KONULAR
KKTC'de bir süredir Ercan Havalimanı'nın isminin değiştirilmesi tartışması yaşanıyor. Sosyal medyaya yansıyan tartışmalar farklı boyutlarda ele alınıp, değerlendirmeler yapılıyor. Havalimanı Dr. Fazıl Küçük'ün adının verileceği de bu değerlendirmelerde yer alıyor.
Sosyal medyadaki tartışmalarda adı geçen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yaptığı yaptığı açıklamayla konu yeni bir boyut kazandı. Tatar, öneriyi Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın yaptığına dikkati çekerek, “Saygı duyuyorum, ancak benim değişiklik kararı aldığım iddiaları doğru değil, konu birinci dereceden Bakanlar Kurulu’nu ilgilendirir” dedi.
Tatar, yaptığı açıklamada, “Dr. Fazıl Küçük, 1930’lardan, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na geçen sürede, Kıbrıs Türk direnişinin en zor günlerinde liderliğimizi yapmış bir isimdir. Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük başkanlığındaki vakıf, Ercan Havalimanı yerine inşaatı bitme aşamasına gelen yeni havalimanına Dr. Fazıl Küçük isminin verilmesini 2 yıldır talep etmektedir” bilgisini paylaştı.
''Fehmi Ercan bizim şehidimizdir''
1974 Barış Harekatı'nda şehit olan Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın isminin yaşatılmasına da büyük önem verdiğini belirten Tatar, şunları kaydetti:
“Vakıf yönetimi, konuyu ziyareti sırasında yeniden gündeme getirdi. İsim değişikliğinin, Ercan isminin bir diğer havalimanımız Geçitkale’ye verilmesi gibi bir formülle hayata geçebileceğini, ancak bu kararın Sivil Havacılık Kurumu gibi ilgili kesimlerin görüşlerinin alındıktan sonra Bakanlar Kurulu tarafından alınabileceğini dile getirdim. Benim isim değişikliği kararı almam söz konusu değildir. Maalesef bazı kesimler, şehidimiz Fehmi Ercan ve liderimiz Dr. Fazıl Küçük isimleri üzerinden beni yıpratmaya çalışıyor. Nafile bir çaba içindeler, şehitlerimiz ve liderlerimize sahip çıkmayı bize kimse öğretemez” ifadelerini kullandı.
''Vakfımızca yazılı olarak iletildi''
Dr. Fazıl Küçük Vakfından yapılan açıklamada ise vakfın yeni inşa edilmekte olan havalimanına “Fazıl Küçük" isminin verilmesi konusundaki çalışmaların kamuoyunun bilgisine getirilmesiyle, sosyal medyada başlayan tartışmalardan ''son derecede üzüntü duydukları'' belirtildi.
Açıklamada, şunlara yer verildi:
“1931 yılından 1974 yılına kadar bu topraklar üzerinde varlığımızı sürdürmeye devam edebilmemiz, toplum lideri Dr. Fazıl Küçük’ün etrafında ‘birlik ve beraberlik’ ilkesi ile birleşmemiz ve bir bütün olmamız, O’nun ve kahraman Mücahitlerimizle kahraman Mehmetçikler sayesinde mümkün olmuştur.
Dr. Fazıl Küçük adının ilelebet yaşatılması ve O’nun Kıbrıs Türk Toplumu ile birlikte verdiği mücadelenin yeni nesillere ve dünya kamuoyuna anlatılabilmesi için KKTC’nin dünyaya açılan penceresi olacak olan yeni uluslararası havalimanın ‘Dr. Fazıl Küçük Havalimanı’ adını taşıması talebimiz vakfımızca yazılı olarak iletilmiş, yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda önerimiz değerlendirilmiştir.
Talebimizi saygı ile karşılayan Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, konunun hassasiyeti dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla istişarede bulunmuştur. Konunun Bakanlar Kurulu tarafından görüşülerek en kısa zamanda bir karar haline dönüştürülmesi en büyük dileğimizdir. Bu çerçevede talebimize karşı olumlu görüş belirten Sn. Erdoğan, Sn. Tatar ve Sn. Çavuşoğlu’na minnettarız.
Aziz şehitlerimiz üzerinden yapılmaya çalışılan polemik vakfımız tarafından kesinlikle tasvip edilmemektedir. Vakfımız, Kıbrıs Türk toplumunun varoluşunda canıyla mücadele eden ve rütbeleri ne olursa olsun varlığını ortaya koyan Şehit Pilot Binbaşı Ercan ile Kıbrıs’ta, Güney Doğu Anadolu’da, Kore’de ve daha birçok ülkede şehit düşen askerlerimizi minnetle anarak kamuoyuna saygı ile duyururuz.”
Ercan Havalimanı
Havalimanının internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Ercan Devlet Havalimanı Türk bölgesinin ortasında deniz seviyesinden 122m yükseklikte geniş bir arazi üzerinde bulunmakta. Havalimanı Lefkoşa’dan 25 kilometre, Magosa’dan 51 kilometre ve Güzelyurt’ tan da 62 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Ercan Havalimanı, 2 bin 755 metrelik ana pisti sivil hava ulaşımında dünyada kullanılan bütün yolcu uçaklarına gece ve gündüz iniş ve kalkış imkanları verebilen özelliklere sahip.
2004 yılında yenilenerek uluslararası standartlara ulaştırılan Ercan Havalimanının işletimi Eylül 2015'te 25 yılığına Taşyapı İnşaat AŞ Terminal Yapı Ltd'ye devredildi.
Fehmi Ercan kimdir?
Ercan Havalimanı, adını, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın birinci günü çıkartma bölgesinde şehit düşen Hava Pilot Kıdemli Binbaşı Fehmi Ercan’dan alıyor.
Fehmi Ercan, 1935 Balıkesir'de doğdu ve 1957'de Hava Harp okuluna girdi. 1959'da Asteğmen rütbesiyle TSK'ya katılan Fehmi Ercan, 1962 yılında uçuş eğitimini tamamladıktan sonra muhtelif hava birlik komutanlıklarında pilot olarak görev yaptı.
1973'te İzmir 2. Ana Jet Eğitimi Üs Komutanlığı emrine atanan Binbaşı Fehmi Ercan, Kıbrıs Harekatı nedeniyle 6. Kolordu Komutanlığı nezdinde İleri Hava Kontrolörü (FAC) görevi yaparken harekatın birinci günü şehit oldu.
Fehmi Ercan'ın mezarı Girne’de, Ercan havaalanı girişindeki bir holde de fotoğrafı bulunuyor.
Fazıl Küçük kimdir?
Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıslı Türklerin bağımsızlık mücadelesinde Rauf Denktaş ile iki önemli isimden birisi.
1906'da Lefkoşa'da doğan Küçük, İstanbul Özel İstiklal Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Dar-ül Fünun Tıp Fakültesinde okurken Avrupa'ya giden Küçük, Lozan Üniversitesi'nde tıp öğrenimini tamamladı ve dahiliye uzmanı oldu.
1937 yılında Kıbrıs'a dönen Küçük, mesleğinin yanı sıra aktif olarak siyasetle de ilgilendi. Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapan Küçük, 1942 yılında dönemin tek Türk gazetesi Söz'ün kapatılmasıyla Halk Gazetesi'nin yayımlamaya başladı. 1944'te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi'ni (KMTHP) kurdu, partinin adı 1955'te "Kıbrıs Türktür Partisi" şeklinde değiştirildi.
Dr. Fazıl Küçük, EOKA'nın Kıbrıs'ta kanlı terör eylemlerini başlatmasının ardından, Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KITEMB) adlı örgütü kurdu. Baskılar üzerine dağıtılan bu oluşumun ardından gizlice Volkan teşkilatını kurdu. Bir süre Londra ve Türkiye'de kalan Küçük, Kıbrıs'ın ilk Cumhurbaşkan Yardımcısı seçildi.
1967 tarihinde kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi'nde başkanlığa getirilen Küçük, 1973 yılında, Cumhurbaşkan Yardımcılığından rahatsızlığı nedeniyle ayrılarak yerine Rauf Denktaş'a bıraktı.
Halkın Sesi gazetesindeki çalışmaların sürdüren Dr. Fazıl Küçük, 15 Ocak 1984 tarihinde, Londra'da tedavi gördüğü hastanede, 78 yaşında hayata gözlerini yumdu.