KONULAR
''Beyefendi'' Gazeteci Ender Ülgen yaşama veda etti.
Uzun yıllar Anadolu Ajansı'nda görev yapan Gazeteci Ender Ülgen, Ankara'da yaşamını yitirdi.
Ender Ülgen, centilmen kişiliği dolayısıyla yakın çevresince ''gazetecilerin beyefendisi'' olarak da niteleniyordu.
Ender Ülgen'in cenazesi yarın (13 Nisan) Ankara'da Hasan Tanık Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından toprağa verilecek.
AA'nın en kıdemlisi
Anadolu Ajansı'nın fiilen gazetecilik yapan en kıdemli elemanı olan Ender Ülgen, gazeteciliğe 1 Temmuz 1959 tarihinde AA İstanbul şubesinde başladı.
AA İstanbul’da (1959-1964) spor, üniversite-saglık, Beyoğlu muhabirliği; Ankara merkezde (1968-1985) çevirmenlikten Dış Haberler Müdürlüğüne kadar; yurt dışında ise Ajans’ın Brüksel (1985-1992) ve New York (1994-2004) temsilciliği gorevlerinde bulundu.
Ülgen, meslek hayatı boyunca uluslararası toplantılardan, devlet büyüklerinin yurtiçi ve yurtdışı gezilerine; Akdeniz Olimpiyatlarından, çeşitli spor karşılaşmalarına; film festivallerinden güzellik müsabakalarına kadar pek çok olayı izledi.
Mesleki tecrübesi
Ender Ülgen, en ilginç gazetecilik deneyimlerinden birini 1985-1992 yılları arasında 8 yıl görev yaptığı Brüksel’de yaşadı. Avrupa’nın, İngiltere ve Almanya dışında kalan kısmını, AA adına tek basına izleyen Ülgen’in bu dönem içerisinde görev alanı kuzeyde Helsinki ve Oslo, batıda Madrid ve Lizbon, güneyde Roma ve Napoli, doğuda ise Budapeşte ve Viyana’ya uzanıyordu. Ülgen’in 1992 sonunda Ankara’ya dönmesinden sonra, bu alana (Amsterdam, Stockholm, Strasbourg, Paris, Madrid, Roma, Viyana'ya olmak üzere) 7 muhabir atandı.
Ülgen’in uzun yıllar izlediği uluslararasi kuruluşlar arasında Brüksel’de NATO, üye ülkeler başkentlerinde NATO Bakanlar Konseyi; Strasbourg’ ta Avrupa Parlamentosu; Paris’te Avrupa Konseyi, OECD (Avrupa İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ve BAB (Batı Avrupa Birliği); Budapeşte ve Viyana’da AGIT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı); Cenevre’de ILO (Uluslararası Çalışma Teşkilatı) ve Avrupa’nın çeşitli başkentlerinde yapılan AB (Avrupa Birliği) zirveleri bulunuyor.
Ülgen, 1993’te bir yıl sureyle Ankara’da Diş Haberler Müdürlüğü yaptıktan sonra Ocak 1994'te AA New York temsilciliğine atandı. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere, New York ve çevresinde Türkiye ve Türk toplumunu ilgilendiren olayları izledi. Bir süre Şikago'da görev yapan Ülgen, daha sonra Ankara'ya geldi ve AA merkez birimlerinde görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldı.
Öğrenimi
İstanbul doğumlu olan Ender Ülgen, ilk, orta ve lise eğitimini Galatasaray Lisesinde tamamladı. 1959 yılında liseyi bitirdikten sonra İstanbul Hukuk Fakültesine giren Ülgen fakülteyi okurken aynı zamanda gazetecilik yaptı. Ülgen, Fransızca ve Ingilizce biliyordu.
Özellikleri
Ülgen’in özelliklerinden biri hayvanları çok sevmesi. Evinde, kızının ölümden kurtardığı 2 su kaplumbağası besleyen Ülgen, İstanbul ve Ankara’dakilerin yani sıra IFAW, WWF (World Wildlife Fund), Peta gibi uluslararası hayvanları koruma derneklerine yardım yapmaktan zevk alıyordu.
5 yasındayken kaybettiği babasının Bahriye Binbaşısı olması nedeniyle denizciliğe özel bir ilgi duyan Ülgen’in gerek savaş gemileri ve deniz muharebeleri, gerekse transatlantiklerle ilgili hatırı sayılır bir arşivi sahipti. Bilgisayarında klasik ve empresyonist ressamların eserlerinden meydana gelen büyük bir koleksiyon oluşturan Ülgen, bilgisayar teknolojisiyle de yakından ilgileniyordu.
Eski Türk evleri maket sanatçısı Şule Ülgen ile evli olan Ender Ülgen, Derun Ülgen'in babasıydı.