Harç ve KDV oranlarında artış
Bazı mal ve hizmetlerde uyulanan katma değer vergisi (KDV) oranları 2 puan artırıldı.
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararlarına göre, temel gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanmaya devam edecek. Ancak, bunun dışındakilerde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 10'a yükseltilecek.
Daha önce yüzde 18 KDV alınan mal ve hizmetlerdeki KDV oranları ise yüzde 20 olarak uygulanacak.
Yurtdışı cep telefonu harcı 20 bin lira oldu
Kişisel kullanım için yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kullanım izni için alınan harç 20 bin lira oldu, bazı trafik harçları ise yüzde 50 oranında artırıldı.
Yurtdışından gelen yolcuların kendi kullanımları için getirdikleri cep telefonlarının kullanımı için ödenecek miktar 20 bin liraya çıkarıldı. Bu konuda harç alınmasına ilişki düzenlemenin ilk döneminde 100 lira olan harç miktarı halen 6 bin 91 lira 30 kuruş olarak uygulanıyordu.
Düzenleme 1985 sonunda getirilmiş ve altı ay uygulanmıştı. Harç uygulamasına 2012 yılında yeniden başlanmıştı.
Cihazın kayıt işlemi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılıyor. Kaydı yaptırılmayan cihaz kullanıma kapatılıyor. Ödenmeyen harçlar ilk kayıt tarihinden itibaren yüzde 50 zamlı tahsil ediliyor.
Bazı trafik harçları artırıldı
Cumhurbaşkanı Kararı ile sürücü belgesi harcı dışındaki bazı trafik harçları da yüzde 50 oranında artırıldı.
Buna göre, Harçlar Kanunu'a bağlı "Trafik Harçları" başlıklı 9 sayılı tarifede yer alan "Sürücü belgesi harçları" dışında yer alan,
- Sürücü belgesi harçlarının dörtte biri oranında uygulanan sürücü belgesi vize harçları,
-Karayolları Kanunu uyarınca alınan ruhsat (izin) belgesi harçları
-Geçici trafik belgesi harçları yarından itibaren yüzde 50 zamlı uygulanacak.
Şans oyunları vergisi ikiye katlandı
Şans oyunlarından alınan vergiler de yüzde 100 oranında artırıldı.
Buna göre, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerdeki vergi oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a, at yarışlarında vergi oranı yüzde 7'den yüzde 14'e ve diğer şans oyunlarından alınan vergi oranı ise 10'dan yüzde 20'ya çıkarıldı.
Tüketici kredilerindeki BSMV oranı artırıldı
Tüketici kredisi işlemlerinden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı yüzde 10'den yüzde 15'e yükseltildi.
BSMV, bankalar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmak üzere faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınıyor.
11 Haziran 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla tüketici kredilerinden lehe alınan paralar üzerinden yüzde 10 BSMV alınmasınan karar verilmişti.
Tüketici kredilerindeki vergi oranının yükseltilmesine ilişik karar, tüketici kredilerinin maliyetini yükseltmek için yapılmış yeni bir sıkılaştırma adımı olarak yorumlanıyor.
Karar bugünden itibaren alınan kredilerde uygulanmaya başlanacak.