Macron Meclis'te mutlak çoğunluğu kaybetti
Fransa’da ikinci turu bugün yapılan Ulusal Meclis seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görev süresi dolan Meclis’teki çoğunluğunu kaybetti.
Ulusal Meclis seçimlerinin sürpriz partisi aşırı sağcı lider Marine Le Pen önderliğindeki Ulusal Birlik Partisi oldu ve seçimlerden en kazançlı parti olarak çıktı.
Oy verme işlemlerinin sona ermesinden sonra Ipsos Steria tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Macron’u destekleyen Ensemble İttifakı, 224 sandalye kazanarak, Meclis’in birinci gücü olurken, 289 sandalye olan mutlak çoğunluğun çok gerisinde kaldı.
Solcu lider Jean-Luc Mélenchon’un liderliğindeki Nupes İttifakı da, tahminlere göre, 149 sandalye elde etti. Mélenchon da, bu sonuçlara göre Başbakanlık iddiasını kaybetmiş görünüyor.
En kazançlı Le Pen'in partisi
Seçimlerin en kazançlı partisi olarak Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi ortaya çıktı. Bir önceki Meclis’te 8 milletvekili ile temsil edilen Ulusal Birlik’in 89 milletvekiline sahip olması bekleniyor.
İlk tur sonuçlarına göre yapılan tahminlerde Ulusal Birlik’in en fazla 55 milletvekili kazanması öngörülüyordu.
İkinci turda alınan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler ile Bağımsızlar ve Demokratlar Birliğinden oluşan cephe 78 sandalye, çeşitli sol partiler 21 sandalye, Merkezciler 4 ve diğer Merkez Sağ 4 sandalye kazanıyor. 12 sandalye de öbür küçük partilere gidiyor.
Macron'un korktuğu başına geldi
Cumhurbaşkanı Macron'u destekleyen cephe, 350 sandalyeden 224 sandalyeye indi.
Fransa’da ikinci turu bugün yapılan Ulusal Meclis seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u destekleyen Ensemble ittifakının korktuğu felâket başına geldi.
Ipsos-Sopra Steria tarafından sandıkların kapanmasından sonra yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, Macron cephesi, bir önceki Meclis’te 350 milletvekiliyle sahip olduğu mutlak çoğunluğu kaybetti.
İkinci tur sonuçlarına göre, Macron koalisyonu sadece 224 milletvekili kazanmış görünüyor.
Ensemble, bu sonuçla, 289 sandalyeden oluşan mutlak çoğunluğun çok gerisinde kaldı.
En son 1988'de yaşanmıştı
İlk kez 2002’de uygulanmaya başlanan 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı görev süresi yönteminde, Devlet Başkanları, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılan Ulusal Meclis seçimlerinde 20 yıldır hep mutlak çoğunluğu kazanmıştı.
2002’den önce Cumhurbaşkanlarının görev süresi yedi yıldı.
Bu tür bir sonuç en son 1988’de alınmıştı. O dönemde Ulusal Meclis’te 275 sandalye elde eden Başbakan Michel Rocard, zaman zaman Sol’un bazen de Sağ’ın desteğiyle ülkeyi yönetmişti.
"İstediği reformları yapamayacak"
Anayasa hukukçusu Jean-Philippe Derosier, “Bu, istediği tüm reformları yapamayacak engellenmiş, aksak bir hükümet olasılığını ortaya çıkarıyor. Bu durum, çok daha diplomat, çok daha müzakereci bir hükümeti gerekli kılıyor” dedi.
Bu sonuçlar, emeklilik reform, kurumlar, enflasyonla mücadele önlemleri gibi konularda 149 sandalye kazanacağı öngörülen Nupes İttifakı ile hükümet arasındaki sorunların eksik olmayacağına işaret ediyor.
89 milletvekili ile Ulusal Meclis’te tarihî bir atılıma imza atan Ulusal Birlik’in siyasî ağırlığı da sorunlara sorun ekleyecek gibi görünüyor.
Seçimlerin ikinci turuna katılma oranı yüzde 46’da kaldı.
Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, Pas-de-Calais seçim çevresinde Nupes listesinden aday olan çevreci Marine Tondelier karşısında oyların yüzde 62,1’ini alarak yeniden seçildi.
Başbakan Elisabeth Borne da Calvados seçim çevresinde Nupes adayı karşısında oyların yüzde 53’ünü alarak yeniden milletvekili oldu.