Ukrayna'ya verilen uzun menzilli füzelerin Rusya'ya karşı kullanma kısıtlaması kaldırıldı. Putin, bunun "NATO'nun savaşa girmesi" anlamına geleceğini söylemişti. (Görsel: YZ)

KONULAR

Ukrayna'nın uzun menzilli füze kısıtlaması kaldırıldı

Amerikalı bir yetkili, Washington'un Ukrayna'ya ABD tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurma konusundaki kısıtlaması kaldırıldı. 

Biden yönetimi böylece, kendisinin Beyaz Saray'dan ayrılmasından ve ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımları son derece eleştiren Donald Trump'ın geri dönmesinden kısa bir süre önce Kiev'den uzun süredir gelen bir talebi kabul etmiş oldu.

Kararla ilgili bilgi sahibi üç kaynağın bugün yaptığı açıklamaya göre, Biden yönetimi, Ukrayna'nın Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için ABD tarafından sağlanan silahları kullanmasını şimdiye kadar engelleyen kısıtlamaları kaldırdı. 

Kiev'in gelecek günlerde ilk uzun menzilli saldırılarına girişmeyi planladığını belirten kaynaklar, operasyonel güvenlik endişeleri nedeniyle herhangi bir ayrıntı vermedi.

Washington'un politika değişikliği, Moskova'nın Ukrayna'nın enerji ağına yönelik bir başka büyük füze saldırısı yapmasından sonra geldi.

306 kilometre menzilli füzeler

Kaynaklara göre, Rusya’nın derinliklerine ilk saldırıların 306 kilometreye kadar menzile sahip ATACMS füzeleri kullanılarak yapılması muhtemel görülüyor.

Her ne kadar bazı Amerikalı yetkililer uzun menzilli saldırılara izin verilmesinin savaşın genel gidişatını değiştireceği konusunda kuşkularını dile getirmiş olsa da, bu karar, Rus güçlerinin zemin kazandığı bir dönemde Ukrayna'ya yardımcı olabilir ve ateşkes görüşmelerinin başlaması halinde Kiev'i daha iyi bir müzakere pozisyonuna getirebilir.

Her ne kadar seçilmiş Başkan Donald Trump, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı malî ve askerî yardımın ölçeğini son derece eleştirse ve nasıl olacağını açıklamadan savaşı "24 saat içinde" sona erdirme sözü vermiş olsa da, yeni hükümetin göreve geldiğinde Joe Biden'ın kararını tersine çevireceği kesin değil!

Önlem, uzun süredir Başkan Biden'a Ukrayna'ya uygulanan kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulunan bazı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin de desteğini aldı.

"Paris ve Londra'dan da izin" iddiası  

Le Figaro gazetesine göre,  Fransa ve İngiltere'nin de Ukrayna'ya Rusya'yı vurmak için uzun menzilli silahlarının kullanılmasına izin verdi. Habere göre, bu durumda, Kiev “bu amaçla SCALP/Storm Shadow füzelerini kullanabilecek.”

Ancak, gazete bir süre sonra bu haberi internet sitesinden sildi. 

Biden'ın Ordu Taktik Füze Sistemleri ya da ATACMS olarak bilinen ve ABD tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzelerin Rusya'yı vurmak için kullanılmasına izin verdiğini haberlerine Amerikan yönetiminden herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

Putin uyarmıştı

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için uzun menzilli silahlar kullanmasına izin vermesi halinde NATO'nun ülkesiyle “savaşa gireceği” uyarısında bulunmuştu. 

Putin, 13 Eylül'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Bu durum çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir. Bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir” demişti. 

Rus lider, “Ve eğer durum böyleyse, bu çatışmanın özündeki değişikliği göz önünde bulundurarak, bizim için yaratılacak tehditlere göre uygun kararlar alacağız” diye konuşmuştu. 

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vassily Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi'nde benzer bir mesaj vermişti. Büyükelçi, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın Rusya'da uzun menzilli saldırılar düzenlemesine izin vermesi halinde NATO ülkelerinin “Rusya ile doğrudan savaş yürütmüş” olacağını söylemiş ve eklemişti:  “Gerçek şu ki NATO nükleer bir güce karşı düşmanlıklara doğrudan taraf olacak, bence bunu unutmamalı ve sonuçlarını düşünmelisiniz.”

Kuzey Kore askerlerinin cephede yer almasıyla farklı bir boyuta ulaşan Rusya-Ukrayna savaşı, uzun menzilli füzelerin devreye alınmasının yaratacağı gerilimle yeni ve kritik ir sürece giriyor.