iktidarları döneminde yapılanları geniş bir özetle aktardı ve hazırladıkları Türkiye Yüzyılı Reform Programı'nın ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. 

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satırbaşları şöyle:

"-Dün rahattık, bugün sıkıntı çekeriz, yarın yeniden rahata kavuşuruz. İman, irade ve azim varsa, Allah'ın izniyle imkan da hep vardır." 

"-Önemli olan istikameti kaybetmemektir, yüreği karartmamaktır, halisane niyetleri bozmamaktır."

"-Türkiye Yüzyılı'nın bu ilk kongresini de işte bu uzun yolculuğun yeni bir nefeslenmesi, tazelenmesi, yeni bir kilometre taşı olarak görüyor, kongremizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz."

"-Partimizin tüm kademelerinde hem bayrağı devreden hem de bayrağı devralan arkadaşlarımızdan, her zamankinden daha çok, daha azimli, daha gayretli, daha verimli çalışmalar bekliyoruz."

"Çilingir sofrasında kadeh tokuşturarak ulaşmadık"

"-Üye sayısıyla, dünyanın en büyük partileri sıralamasında ilk beşte yer alan bir siyasi kuruluşuz."

"-Bundan dört ay önce, iktidardaki 22 yılımızı şanla, şerefle, dünya siyaset literatürüne geçen muazzam bir başarıyla tamamladık."

"-Bu eşsiz başarıya, öyle çilingir sofralarında kadeh tokuşturarak, kaynağı belirsiz balya balya paralardan kuleler yaparak ulaşmadık."

"-Bu tarihi başarıyı aziz milletimizin umutlarını, beklentilerini, hayallerini siyasete taşıyarak yakaladık."

"Davamızı ülkemizin gücü haline getirdik"

"-Önce davamızın gücünü ülkemizin gücü haline getirdik, sonra ülkemizin gücüyle bölgesinde ve dünyada lider bir Türkiye inşa ettik."

"-Biz sadece seçimleri kazanarak değil, asıl gönülleri kazanarak 22 yıldır iktidardayız. Hanelerden önce gönüllere girdiğimiz, tek tek gönülleri fethettiğimiz için 22 yıldır Türkiye'nin kaptan köşkündeyiz."

"-Biz gökten zembille inmedik. Pazarlık masalarında kurulmadık. Siyaset ve toplum mühendisliğinin ürünü olarak sahneye çıkmadık. Milletin partisi olarak doğduk, büyüdük ve bugünlere kadar öyle geldik." 

"-AK Parti'ye düşmanlık edenler başka örneklere bakıp, hep bu hareketin dağılmasını, yıkılmasını, sendelemesini, tökezlemesini beklediler."

"-Bütün umutlarını AK Parti'nin zayıflamasına, AK kadroların yorulmasına bağlayanlar, dikkatinizi çekiyorum, 14 Ağustos 2001'den beri bekliyorlar. Daha çok bekleyecekler. Onları bekletmeye devam edeceğiz."

"-Şeytanla nöbetleşe sürdürdükleri bu bekleyiş, inşallah ilanihaye aradığını bulamayacaktır."

"Toksik demokrasi sorunları"

"-Ülkemizde muhalefet, maalesef, sürekli demokrasi krizi çıkartarak, sandıkta alamadığı yetkiyi iç ve dış güçlerden devşirme hevesinden hiç vazgeçmemiştir.'

"-Muhalefetin seçim kazanmak için terör örgütleriyle, antidemokratik güç merkezleriyle işbirliği yapacak kadar gözünü karartması, ülkemizi 'toksik demokrasi' sorunuyla karşı karşıya getirmiştir. Bu sorunla özellikle son iki seçimde ciddi biçimde muhatap olduk." 

"-AK Parti'nin olduğu yerde çözümsüzlüğe de umutsuzluğa da milli iradenin üstünlüğüne halel getirecek herhangi bir girişime de yer yoktur."

"-Ülkemizin ve milletimizin her meselesinin çözüm adresi gibi, bu toksik demokrasinin panzehiri de AK Parti ve Cumhur İttifakı'dır."

"-Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, hem vesayetin, hem siyasi istikrarsızlığın, hem de toksik demokrasinin önündeki en büyük engeldir."

"-Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken, muhalefeti dönüştürme görevimizi de adım adım yerine getirmekten kaçınmayacağız. Bunu da, hep olduğu gibi siyasetin er meydanında yapacağız."

"Terörsüz Türkiye hedefimizi gerçekleştireceğiz"

"-Terörle siyaset, terörle demokrasi aynı anda bir arada bulunamaz. Bunun için 'Ya terör ya demokrasi' diyoruz, 'Ya silah ya sivil siyaset' diyoruz. "

"-Yeni bir dünya kurulurken, terör belası başta olmak üzere, Türkiye'nin safralarından kurtulması gerekiyor."

"-Terörün, şiddetin, silahın karanlık gölgesinin ülkemizin ve bölgemizin üzerinden tamamen çekileceği günler inşallah çok yakındır."

"-Türkiye'nin ekonomide, dış politikada ve siyasette itici gücü, demokrasidir. 'İç cephe' olarak tarif ettiğimiz kardeşlik hattımızı tahkim edecek olan da yine 85 milyonun tamamını saran kuşatıcı bir demokrasidir."

"-Bunun için önümüzdeki fırsatları değerlendirerek, en iyisini ümit edip en kötüsüne hazır olarak, 'terörsüz Türkiye' hedefimizi gerçekleştireceğiz."

"-Cumhur İttifakı sapasağlam olduğu sürece, Türkiye güvendedir, ülkemizin bekası, milletimizin kardeşliği güvence altındadır."

"Kayıtdışı siyaset dönemi kapanmıştır"

"-İmtiyazlarını kaybetmek istemeyenler, eski vesayetçi söylemlerle siyasete ve hükümete ayar vermeye çalışıyor. Batılı güçlerle kurdukları asimetrik ilişkilere güvenenler, Türkiye'nin değiştiğini, eski Türkiye'nin artık olmadığını kabullenemiyorlar."

"-Geçmişte manşetler ve ellerindeki finans-kapital üzerinden siyasetçileri tehdit eden bu ekibin tek derdi, kayıplarını devlet hazinesinden yeniden tazmin etmektir."

"-Kaos baronlarına diyoruz ki, bu devlet ve millet, sizin rüyalarınızı kabusa dönüştürme iradesine, gücüne, kudretine sahiptir."

"-İşinizi düzgün yaptığınız sürece, ülkemize değer kattığınız, milletimize istihdam sağladığınız müddetçe hep yanınızda olduk, olmayı da sürdürürüz. Ancak eski kötü alışkanlıklarınızda ısrar ederseniz, biz de size buna göre muamele ederiz."

"-Ama kayıt dışı siyaset yapma dönemi artık kapanmıştır. Yeni Türkiye'de kayıt dışı ekonomiye de kayıt dışı siyasete de yer yoktur."

"-Bu sözlerim sadece siyaset heveslisi sermaye temsilcilerine değil, aynı zamanda komprador burjuvazinin gönüllü taşeronluğuna soyunan muhalefet partilerinedir. Unutmayın Türkiye değişmiştir." 

"-Siz de eskiyi hortlatmaya çalışmak yerine, bu yeni Türkiye'ye alışmak, politikalarınızı buna göre belirlemek zorundasınız."

"Türkiye Yüzyılı reform programını hazırladık"

"-Türkiye Yüzyılı Reform Programı'nı hazırladık. Kapsamlı reform planımız sayesinde, ülkemizin büyüme potansiyelini ve verimliliğini artıracağız."

"-Dünya Bankası'nın orta gelir grubunda yer alan Türkiye, böylelikle yüksek gelirli ülkeler ligine yükselecektir."

"-Reform programı ile ülkemiz için öncelikli olarak belirlediğimiz alanlarda önemli atılımlar yapacağız." 

"-Ekonomik dönüşüm, yeşil ve dijital dönüşüm, sosyal politikalar, yargı ve temel haklar, siyasi ve idari düzenlemeler olmak üzere beş sütun üzerine inşa ettiğimiz reform programımızı ülkemizin ve milletimizin beklentilerine cevap verecek bir anlayışla hazırladık."

Yönetim organları listesi

AK Parti 8. Büyük Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden genel başkanlığa aday gösterildi ve başka adaylık başvurus bulunmuyor. 

Kongrede delegelerle paylaşılan parti yönetim organlarına aday gösterilen isimler şöyle:

Merkez Karar ve Yönetim Kurul (MKYK) asıl üye adayları: 

Abdulkadir Develi, Abdurrahman Akyüz, Ahmet Baha Öğütken, Ahmet Bilal Kıymaz, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Mücahit Arınç, Ali İhsan Yavuz, Ayşe Keşir, Aziz Babuşcu, Belgin Uygur, Cengiz Tokmak, Cihad Terzioğlu, Çiğdem Karaaslan, Derya Ayaydın, Dursun Ataş, Efkan Ala, Erkan Güral, Erkan Kandemir, Eyyüp Kadir İnan, Fahrettin Yahşi, Fatih Sadullah Selman, Fatih Şahin, Fatma Betül Sayan Kaya, Fadime Zehra Şener, Gökhan Diktaş, Halit Yerebakan, Hamza Dağ, Hasan Basri Yalçın, Hayati Yazıcı, Haydar Ali Yıldız, Hilal Kalyoncu Koç, Hilmi Türkmen, Hülya Terzioğlu, Hüseyin Yayman, İdris Nebi Hatipoğlu, İsmet Gergerli, Kürşad Zorlu, Mahir Ünal, Mehmet Kırmızı, Mehmet Umut Tuncer, Melek Duman, Menderes Türel, Mesut Özil,  Faruk Acar, Mustafa Demir, Mustafa Elitaş, Hulki Cevizoğlu, Mustafa Nedim Yamalı, Mustafa Özkan, Mustafa Şen, Naim Makas, Nihat Zeybekci, Nihal Ayan, Osman Gökçek, Ömer Çelik, Ömer Faruk Besli, Ömer İleri, Ömer Serdar, Önder Matlı, Sadettin Hülagü, Selçuk Sümer, Serap Yazıcı Özbudun, Serpil Kavrak, Sevan Sıvacıoğlu, Sevilay Tuncer, Seyithan İzsiz, Temel Başalan, Türk İslam Karakoç, Umut Arman Sonay, Ünal Karaman, Veli Arslan, Yusuf Ziya Yılmaz, Zafer Sırakaya, Zakir Avşar ve Ziya Serdar Kılıç.

Adaylar arasında futbolcu Mesut Özil dikkati çekerken Bülent Arınç'ın oğlu Mücahit Arınç ile Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek de MKYK listesinde yer aldı. 

MKYK listesinde başka partilerden AK Parti'ye geçen isimlerden İdris Nebi Hatipoğlu, Seyhan İzsiz, Dursun Ataş, Kürşad Zorlu ve Ünal Karaman (İYİ Parti). Mustafa Nedim Yamalı ve Serap Yazıcı Özbudun (Gelecek Partisi) de yer alıyor. 

Ayrıca YRP'den istifa ederek AK Parti'ye geçen Suat Pamukçu da Parti İçi Hakem Kurulu'nda yer aldı. 

MYK'da görev dağılımı

AK Parti yeni Merkez Yürütme Kurulu'ndaki (MYK) görev dağılımı ise şöyle oluştu:

Genel Başkanvekili: Efkan Ala ve Mustafa Elitaş,

Genel Sekreter: Eyüp Kadir İnan,

Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı: Hayati Yazıcı,

Teşkilat Başkanı: Ahmet Büyükgümüş,

Seçim İşleri Başkanı: Ali İhsan Yavuz,

Tanıtım ve Medya Başkanı: M. Faruk Acar

Dış İlişkiler Başkanı: Zafer Sarıkaya,

Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı: Kürşad Zorlu,

Sosyal Politikalar Başkanı: Fatma Betül Sayan Kaya,

Yerel Yönetimler Başkanı: Mustafa Demir,

Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı: Belgin Uygur

İnsan Hakları Başkanı: Hasan Basri Yalçın,

Mali ve İdari İşler Başkanı: Ahmet Baha Öğütken,

Çevre ve Şehircilik Politikaları Başkanı: Sevilay Tuncer,

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı: Ömer İleri,

AR-GE ve Eğitim Başkanı: Mustafa Şen,

Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı: Hüseyin Yayman

Sağlık Politikaları Başkanı: Halit Yerebakan

Ekonomi İşleri Başkanı: Nihat Zeybekçi,

Parti Sözcüsü: Ömer Çelik,

Yeni 9, giremeyen 6 isim var

AK Parti MYK'da dokuz yeni isim görev aldı. Bunlardan biri İYİ Parti'den ayrılarak AK Parti'ye geçen Kürşad Zorlu oldu. Diğer isimler ise şöyle:

Teşkilat Başkanı Ahmet Büyükgümüş, Tanıtım ve Medya  Başkanı M. Faruk Acar, Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir, Mali ve İdari İşler Başkanı Ahmet Baha Öğütken, Çevre ve Şehir Başkanı Sevilay Tuncer, Genel Sekreter Eyüp Kadir İnan, Sağlık Politikaları Başkanı Halit Yerebakan ile Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı Hüseyin Yayman

Bir önceki MYK'de yer alan Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Genel Sekreter Fatih Şahin, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Aslan, Mali ve İdari İşler Başkanı Vedat Demiröz ise bu dönem görev alamadı.