Orban’ın itirazlarını aşan Mart Rutte'nin NATO'nun yeni Genel Sekreteri olması yolu açılmış gibi görünüyor. (Foto: NATO)

KONULAR

Mark Rutte'ye NATO Genel Sekreterliği yolu açılmış görünüyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ülkenin parasının Ukrayna'yı desteklemek için harcanması gibi itirazlarını aşan Hollanda’nın eski Başbakanı Mark Rutte'nin NATO'nun yeni Genel Sekreteri olması yolu açılmış gibi görünüyor.

Macaristan Başbakanına bir mektup yazan Rutte, NATO Gebel Sekreteri olarak Budapeşte'nin ordusunu konuşlandırmayacağı ya da Macaristan'ın parasını Ukrayna'yı desteklemek için harcamayacağı konusunda Macar Başbakanını yatıştırdı.

Orban'ın görevden ayrılan Hollanda Başbakanına yönelik önceki itirazlarından vazgeçtiğini açıklamasının ardından, görevdeki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg seçim sürecinin "çok yakında" sona ereceğini bildirdi.

Orban, kendisine gönderilen mektubun bir kopyasını X'te yayınlayarak, "Brüksel'deki dünkü toplantıdan sonra (...) Rutte bu anlaşmayı tamamen desteklediğini ve NATO'nun bir sonraki Genel Sekreteri olması halinde de desteklemeye devam edeceğini teyit etti."

Rutte, mektubunda, Stoltenberg ile Orban arasında geçen hafta Budapeşte'de varılan ve Macaristan'ın NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğin dışında kalacağını teyit eden anlaşmaya sadık kalacağını yazdı.

Rutte ayrıca, 2021 yılında Macaristan hakkında yaptığı ve Macar hükümetinde memnuniyetsizliğe neden olan açıklamaları not ettiğini de belirtti.

57 yaşındaki Hollandalı siyasetçi, Orban'a Macaristan'ın askerlerinin ve fonlarının NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğe dahil olmayacağı konusunda yazılı olarak güvence verdi.

NATO'da kararlar tüm üyeler arasında uzlaşmayla alınıyor. Dolayısıyla Macaristan'ın Rutte'nin liderliğini veto etmesi, onun ittifakın en üst makamına yükselmesinin engellenmesi anlamına geliyordu.

Başka itirazlar var mı?

Rutte, aralarında ABD ve Almanya'nın da bulunduğu çoğu NATO müttefikinin onayına sahip. Türkiye daha önce Rutte'nin adaylığına karşı çıkmış, ancak Nisan ayında onay vermişti.

İttifakın 32 üye ülkesi arasında sadece Romanya görüşünü deklare etmemiş durumda. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Yohannis, mart ayında, yeni NATO Genel Sekreteri olmak için kendi adaylığını açıklamış, ancak Rutte kadar destek bulamamıştı.

Rutte, 2010 yılından bu yana dört koalisyon hükümetine liderlik ederek Hollanda tarihinde en uzun süre görev yapan Başbakan olarak biliniyor.

NATO'nun yıllık zirvesi Temmuz ayında Washington'da yapılacak ve bu zirvenin ardından Rutte'nin İttifak’ın dümenini Stoltenberg'den devralması bekleniyor. Zirvede Ukrayna'ya uzun vadeli askerî desteğin nasıl sağlanacağı üzerinde durulacak.

Rutte, NATO Genel Sekreteri olarak, görev süresi boyunca Ukrayna'yı nasıl destekleyeceğine ve olası ABD Başkanı Donald Trump ile nasıl başa çıkacağına karar vermesi gerekecek. 

Eski ABD Başkanı Trump, İttifak’a şüpheyle yaklaşan biri olarak biliniyor ve diğer üyeler savunma harcamalarını arttırmazsa İttifak’tan ayrılmakla tehdit etmişti.