Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, bir bankadaki rehin olma olayının ardından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin izleri çıktı.  (Foto: Depo Photo / Arşiv)

Lübnan: Bankadaki rehine olayında ekonomik krizin izleri var

Lübnan'da, bir bankadaki rehin olma olayının ardından ülkenin içende bulunduğu ekonomik krizin izleri çıktı.  

Beyrut'ta bir bankada 10 kişinin rehin alındığı olay, kimsenin burnu kanamadan sonra erdi. 42 yaşındaki gıda dağıtım şoförü Bassam el-Şeyh Hüseyin, bankadan çıkarken polis tarafından tutuklandı ve götürüldü. 

Şehrin hareketli Hamra semtindeki rehine dramı, üçüncü yılına giren Lübnan'ın ekonomik serbest çöküşünün son sancılı bölümüydü. Ülkenin 2019'dan bu yana nakit sıkıntısı çeken bankaları, milyonlarca insanın tasarruflarını birbirine bağlayan döviz varlıklarının çekilmesine katı sınırlar getirdi.

Ülke basınına yansıyan haberlere göre, Hüseyin de bu kısıtlamanın mağdurlarından biriydi. Bankada parası vardı, ancak çekemiyordu. Bu da tedavi gören babasının masraflarını karşılayamaz hale getirmişti. 

Yetkililer, Hüseyin'in bankaya pompalı tüfek ve bir bidon benzinle girdiğini, üç uyarı ateşi açtığını ve kendisini rehinelerin yanına kilitleyerek, parasını almasına izin verilmediği takdirde kendini ateşe vermekle tehdit ettiğini söyledi.

210 bin doları bloke olmuş

Aileye ve müzakerelere katılan diğer kişilere göre, Hüseyin Federal Banka'da 210.000 doları bloke olmuştu. Babasının hastane faturalarını ve diğer masraflarını ödemek için parasını çekmekte zorlanıyordu.

Hüseyin ailesini temsil eden bir avukat ve aktivist olan Dina Abou Zour'a göre, saatler süren müzakerelerin ardından Hüseyin, birikimlerinin bir kısmının verilmesi teklifini kabul etti. Banka kardeşine 35.000 dolardan fazla parayı verdi.

"O terbiyeli bir adam"

Federal Banka avukatı Roy Madkour, müzakerelerin şartlarını tartışmayı reddetti ve ekledi: "Konu artık yargıda ve kararı onlar verecekler."

Hüseyin'in banka dışında bekleyen kardeşi Atıf, “Kardeşim bir alçak değil. O terbiyeli bir adam. Başkalarına vermedi, kendi parasını istedi" dedi.  

Hüseyin'in eşi Mariam Chehadi, gazetecilere, kocasının "yapması gerekeni yaptığını" söyledi.

Rehin alma olayı sırasında dışarıda toplanan protestocular, Lübnan hükümeti ve bankalarına karşı sloganlar atarak, Hüseyin'e destek verdiler. Bazıları, o dışarı çıktığında alkışladı.  

Daha önce de yaşandı

Lübnan askerleri, ülkenin İç Güvenlik Güçleri'nden ve istihbarat biriminden bir grup görevli banka çevresinde önlem almıştı. 

Banka Çalışanları Sendikası Başkanı George el-Hac, yerel basına, yedi veya sekiz banka çalışanının iki müşteriyle birlikte rehin alındığını söyledi.

Lübnan, modern tarihinin en kötü ekonomik krizinden muzdarip. Nüfusun dörtte üçü yoksulluğa düştü ve Lübnan sterlini ABD doları karşısında yüzde 90'dan fazla değer kaybetti.

Avukat Dina Abou Zour, "Bizi bu duruma getiren şey, devletin bu ekonomik krizi çözememesi, bankaların ve Merkez Bankası'nın insanların kendi paralarının sadece bir kısmını haftalık harçlık gibi verilmesinden kaynaklanıyor. Ve artık insanlar kendi meselelerini kendileri çözmeye başladı" diye konuştu. 

Lübnan'da bir kafe sahibi, Ocak ayında, çalışanlarını rehin alıp öldürmekle tehdit ettikten sonra bir bankada bloke olan 50.000 dolarını çekmeyi başarmıştı.