Putin ve Erdoğan arasında Soçi'deki görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada “işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması konusunda mutabık kalınmıştır” denildi. (Foto: Kremlin)

KONULAR

Putin ve Erdoğan, ikili işbirliğinin güçlendirilmesinde mutabık kaldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldı.

Putin ve Erdoğan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etti.

Putin ile Erdoğan arasında dört saat süren görüşme sona erdi.

Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeden sonra ortak bir basın açıklaması yapıldı. 

Açıklamada, “işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması konusunda mutabık kalınmıştır” dendi.

Ortak basın açıklaması şöyle:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin, 5 Ağustos 2022 tarihinde Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişlerdir.

İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir.

Bu anlayış çerçevesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunan liderler, iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması, ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması, ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır.

Liderler, bölgesel konular bağlamında, Türkiye ile Rusya arasında var olan samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı kilit öneme işaret etmişledir.

İki lider bu çerçevede, Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etmişlerdir.

İki lider, Rusya’nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.

Liderler, Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

İki lider, Libya’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlardır. Libyalılar arasında mümkün olan en geniş mutabakat temelinde serbest, adil ve muteber seçimlerin düzenlenmesinin önemini vurgulamış ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.

Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin müteakip toplantısının Türkiye’de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.”

Kısmen Ruble ile ödeme

Putin-Erdoğan görüşmesinde Akkuyu Nükleer Santrali ile Türk Akımı doğalgaz hattı konusu da ele alındı. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede iki liderin doğalgaz ödemelerinin kısmen Rus rublesiyle yapılması konusunda anlaştıklarını bildirdi. 

Novak, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı doğalgaz boru hattının da ayrıntılı olarak ele alındığını söyledi.

Novak, Putin-Erdoğan görüşmesinden sonra gazetecilere görüşme hakkında bilgi verdi.

Novak, Rusya ile Türkiye arasında özellikle ulaştırma, sanayi, tarım, turizm ve bilgi teknolojileri alanında iş birliğinin gelişeceğine işaret etti.

Rusya ile Türkiye arasındaki doğalgaz ticaretiyle ilgili de önemli bir adım atılmasının kararlaştırıldığını belirten Novak, şöyle devam etti:

“Türkiye'ye oldukça önemli bir hacimde, yılda 26 milyar metreküp düzeyinde sevk edilen doğal gaz konusu ele alındı. Liderler, görüşmeler sırasında doğal gaz teslimatında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanacağı konusunda anlaştı. Kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçmekten bahsediyoruz ve ilk aşamada bazı tedarikler Rus rublesiyle ödenecek”.

Novak, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin de iki lider arasındaki görüşmede ele alındığını, projenin 2023'te faaliyete geçeceğini ifade etti. Rusya Başbakan Yardımcısı, “Başta Akkuyu Nükleer Santralinin inşası ve bu projenin 2023’te devreye alınması ile başarılı bir şekilde çalışan Türk Akımı boru hattı olmak üzere ilişkilerimizin kilit alanı olan enerji konusu bugün iki ülke liderleri arasında çok detaylı bir şekilde ele alındı” dedi.

İHA

Öte yandan, Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov da, Putin’in Erdoğan ile Bayraktar insansız hava araçlarının Rusya’da olası üretimi veya Türkiye’den alımı konusunu görüşmediğini bildirdi.

Putin-Erdoğan görüşmesinden sonra basın mensuplarıyla konuşan Peskov, iki liderin 4 saati aşkın süren görüşmesinde, Bayraktar İHA ile ilgili konunun ele alınıp alınmadığı sorusuna “hayır” cevabını verdi.

Peskov, Putin ve Erdoğan’ın görüşmeyle ilgili olarak ortak bildiriyi kabul ettiklerini belirtti.

Peskov, “Soçi'deki görüşme Moskova saatiyle 15.00'ten sonra başladı. İki ülkenin liderleri hem dar hem de genişletilmiş formatta 4 saat görüştü. Ortak bildiri kabul edildi” dedi.