Covid-19: Dünya turizm sektörünün 2021 kaybı 2 trilyon dolar
Dünya Turizm Örgütü (WTO), küresel salgına bağlı sebepler yüzünden dünya turizm sektörünün 2021 yılında kaybının 2 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ve sektörün canlanmasının “yavaş ve kırılgan” olduğunu duyurdu.
Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluş olan WTO’nun bu yıl için öngörüsü, 2020 yılındaki verilere çok benziyor. Bu açıklama, koronavirusun Omikron alttürünün ortaya çıkmasıyla aynı döneme denk geldi.
WTO Genel Sekreteri Zurab Polikashvili, bu son gelişmelerin her şeyden önce “durumun tamamen tahmin edilemez olduğunu” ve sektörün “muazzam ekonomik hasara” yol açabilecek tehlikelere karşı bağışık olmadığını gösterdiğini belirtti.
WTO, bugünden başlayarak İspanya’nın başkenti Madrid’de 3 Aralık’a kadar sürecek Genel Kurul toplantılarını yapıyor.
Turistik ziyaretlerin bu yıl da küresel salgın öncesindeki seviyenin yüzde 70-75 altında kalması bekleniyor.
Polikashvili, “Turizm sektörünün içinde bulunduğu kriz tarihi bir öneme sahip, ancak turizmin yeniden kendini toplaması kapasitesi var” dedi ve 2022’nin bu yıldan daha iyi olması umudunu dile getirdi.
WTO tarafından yayınlanan verilere göre, uluslararası turistik ziyaretler “yaz sezonunda toparlandı”, bu da “aşılama kampanyasının hızla ilerlemesi" sayesinde oldu. Turizm faaliyetleri bu yıla durgun bir başlangıç yaptıktan sonra bir miktar iyileşme gösterdi.
WTO, bununla birlikte yeniden toparlanma temposunun bölgelere göre farklılık gösterdiğini kaydetti ve farklılığın seyahat kısıtlamalarındaki çeşitliliğe, aşılama kampanyalarının düzeyine ve turiste verilen güven gibi unsurlara bağlı olduğunu bildirdi.
46 ülke
WTO’ya göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde Karayibler’deki bazı adalar ile Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki bazı destinasyonlar, zaman zaman 2019 seviyesine yakın (…) hatta bazı noktalar, daha yüksek seviyede turist ağırladı. Ancak diğer ülkeler, özellikle Asya ve Pasifik bölgesi ülkeleri hemen hemen hiçbir turistik faaliyete sahne olmadı. Bu ülkeler, halihazırda “gerekli olmayan” seyahatler dışında bütün hareketliliği yasaklamış durumda.
WTO, dünyada 46 ülkenin bu aşamada turistlere kapılarını tamamen, 55 ülkenin de kısmen kapattığını belirtti.
Buna karşılık sadece dört ülke, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti bütün kısıtlamaları kaldırdı.
WTO, salgının gelişimine etki eden belirsizlikler nedeniyle 2022'de yurtdışına gidebilecek turist sayısı konusunda şu aşamada bir tahminde bulunmuyor.
WTO, “Aşılama kampanyasındaki farklılıklar, petrol fiyatlarındaki son artışlar ve Covid-19’un yeni alttürlerinin ortaya çıkmasının turizmin canlanmasını yavaşlatabileceğine” dikkati çekiyor.