Rusya'nın ruble ile gaz satmasının sonuçları neler olabilir?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “dost olmayan ülkelere” doğal satışının ulusal para birimi ruble ile yapılmasına ve ödemelerde dolar ya da avronun kabul edilmemesi kararı almıştı.
Böyle bir yöntemin yürürlüğe konması, ödemelerin ruble ile yapılmasını ne gibi sonuçlara yol açabilir.
Uzmanlar, bu yöntemin işlemesi halinde iki etkisi olabileceğini belirtiyor:
Bu yöntem, Ukrayna savaşı nedeniyle değeri düşen rubleye talebi artıracağı için yapay olarak rublenin değerini yükseltecek.
Rusya için "ilginç" olarak nitelendirilen ikinci etkisi de, Rusya dedolarizasyona gittiği zaman, şu veya bu şekilde, Amerikan yaptırımlarının tamamından veya bir kısmından kaçınabiliyor.
Bunun sebebi de Amerikan hukukunun yurtdışındaki uygulanabilmesi büyük ölçüde doların kullanımına dayanıyor.
Rusya, dedolarizasyon, yani doları kullanmama yoluyla ABD’nin baskı yapma gücünü etkisiz hale getirmeye çalışıyor.
Örneğin, ABD'nin İran'ın ticaret yapmasını engelleme yeteneği, İran’ın dolar kullanarak ticaret yapmasını yasaklamasına dayanıyordu.
Halen olduğu gibi petrol ve gaz dünyasında, her şey dolar üzerinden işliyor. Rusya, bu dünyada dolar ve avroyu bir kenara bırakarak, potansiyel olarak bazı yaptırımları atlatmayı umut edebilir.
Vladimir Putin, Merkez Bankası'na bir hafta içinde ödemelerin ruble ile yapılmasının sağlayacak bir mekanizma geliştirmesi talimatını vermişti.
Nasıl uygulanacağını görmek gerekiyor
Şimdi mekanizmanın nasıl oluşturulacağını görmek gerekiyor. Uygulamanın gerçekliği ne olacak, belirli bankalardan geçmek gerekli olacak mı?
Eğer öyleyse, bu bankalar, artık Avrupa topraklarında aktif olma kapasitesine sahip olmayan bankalardır. Üçüncü ülkelerden geçmek zorunda mı kalınacak?
Duruma göre, her aktör belki de Rusya ile hidrokarbon ticaretine devam etmek, kendi stratejisini ve kendi yöntemini oluşturmak istiyorsa, mutlaka tek bir model olmayacaktır.
Bu soruların cevabı Rusya Merkez Bankasının oluşturacağı mekanizmadan gelecek!
Almanya'da kafa karışıklığı yarattı
Alman gaz endüstrisi grubu Zukunft Gas, Putin'in Rus doğalgaz arzı ödemelerinin rubleyle yapılmasıyla ilgili açıklamasının kafa karıştırdığını bildirdi.
Zukunft Gas'ın Genel Müdürü Timm Kehler, DPA ajansına verdiği demeçte, “Rusya'nın gaz tedarikini yalnızca ruble olarak ödememizi istediği mesajını büyük bir kafa karışıklığıyla aldık. Bunun gaz ticareti için ne gibi özel etkileri olacağını şu anda tahmin edemeyiz” dedi.
OMV Avro ile ödemeye devam edecek
Bu arada, Avusturya’nın çok uluslu petrol, gaz ve petrokimya şirketi OMV, Rus doğalgazının bedelini avro üzerinden ödemeye devam edeceğini duyurdu.
Şirket, sözleşmede ödeme için başka dayanak olmadığını belirtti.
Çoğu Batılı ülke, Rusya'yı dünya finansal sistemlerinden izole etmek için adımlar atmıştı. Büyük Rus bankalarının SWIFT ödeme ağından kesilmesi, ülkenin avro ve dolar cinsinden işlemlere devam etmesini zorlaştırıyor.