Son altı aydaki yağış miktarı ortalamalara göre azaldı ve barajlardaki su seviyesi düştü. Ancak büyük kentlerde kısa dönemde bir içmesuyu sorunu görünmüyor. (Foto: Depo Photos)

KONULAR

Yağışlar azaldı, barajlardaki su seviyesi düştü

Son altı aydaki yağış miktarı ortalamalara göre azaldı ve barajlardaki su seviyesi düştü. Ancak büyük kentlerde kısa dönemde bir içmesuyu sorunu görünmüyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, 1 Ekim 2022-13 Nisan 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında, uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 16,6, 2022 yılına göre de yüzde 16,6 oranında azalma meydana geldi. 

Günlük izlenen 428 adet depolama tesisinde (düzenlenmiş doğal göller hariç) yüzde 46 aktif doluluk bulunuyor. Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranı yüzde 39,64. Türkiye genelindeki 428 adet barajdaki su miktarı 137 milyar metreküp. 

Toplam 301 adet sulama maksatlı barajda aktif doluluk oranı yüzde 41 olup, geçen yıl aynı tarihten yüzde 3 oranında daha fazla şu bulunuyor.

Türkiye genelindeki 113 adet içmesuyu barajında aktif doluluk oranı yüzde 46 ve geçen yıl aynı tarihten yüzde 1 oranında daha fazla su tutuluyor. 

Toplam 149 adet enerji amaçlı barajda da aktif doluluk oranı yüzde 47,5. Bu, geçen yıl aynı tarihteki oranından yüzde 75 daha fazla. 

İstanbul'da beş aylık su var

İstanbul'a içmesuyu sağlayan barajlardaki aktif doluluk oranı yüzde 43. Geçen yıl aynı tarihten yüzde 40 oranından daha az su bulunuyor. 

Barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içmesuyu talebini 5 aylık karşılayabilme kapasitesi vardır.

Ankara'da bir yıllık su var

Ankara'daki içmesuyu sağlanan barajlardaki aktif doluluk oranı yüzde 27. Geçen yıl aynı tarihten yüzde 1,5 daha az su bulunuyor. 

Barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içmesuyu talebini 1 yıldan daha fazla karşılayabilecek mevcut şu hacmi vardır. Bu dönemde Ankara'da kaynaklarla ilgili bir sıkıntı öngörülmüyor. 

Ayrıca acil durumda Kesikköprü Barajı'ndan (Kızılırmak) şu getirme sistemi ile 460.000 m3/gün şu temin edilebilme imkânı bulunuyor. 

İzmir'de 1,5 yıllık su var

İzmir'deki içmesuyu sağlanan barajlardaki aktif doluluk oranı yüzde 22,1. Geçen yıl aynı tarihten yüzde 8 daha az su bulunuyor. Barajların yanında yeraltı suyu (YAS) kuyuları ile yüzde 57 civarında içmesuyuna takviye yapılıyor. Bu durum gözönünde alındığında önemli problemle karşılaşılması beklenmiyor. 

Her ne kadar baraj doluluk oranı düşük görülse de barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içmesuyu talebini 1,5 yıldan daha fazla karşılayabilecek mevcut şu hacmi vardır.

Bursa 7 aylık su var

Bursa'ya içmesuyu sağlanan barajlardaki aktif doluluk oranı yüzde 45,7’dir. Geçen yıl aynı tarihten yüzde 6,4 daha az su bulunmaktadır. Özellikle Bursa'da iki ay önce ciddi bir içmesuyu sorunu ile karşılaşabileceği düşünüldü ve YAS kuyuları hemen devreye alınmaya başlandı. Ancak son yağışlarla birlikte barajların doluluk oranı son bir ayda yüzde 35 arttı.  

Barajlara hiç su gelmemesi halinde içmesuyu ihtiyacının yaklaşık 7 aylık kısmını karşılayabilme kapasitesi var. Ayrıca ihtiyaç halinde YAS kuyuları da devreye alınabilecek.

Bahar yağmurlarının başlamasıyla Türkiye yağışlı bir dönemden geçiyor. Bunun da baraj doluluklarına olumlu etki yapması bekleniyor. 

Uzmanlar, her ne kadar acil bir içmesuyu sorunu olmasa da su israfından kaçınılması konusunda uyarıyorlar.