ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez 'yüz binlerce dolar rüşvet almakla' suçlanıyor. (Foto: R.Menendez / Instagram)

ABD Senatosu'nda rüşvet skandalı

Adalet Bakanlığı, Demokrat Parti New Jersey Senatörü ve Senato Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez'in yüz binlerce dolar rüşvet aldığı iddiasıyla suçlandığını açıkladı.

Menendez'in, hakkındaki iddiaların ardından "geçici olarak" komite başkanlığından ayrıldığı açıklandı.

Savcılar, Menendez ve eşinin New Jersey'li işadamlarından külçe altın ve zarflar dolusu nakit para kabul ettiklerini iddia ediyor. Savcıların iddiasına göre senatör ve eşi bu parayı Mısır hükümetine gizlice yardım etmek için kabul etti.

Hem Senatör Menendez hem de eşi Nadine Arslanian suçlamaları reddetti.

İkili üç ayrı suçlamayla karşı karşıya: Rüşvet almak için komplo kurmak, dürüst hizmet dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak ve resmi haklar altında haraç almak için komplo kurmak.

İddianame, Adalet Bakanlığı'nın yıllar süren soruşturmasının ardından geldi.

Savcılar Senatör Menendez ve eşi Nadine'in New Jersey'li üç kişiden nakit para, altın, ev ipoteği ödemeleri ve lüks bir araç rüşveti aldıklarını iddia ediyor: Wael Hana, Jose Uribe ve Fred Daibes.

İddianameye göre, "Mısır hükümetine yardım etmenin yanı sıra Menendez'in senatör olarak gücünü kullanarak üç işadamını korumak için de rüşvet aldılar."

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı

69 yaşındaki Menendez Senato Dış İlişkiler komitesinin başkanı ve 2018'de Senato'da üçüncü dönem için seçildi.

İddianameye göre, "Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde (SFRC) önce Sıralama Üyesi sonra da Başkan olarak sahip olduğu liderlik pozisyonu" bu alanlarda nüfuz ticareti yapmasına olanak sağladı.

Avukatları tarafından yapılan açıklamada, senatörün eşinin her türlü suçlamaları reddettiği ve mahkemede kendisini savunacağı belirtildi. 

Senatör Menendez iddiaları siyasi amaçlı olarak nitelendirdi. Uzun bir açıklama yapan Menendez, "Bu soruşturmanın yaklaşık bir yıl önce sızdırılmasından bu yana, anonim kaynaklar ve imalarla aktif bir karalama kampanyası yürütüldü ve hiçbir uygunsuzluk yokmuş gibi bir hava yaratılmaya çalışıldı. Tüm gerçekler ortaya çıktığında ve New Jersey'li dostlarım bunun ne olduğunu gördüğünde bu meselenin başarıyla çözüleceğinden eminim" dedi. 

Menendez hakkındaki iddialar

Savcıların iddiasına göre, 2022 yazında federal ajanlar Menendez'in evinde arama emri çıkarmış ve rüşvet anlaşmalarına dair, çoğu "zarflara doldurulmuş ve giysilere, dolaplara ve bir kasaya gizlenmiş" 480.000 doların üzerinde nakit para da dahil olmak üzere kanıtlar bulmuşlardı.

Ajanlar ayrıca garajda park halinde Uribe'nin parasını ödediği lüks bir Mercedes-Benz aracın yanı sıra evde resimleri iddianamede yer alan 100.000 dolarlık külçe altın bulduklarını söylediler.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan savcılar, Menendez'in bir yasa koyucu olarak yetkilerinin sınırlarını anlattığı ve ceza davalarına müdahale edememeyi de içeren web sitesinden alıntılar yaptı.

İddianamede savcılar Menendez'in eşinin New Jersey'li üç işadamından biri olan Hana ile birlikte çalışarak senatörü Mısırlı istihbarat ve askeri yetkililerle tanıştırdığını iddia ediyor. Savcılara göre, aslen Mısırlı olan Hana, Senatörün eşi ile cep telefonundan sildiği binlerce kısa mesaj alışverişinde bulundu.

İddianameye göre Hana ve senatörün eşi, New Jersey'li işadamının senatörün Mısır hükümetine yabancı askeri satışlar ve yabancı askeri finansman sağlaması için para sağladığı bir "yolsuzluk anlaşması" kurdular.

Savcılar bir keresinde Menendez'in Mısır hükümeti adına gizlice bir mektup yazarak diğer ABD'li senatörleri Mısır'a yapılacak 300 milyon dolarlık yardımın önündeki engelleri kaldırmaya ikna etmeye çalıştığını söylüyor.

Savcılara göre, Mısırlı yetkililere yardım karşılığında Hana, senatörün eşi  "düşük ya da hiç gösterilmeyen" bir işle tazminat ödemeyi kabul etti.

Senatör Menendez, eşi ve diğer üç sanığın 27 Eylül'de Manhattan federal mahkemesine çıkarılmaları planlanıyor.

Hakkındaki ilk suçlama değil

Menendez ilk kez rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya değil. Kongre'de 2006 yılından bu yana görev yapan senatör, 2015 yılında New Jersey'de, Florida'lı zengin bir göz doktorundan lüks tatiller de dahil olmak üzere rüşvet aldığı iddiasıyla suçlanmıştı.

Bu dava, jüri üyelerinin oybirliğiyle bir karara varamaması üzerine düşmüştü

Komite başkanlığından ayrıldı

ABD'li kıdemli bir senatör, rüşvet suçlamalarıyla mücadele ettiği için Senado Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığından "geçici olarak" ayrıldı.

Zor durumdaki senatör, memleketi New Jersey'deki Demokrat arkadaşlarının istifa etmesi yönündeki çağrılarını reddetti.

Senato çoğunluk lideri (grup başkanı) Chuck Schumer, yaptığı açıklamada Menendez'in "mesele çözülene kadar" etkili komitenin başkanlığından ayrılmaya karar verdiğini söyledi.

Schumer, meslektaşının "kendini işine adamış bir kamu görevlisi olduğunu ve New Jersey halkı için her zaman sıkı bir mücadele verdiğini" söyledi.

Bu süreçte, komitenin önde gelen Demokrat üyesi olan Maryland Senatörü Ben Cardin'in boşluğu doldurmak üzere yeniden geçici olarak göreve gelmesi bekleniyor.

Türkiye karşıtlığıyla biliniyor

Küba kökenli bir aileden gelen Robert Menendez, ABD Kongresi'nde Rum ile Ermeni lobisine yakınlığıyla tanınıyor. 

Menendez, aynı zamanda Türkiye karşıtı söylemleriyle de kendini gösteriyor.  F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışına karşı çıkması, Türkiye'nin Akdeniz ve Ege'deki politikalarından rahatsızlığını sıklıkla gündeme getirmesi son dönemdeki söylemleri arasında yer alıyor.  

Menendez'in Kongre'de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanı olması onun etkisini artırıyor. 

Menendez'e, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Ağustos ayında "Helenizme hizmetlerinden dolayı" Havari Barnabas Altın Madalyası takmıştı. 

2021 yılında da Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Robert Menendez'e "Kurtarıcı Nişanı" Büyük Haç vermişti.