Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde depremlerin ardından on ildeki can kaybı 4.544'e yükseldi. Bölgede OHAL ilan edildi. (Foto: Depo Photos)

Depremdeki can kaybı 4.544'e  yükseldi

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde depremlerin ardından on ildeki can kaybı 4.544'e yükseldi. 

Bu depremlerin ardından toplam 435 deprem meydana geldi. 

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı'nın açıklamasına göre, saat 19.00 itibarıyla itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazğı illerinde toplam can kaybı 4.544'e yaralı sayısı ise 26.721'e yükseldi.

Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Millî Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 60.217.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 3.251 personel afet bölgesine sevk edildi.

Afet Bölgelerine 30 vali ve 47 kaymakam koordinasyon için görevlendirildi. 

Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 54 hava unsuruyla İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuş olup söz konusu hava araçları ile toplam 154 sorti yapıldı. 

Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 9, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 1 olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirilmiştir. Ayrıca tahliye maksadıyla görevlendirilen TCG İskenderun gemisi İskenderun İsdemir Limanına intikal etmiş ve yaralı vatandaşların gemiye kabulüne başlandı. 

Afet bölgesine AFAD’dan 100.000.000 TL ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 250.000.000 TL olmak üzere toplam 350.000.000 TL acil durum ödeneği gönderildi. 

Olağanüstü Hal ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kahramanmaraş’ta meydana gelen yer depremlerden sonra 7 Mayıs’a kadar deprem bölgesinde OHAL ilan edildiğini açıkladı.

Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezinde Kahramanmaraş’taki depremlere ilişkin yaptığı açıklamada, ölen vatandaşların sayısının 3 bin 549'a yükseldiğini söyledi.

Erdoğan, acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağın kurumların emrine tahsis edildiğini duyurdu.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak meydana gelen iki büyük depremin yaklaşık 13,5 milyon vatandaşın yaşadığı 10 ilde büyük yıkıma yol açtığını belirterek, her iki depremin de yeryüzüne 7 kilometre gibi, yıkım şiddetini katlayarak artıran bir yakınlıkta oluştuğunu söyledi.

Halihazırda 53 bin 317 arama-kurtarma görevlisi ve destek personelinin enkaz bölgesinde çalıştığını ve yurt dışından gelen ekiplerle sayının armaya devam ettiğini kaydeden Erdoğan, uzmanların bu iki depremi, “birbirinden bağımsız ama birbirini tetikleyen ve dünyada örneği olmayan istisnai yer hareketleri olarak” tarif ettiğini belirtti.

"Dünyanın en büyük felâketlerinden biri..."

Erdoğan, söyle konuştu: 

“Kırılan fayların genişliği itibariyle de bu depremler, benzerlerine göre çok geniş bir alanda çok büyük yıkıma sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla, sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.

Devletimiz, tüm kurumları, kuruluşları, personeli, aracı, gereci, imkânlarıyla, depremin ilk anından itibaren, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.

Depremin, 10 ilimize yayılan yıkım etkisini göz önüne alarak, ülkemizin dört bir yanındaki uzman personelimize ve araçlara, hemen bölgeye hareket etme talimatı verdik.

Hava şartlarının çıkardığı zorluklara rağmen, ekiplerimiz felaket bölgesine ulaşmak ve çalışmalara katılmak için fedakârca mücadele etmiştir.

Çok sayıda artçı sarsıntının hasar gören binalarda ortaya çıkardığı tehlikeler de çalışmaları olumsuz yönde etkiliyor.”

Şartların zorluğuna bakmadan, devletin tüm imkânlarıyla vatandaşların ve gönüllülerin de desteğiyle arama-kurtarma çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlihazırda 26 bin arama-kurtarma görevlisinin enkazların başında çalıştığını bildirdi.

Erdoğan, “yurt içinden ve yurt dışından gelen ilave ekiplerle bu sayı her geçen saat artıyor. Çok daha fazla sayıda kamu görevlisi, sivil toplum kuruluşu görevlisi ve gönüllü de yardım çalışmalarında yer alıyor”.

Depremden kurtulan felâketzedelerin barınmadan giyeceğe, yiyecekten ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tedbirleri de adım adım hayata geçirildiğini ifade eden Erdoğan, 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemesinin afetzedelere ulaştırılmak üzere deprem bölgesine gönderildiğini bildirdi.

"100 milyar liralık kaynak"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Felâketin yaşandığı her ilimize, mevcut yöneticilerimizi desteklemek için ilave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Ülkemizin 81 vilayetindeki kamu kurumları yöneticilerinin tamamı, kendi şehirlerinde deprem bölgesiyle ilgili yürütülecek çalışmalar konusunda yoğun bir gayret içerisindedir. Ayrıca, her ilimizde bir Bakanımız yürütülen faaliyetlere nezaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da AFAD merkezinde çalışmaların koordinasyonunu yürütüyor. Biz de sahadaki arkadaşlarımızla sürekli irtibat içinde, Cumhurbaşkanlığı Kriz Merkezi üzerinden gelişmeleri anbean takip ederek, gereken müdahaleleri yapıyoruz.

Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik.”